Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Tatar z łososia

Oceń ten przepis!

4/5 4 74 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Porcje 4

4/5 4 74 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Łososia pokrój w bardzo drobną kostkę, posiekaj. Wlej olej i sok z cytryny.
  2. Dopraw Przyprawą MAGGI, solą i pieprzem do smaku.
  3. Uformuj 4 kulki, ułóż na talerzyku i spłaszcz z góry nożem tworząc kratkę.
  4. Szalotki i ogórki pokrój w drobną kostkę i połóż wokół tatara.
  5. Tatara podawaj udekorowanego koperkiem i kaparami.

Opis przepisu:

Tatar z łososia surowego to polska odpowiedź na pochodzące z Azji sushi czy sashimi. Posiekany drobno filet z ryby dopraw odrobiną soku z cytryny, oliwą i przyprawą MAGGI. Dodatek posiekanej szalotki i kiszonego ogórka dopełni całości. Tatar z łososia jest świetną alternatywą dla klasycznej wersji tego dania i doskonale smakuje podany ze świeżą bagietką i liśćmi sałaty lodowej. Zachwyci nawet najbardziej wymagających miłośników owoców morza.

Ten przepis na tatar z łososia łatwo można przygotować w kilka chwil. W 20 minut stworzysz doskonałą przystawkę, albo smaczne, lekkie danie na kolację czy specjalną okazję. Jego smak sprawi, że Twoi bliscy poproszą o dokładkę. Na początek pokrój łososia w bardzo drobną kostkę i posiekaj. Wlej do niego olej i sok z cytryny.

Wyrazistego smaku nadadzą mu: sól, pieprz i Przyprawa MAGGI. Następnie uformuj mięso w 4 równe kulki. Ułóż je na talerzyku i spłaszcz od góry nożem. Postaraj się stworzyć charakterystyczny wzór kratki.

Na koniec pokrój szalotki i ogórki kiszone w drobną kostkę. Rozłóż je na talerzach wokół tatara. Danie podawaj udekorowane gałązkami świeżego koperku i kaparami, które dodatkowo dodadzą kwaskowatego smaku. Tatar doskonale skomponuje się ze świeżym pieczywem. Zachwycisz nim gości np. podczas domowej imprezy andrzejkowej lub sylwestrowej.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?