Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym
2 godz 2 min
Średni
1
opakowanie
10
g
Suszone borowiki lub podgrzybki
2
ząbków
3
kulek
Ziarenka ziela angielskiego
3
kulek
Ziarenka czarnego pieprzu
1
Listek laurowy
2
Goździki
1
szczypta
Sól morska do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
1
łyżka
Majeranek suszony
trochę
Ocet winny do smaku
2
szklanek
Mąka
100
ml
woda gorąca
1
Jajko
1
szczypta
Sól
1
łyżka
Olej
500
g
Pieczarki
trochę
Grzyby z wywaru na barszcz
1
Cebula
2
łyżek
Olej do smażenia
1
szczypta
Cukier
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
2
łyżeczek
Bułka tarta
.
Wartości odżywcze
Białko
6.63 g
Węglowodany
13.93 g
Tłuszcze
10.32 g
Wartość energetyczna
198.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
122 min
Krok 1
2 min
Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc.
Krok 2
3 min
Na drugi dzień przekładamy grzyby do garnka, ostrożnie dolewamy wodę, w której się moczyły, uważając, by nie przelać do garnka drobinek piasku, które opadły na dno. Uzupełniamy wodę w garnku do pojemności 1,2 l.
Krok 3
30 min
Dodajemy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, listek laurowy, goździki, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.
Krok 4
2 min
Wywar przecedzamy, grzyby z wywaru odkładamy na farsz do uszek.
Krok 5
2 min
Do gorącego wywaru dodajemy barszcz czerwony, mieszamy, doprawiamy suszonym majerankiem, solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i octem winnym.
Krok 6
1 min
Wigilijny barszcz czerwony podajemy z uszkami.
Krok 7
4 min
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na lekko rozgrzany olej, dodajemy szczyptę doli i cukru, szklimy.
Krok 8
10 min
Pieczarki oczyszczamy z ziemi, myjemy, kroimy w paseczki (jeśli nie mamy maszynki do mielenia, zetrzyjmy pieczarki na tarce), dodajemy do cebuli, dusimy, aż woda odparuje. Pod koniec dodajemy pokrojone w paseczki grzyby z wywaru, jeszcze chwilę dusimy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 9
6 min
Farsz mielimy w maszynce do mielenia. Jeśli jest zbyt luźny, dodajemy łyżeczkę bułki tartej.
Krok 10
30 min
Z mąki wymieszanej ze szczyptą soli, wody, jajka, łyżeczki oleju wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny.
Krok 11
15 min
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wąską szklaneczką lub kieliszkiem wykrawamy kółka, dodajemy farsz, zlepiamy jak pierogi, a następnie zlepiamy ze sobą dwa końce pierożków, by powstały „uszka”.
Krok 12
17 min
Gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie, wrzucając uszka na wrzątek i wyciągając je łyżką cedzakową po minucie od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Przepis na wigilijny barszcz czerwony nie musi być skomplikowany. Ale barszcz na Wigilię musi być pyszny i w intensywnym kolorze. Warto przygotować go na wywarze z grzybów leśnych, najlepiej borowików, i z dodatkiem aromatycznego majeranku. Tradycyjnie czerwony barszcz wigilijny można podać z uszkami, a także bułeczkami grzybowymi, ślimaczkami, krokietami z kapustą i grzybami lub pierożkami. Z każdym z tych dodatków będzie smakował wyśmienicie. Wesołych Świąt :)
Komentarze 0