Nasze przepisy Przepisy z serem camembert

Przepisy z serem camembert

Świeży camembert, o kremowym wnętrzu i białej, pleśniowej skórce to prawdziwy przysmak każdego miłośnika serów. I ma w sobie coś takiego, że każde przyrządzone z jego dodatkiem danie nabiera smaku i elegancji. Camembert jest idealny zarówno do zimnych przekąsek i kanapek, jak do gorących tostów, quiche, tart oraz zapiekanek. Można go smażyć i podawać w rozmaitych kompozycjach z mięsem i warzywami, a także z owocami, bo świetnie łączy się z jabłkami, żurawiną, melonem czy ananasem. Natomiast z soczystą gruszką można podać go na chrupiących tostach lub... w postaci wytrawnego deseru. Wśród przepisów na dania z camembertem znajdziecie również inspirujące pomysły na mięsa nadziewane tym wyjątkowo smacznym serem oraz domowe pizze z różnymi dodatkami.

Kalorie

299 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

100 g tego miękkiego sera podpuszczkowego zawiera aż 388 mg wapnia. To także źródło cynku, witaminy A, ryboflawiny i witaminy B12.Camembert jest serem wysokokalorycznym – w 100 g zawiera najczęściej 24 g tłuszczu, w tym głównie kwasów tłuszczowych nasyconych, stąd polecane jest jego umiarkowane spożycie.

Ciekawostki

Oryginalny ser camembert spożywa się we Francji najpóźniej do tygodnia od dnia daty produkcji.