Co zrobić, żeby barszcz zachował intensywny kolor?

Aby barszcz zachował głęboki kolor, powinien się gotować na wolnym ogniu. Kiedy podgrzewamy barszcz na drugi dzień, robimy to powoli i nie doprowadzamy zupy do wrzenia. Gdy jednak barszcz straci kolor, dodatek cytryny lub octu przywróci mu intensywny kolor, a także wpłynie pozytywnie na smak zupy.
Barszcz najlepiej smakuje i wygląda na drugi dzień – pamiętajmy, by podgrzewając go nie doprowadzić do wrzenia.
Jak ugotować dobrą zupę rybną i jaką rybę wybrać, by się nie rozpadła podczas gotowania?
Najlepiej przygotować zupę rybną na wywarze z resztek po sprawieniu ryb (głowy, skrawki mięsa, płetwy) – należy tylko pamiętać o usunięciu skrzeli i oczu. Warto też wykorzystać różnego rodzaju ryby.
Mięso ryb dodajemy do zupy pod koniec gotowania – do przygotowanego wcześniej i odcedzonego wywaru. Na zupę rybną doskonale nadaje się karp – jest bardzo smaczny, a jego mięso nie rozpada się, nawet podczas dłuższego gotowania.
Przepisy na nasze zupy rybne znajdziesz tutaj. A o tym, co warto wiedzieć przed zakupem świeżej ryby, przeczytasz tutaj.

Czym zastąpić suszone grzyby przy robieniu farszu do uszek?
Zamiast tradycyjnego farszu z suszonych grzybów można do uszek przygotować farsz z pieczarek – na przykład z tego przepisu. Aby uzyskać intensywny grzybowy aromat takiego farszu, dodajmy do niego garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych) lub suszone pieczarki.
Co zrobić, żeby do potrawy nie dostał się piasek z suszonych grzybów?
Jaki jest sekret idealnego ciasta na uszka i pierogi?
Idealne, czyli miękkie i dające się cienko rozwałkować ciasto to sekret udanych uszek i świątecznych pierogów. Takie ciasto z łatwością przygotujesz, dodając do niego bardzo gorącą wodę. Więcej o idealnym cieście przeczytasz tutaj.

Jak mrozić uszka i pierogi, żeby się nie posklejały?
Uszka i pierogi możesz ulepić wcześniej i zamrozić. Jak to zrobić? Po ugotowaniu przełóż je na talerz skropiony odrobiną oleju i pozostaw do wystygnięcia (uszka nie powinny się ze sobą stykać). Następnie rozłóż je na styropianowych tackach i wstaw do zamrażarki. Kiedy będą już lekko zmrożone, wówczas poporcjuj je, przełóż do woreczków i szczelnie zamknij, by nie wysychały.
Zamrożone uszka i pierogi wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia.
Nie tylko triki na Święta, czyli co do barszczu zamiast uszek?
Kiedy lepienie uszek nas przerasta, możemy podać barszcz z innymi pysznymi dodatkami. Inspiracje znajdziesz tutaj.

Kiedy upiec pierniczki, a kiedy lukrować?
Pierniczki pieczemy kilka tygodni przed świętami, a dekorowaniem zajmujemy się na dzień-dwa przed wigilią.
Co zrobić, żeby pierniczki szybko zmiękły?
Jeśli jeszcze nie zdążyliśmy upiec pierniczków, trzeba to zrobić jak najszybciej, a następnie do puszki, w której będziemy je przechowywać, włóżmy kawałek świeżej skórki pomarańczy. Co kilka dni skórkę trzeba wymienić na świeżą. Pierniczki z takiej skórki chłoną wilgoć i aromat, dzięki czemu szybciej zmiękną i będą pysznie smakować.
Co zrobić z połamanymi pierniczkami?
Połamane pierniczki można wykorzystać do przygotowania pysznej regionalnej zupy moczki. Przepis na moczkę znajdziecie tutaj.

Jak gotować bigos lub kwaśnicę?
Bigos i kwaśnica powinny być przygotowane kilka dni wcześniej, a następnie odstawione w zimne miejsce. Bigos warto każdego dnia podgrzać. Dzięki temu wszystkie smaki idealnie się ze sobą łączą.

Czym zastąpić kompot z wędzonych śliwek?
Niezbyt lubiane przez dzieci wędzone owoce, między innymi śliwki, przy przygotowywaniu wigilijnego kompotu można zastąpić owocami suszonymi. W sprzedaży dostępne są gotowe mieszanki takich owoców, suszonych powietrzem. Można z nich przygotować pyszny kompot lub podawaną na ciepło zupę.
Macie swoje sprawdzone triki na Święta? Podzielcie się :)

Więcej sztuczek kuchennych znajdziesz w naszych poradach – to triki na Święta i nie tylko!
- Jak zabielić zupę?
- Porady kulinarne – triki kuchenne, czyli jak uratować przesoloną zupę
- Zakwaszanie zup – jak zakwaszać zupy?
- Jak zagęścić zupę?
Autor: Agata