Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

0
2 godz 2 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

10  g
Suszone borowiki lub podgrzybki
2  ząbków
3  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
3  kulek
Ziarenka czarnego pieprzu
1 
Listek laurowy
2 
Goździki
1  szczypta
Sól morska do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  łyżka
Majeranek suszony
trochę
Ocet winny do smaku
2  szklanek
Mąka
100  ml
woda gorąca
1 
Jajko
1  szczypta
Sól
1  łyżka
Olej
500  g
Pieczarki
trochę
Grzyby z wywaru na barszcz
1 
Cebula
2  łyżek
Olej do smażenia
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
2  łyżeczek
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.63 g
Węglowodany
13.93 g
Tłuszcze
10.32 g
Wartość energetyczna
198.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

122 min
Krok 1
2 min
Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc.
Krok 2
3 min
Na drugi dzień przekładamy grzyby do garnka, ostrożnie dolewamy wodę, w której się moczyły, uważając, by nie przelać do garnka drobinek piasku, które opadły na dno. Uzupełniamy wodę w garnku do pojemności 1,2 l.
Krok 3
30 min
Dodajemy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, listek laurowy, goździki, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.
Krok 4
2 min
Wywar przecedzamy, grzyby z wywaru odkładamy na farsz do uszek.
Krok 5
2 min
Do gorącego wywaru dodajemy barszcz czerwony, mieszamy, doprawiamy suszonym majerankiem, solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i octem winnym.
Krok 6
1 min
Wigilijny barszcz czerwony podajemy z uszkami.
Krok 7
4 min
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na lekko rozgrzany olej, dodajemy szczyptę doli i cukru, szklimy.
Krok 8
10 min
Pieczarki oczyszczamy z ziemi, myjemy, kroimy w paseczki (jeśli nie mamy maszynki do mielenia, zetrzyjmy pieczarki na tarce), dodajemy do cebuli, dusimy, aż woda odparuje. Pod koniec dodajemy pokrojone w paseczki grzyby z wywaru, jeszcze chwilę dusimy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 9
6 min
Farsz mielimy w maszynce do mielenia. Jeśli jest zbyt luźny, dodajemy łyżeczkę bułki tartej.
Krok 10
30 min
Z mąki wymieszanej ze szczyptą soli, wody, jajka, łyżeczki oleju wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny.
Krok 11
15 min
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wąską szklaneczką lub kieliszkiem wykrawamy kółka, dodajemy farsz, zlepiamy jak pierogi, a następnie zlepiamy ze sobą dwa końce pierożków, by powstały „uszka”.
Krok 12
17 min
Gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie, wrzucając uszka na wrzątek i wyciągając je łyżką cedzakową po minucie od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 1 z 12

Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 2 z 12

Na drugi dzień przekładamy grzyby do garnka, ostrożnie dolewamy wodę, w której się moczyły, uważając, by nie przelać do garnka drobinek piasku, które opadły na dno. Uzupełniamy wodę w garnku do pojemności 1,2 l.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 3 z 12

Dodajemy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, listek laurowy, goździki, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 4 z 12

Wywar przecedzamy, grzyby z wywaru odkładamy na farsz do uszek.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 5 z 12

Do gorącego wywaru dodajemy barszcz czerwony, mieszamy, doprawiamy suszonym majerankiem, solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i octem winnym.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 6 z 12

Wigilijny barszcz czerwony podajemy z uszkami.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 7 z 12

Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na lekko rozgrzany olej, dodajemy szczyptę doli i cukru, szklimy.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 8 z 12

Pieczarki oczyszczamy z ziemi, myjemy, kroimy w paseczki (jeśli nie mamy maszynki do mielenia, zetrzyjmy pieczarki na tarce), dodajemy do cebuli, dusimy, aż woda odparuje. Pod koniec dodajemy pokrojone w paseczki grzyby z wywaru, jeszcze chwilę dusimy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 9 z 12

Farsz mielimy w maszynce do mielenia. Jeśli jest zbyt luźny, dodajemy łyżeczkę bułki tartej.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 10 z 12

Z mąki wymieszanej ze szczyptą soli, wody, jajka, łyżeczki oleju wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 11 z 12

Ciasto cienko rozwałkowujemy, wąską szklaneczką lub kieliszkiem wykrawamy kółka, dodajemy farsz, zlepiamy jak pierogi, a następnie zlepiamy ze sobą dwa końce pierożków, by powstały „uszka”.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 12 z 12

Gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie, wrzucając uszka na wrzątek i wyciągając je łyżką cedzakową po minucie od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Przepis na wigilijny barszcz czerwony nie musi być skomplikowany. Ale barszcz na Wigilię musi być pyszny i w intensywnym kolorze. Warto przygotować go na wywarze z grzybów leśnych, najlepiej borowików, i z dodatkiem aromatycznego majeranku. Tradycyjnie czerwony barszcz wigilijny można podać z uszkami, a także bułeczkami grzybowymi, ślimaczkami, krokietami z kapustą i grzybami lub pierożkami. Z każdym z tych dodatków będzie smakował wyśmienicie. Wesołych Świąt :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika