Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
1111_kulinarne-triki-IMG_3524-866x577.jpg ZWZ WINIARY

Kulinarne triki na Święta

Święta Bożego Narodzenia wymagają wyjątkowej oprawy kulinarnej, która często spędza nam sen z powiek dosłownie i w przenośni. Aby uniknąć przedświątecznego chaosu i nieprzespanych nocy, warto dobrze rozplanować przygotowania i poznać kilka ciekawych kulinarnych trików, które pomogą nam w ogarnięciu przedświątecznej rzeczywistości. Sprawdź nasze ulubione (i sprawdzone!) triki na Święta!

Co zrobić, żeby barszcz zachował intensywny kolor?

barszcz-na-miodzie-kolaz21.jpg ZWZ WINIARY

Aby barszcz zachował głęboki kolor, powinien się gotować na wolnym ogniu. Kiedy podgrzewamy barszcz na drugi dzień, robimy to powoli i nie doprowadzamy zupy do wrzenia. Gdy jednak barszcz straci kolor, dodatek cytryny lub octu przywróci mu intensywny kolor, a także wpłynie pozytywnie na smak zupy.

Barszcz najlepiej smakuje i wygląda na drugi dzień – pamiętajmy, by podgrzewając go nie doprowadzić do wrzenia.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak ugotować dobrą zupę rybną i jaką rybę wybrać, by się nie rozpadła podczas gotowania?

Najlepiej przygotować zupę rybną na wywarze z resztek po sprawieniu ryb (głowy, skrawki mięsa, płetwy) – należy tylko pamiętać o usunięciu skrzeli i oczu. Warto też wykorzystać różnego rodzaju ryby.

Mięso ryb dodajemy do zupy pod koniec gotowania – do przygotowanego wcześniej i odcedzonego wywaru. Na zupę rybną doskonale nadaje się karp – jest bardzo smaczny, a jego mięso nie rozpada się, nawet podczas dłuższego gotowania.

Przepisy na nasze zupy rybne znajdziesz tutaj. A o tym, co warto wiedzieć przed zakupem świeżej ryby, przeczytasz tutaj.

węgierska-zupa-rybna-IMG_3452.jpg ZWZ WINIARY

 

Czym zastąpić suszone grzyby przy robieniu farszu do uszek?

Zamiast tradycyjnego farszu z suszonych grzybów można do uszek przygotować farsz z pieczarek – na przykład z tego przepisu. Aby uzyskać intensywny grzybowy aromat takiego farszu, dodajmy do niego garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych) lub suszone pieczarki.

Co zrobić, żeby do potrawy nie dostał się piasek z suszonych grzybów?

Kiedy suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia, drobinki piasku z grzybów opadają na dno. Gdy chcemy przy przygotowywaniu potrawy wykorzystać wodę, w której moczyły się grzyby, przelejmy ją delikatnie i nie do końca, a piasek pozostanie na dnie naczynia.

Jaki jest sekret idealnego ciasta na uszka i pierogi?

Idealne, czyli miękkie i dające się cienko rozwałkować ciasto to sekret udanych uszek i świątecznych pierogów. Takie ciasto z łatwością przygotujesz, dodając do niego bardzo gorącą wodę. Więcej o idealnym cieście przeczytasz tutaj.

triki-dyptyk-2.jpg ZWZ WINIARY

 

Jak mrozić uszka i pierogi, żeby się nie posklejały?

Uszka i pierogi możesz ulepić wcześniej i zamrozić. Jak to zrobić? Po ugotowaniu przełóż je na talerz skropiony odrobiną oleju i pozostaw do wystygnięcia (uszka nie powinny się ze sobą stykać). Następnie rozłóż je na styropianowych tackach i wstaw do zamrażarki. Kiedy będą już lekko zmrożone, wówczas poporcjuj je, przełóż do woreczków i szczelnie zamknij, by nie wysychały.

Zamrożone uszka i pierogi wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia.

Nie tylko triki na Święta, czyli co do barszczu zamiast uszek?

Kiedy lepienie uszek nas przerasta, możemy podać barszcz z innymi pysznymi dodatkami. Inspiracje znajdziesz tutaj.

główne_0.jpg ZWZ WINIARY

 

Kiedy upiec pierniczki, a kiedy lukrować?

Pierniczki pieczemy kilka tygodni przed świętami, a dekorowaniem zajmujemy się na dzień-dwa przed wigilią.

Co zrobić, żeby pierniczki szybko zmiękły?

Jeśli jeszcze nie zdążyliśmy upiec pierniczków, trzeba to zrobić jak najszybciej, a następnie do puszki, w której będziemy je przechowywać, włóżmy kawałek świeżej skórki pomarańczy. Co kilka dni skórkę trzeba wymienić na świeżą. Pierniczki z takiej skórki chłoną wilgoć i aromat, dzięki czemu szybciej zmiękną i będą pysznie smakować.

Co zrobić z połamanymi pierniczkami?

Połamane pierniczki można wykorzystać do przygotowania pysznej regionalnej zupy moczki. Przepis na moczkę znajdziecie tutaj.

triki-tryptyk.jpg ZWZ WINIARY

 

Jak gotować bigos lub kwaśnicę?

Bigos i kwaśnica powinny być przygotowane kilka dni wcześniej, a następnie odstawione w zimne miejsce. Bigos warto każdego dnia podgrzać. Dzięki temu wszystkie smaki idealnie się ze sobą łączą.

triki-dyptyk.jpg ZWZ WINIARY

 

Czym zastąpić kompot z wędzonych śliwek?

Niezbyt lubiane przez dzieci wędzone owoce, między innymi śliwki, przy przygotowywaniu wigilijnego kompotu można zastąpić owocami suszonymi. W sprzedaży dostępne są gotowe mieszanki takich owoców, suszonych powietrzem. Można z nich przygotować pyszny kompot lub podawaną na ciepło zupę.

Macie swoje sprawdzone triki na Święta? Podzielcie się :)

triki-dyptyk-3.jpg ZWZ WINIARY

Więcej sztuczek kuchennych znajdziesz w naszych poradach – to triki na Święta i nie tylko!

  • Jak zabielić zupę?
  • Porady kulinarne – triki kuchenne, czyli jak uratować przesoloną zupę
  • Zakwaszanie zup – jak zakwaszać zupy?
  • Jak zagęścić zupę?

Autor: Agata

Polecane przepisy

Kasza z sosem grzybowym

Kasza z sosem grzybowym

55 min Łatwy
Pierogi z kaszą i grzybami

Pierogi z kaszą i grzybami

2 godz 53 min Łatwy
Ryba po grecku - przepis

Ryba po grecku - przepis

40 min Łatwy
Zupa rybna

Zupa rybna

1 godz 7 min Średni
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

1 godz 13 min Średni
Kulki śnieżne

Kulki śnieżne

1 godz 20 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Wielkanoc
Dlaczego Wielkanoc jest świętem ruchomym i jak ustalić jej datę
Razem świętujemy w lekkim stylu!

Razem świętujemy w lekkim stylu!

Razem świętujemy w wersji wege!

Razem świętujemy w wersji wege!

Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu