Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kasza z sosem grzybowym

0
38 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
500 g
Pieczarki
2 łyżek
Masło
2 łyżek
Olej
1 łyżka
Natka pietruszki
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
0.75 szklanka
Kasza gryczana
0.75 szklanka
Kasza jęczmienna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
8.74 g
Węglowodany
34.14 g
Tłuszcze
10.33 g
Wartość energetyczna
261.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

38 min
Krok 1
10 min
Cebulę i pieczarki obierz i pokrój w plastry. Podsmaż na maśle i oleju.
Krok 2
10 min
Dodaj kostkę bulionową i duś do odparowania płynu.
Krok 3
5 min
Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 400 ml zimnej wody i wymieszaj z pieczarkami. (Możesz też dodać wcześniej ugotowane kawałki mięsa do sosu)
Krok 4
5 min
Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj natkę pietruszki, dopraw pieprzem.
Krok 5
8 min
Kasze ugotuj razem w posolonej wodzie z dodatkiem masła. Wyłóż na półmisek i polej sosem.
Kasza z sosem grzybowym

Krok 1 z 5

Cebulę i pieczarki obierz i pokrój w plastry. Podsmaż na maśle i oleju.

Kasza z sosem grzybowym

Krok 2 z 5

Dodaj kostkę bulionową i duś do odparowania płynu.

Kasza z sosem grzybowym

Krok 3 z 5

Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 400 ml zimnej wody i wymieszaj z pieczarkami. (Możesz też dodać wcześniej ugotowane kawałki mięsa do sosu)

Kasza z sosem grzybowym

Krok 4 z 5

Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj natkę pietruszki, dopraw pieprzem.

Kasza z sosem grzybowym

Krok 5 z 5

Kasze ugotuj razem w posolonej wodzie z dodatkiem masła. Wyłóż na półmisek i polej sosem.

Ponadczasowy przysmak kuchni polskiej: kasza z sosem grzybowym z pieczarkami i mięsem. Do przygotowania dania z kaszą użyjemy dwóch rodzajów kaszy: gryczanej i jęczmiennej, dzięki czemu smak potrawy będzie bardziej urozmaicony. Idealny sos grzybowy powstanie z połączenia Sosu grzybowego Na Każdy Dzień WINIARY i Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, w którym wcześniej dusimy pieczarki z cebulą. Kaszę z grzybami doprawiamy pieprzem i obficie posypujemy natką pietruszki. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty, kiszonymi ogórkami lub mizerią. Zobacz też przepis na kaszę kuskus z pikantnym sosem i warzywami! kaszę kuskus z pikantnym sosem i warzywami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika