Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kasza z sosem grzybowym

(0)
55min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
500  g
Pieczarki
1  łyżka
Masło
2  łyżek
Olej
1  łyżka
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Pieprz
1  kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
1  opakowanie
0.75  szklanka
Kasza gryczana
0.75  szklanka
Kasza jęczmienna
1  łyżka
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.74 g
Węglowodany
34.14 g
Tłuszcze
10.33 g
Wartość energetyczna
261.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
15 min
Cebulę i pieczarki obierz i pokrój w plastry. Podsmaż na maśle i oleju.
Krok 2
10 min
Dodaj kostkę bulionową i duś do odparowania płynu.
Krok 3
5 min
Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 400 ml zimnej wody i wymieszaj z pieczarkami. (Możesz też dodać wcześniej ugotowane kawałki mięsa do sosu)
Krok 4
5 min
Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj natkę pietruszki, dopraw pieprzem.
Krok 5
20 min
Kasze ugotuj razem w posolonej wodzie z dodatkiem masła. Wyłóż na półmisek i polej sosem.
Kasza z sosem grzybowym

Krok 1 z 5

Cebulę i pieczarki obierz i pokrój w plastry. Podsmaż na maśle i oleju.

Kasza z sosem grzybowym

Krok 2 z 5

Dodaj kostkę bulionową i duś do odparowania płynu.

Kasza z sosem grzybowym

Krok 3 z 5

Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 400 ml zimnej wody i wymieszaj z pieczarkami. (Możesz też dodać wcześniej ugotowane kawałki mięsa do sosu)

Kasza z sosem grzybowym

Krok 4 z 5

Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj natkę pietruszki, dopraw pieprzem.

Kasza z sosem grzybowym

Krok 5 z 5

Kasze ugotuj razem w posolonej wodzie z dodatkiem masła. Wyłóż na półmisek i polej sosem.

Ponadczasowy przysmak kuchni polskiej: kasza z sosem grzybowym z pieczarkami i mięsem. Do przygotowania dania z kaszą użyjemy dwóch rodzajów kaszy: gryczanej i jęczmiennej, dzięki czemu smak potrawy będzie bardziej urozmaicony.

Idealny sos grzybowy powstanie z połączenia Sosu grzybowego Na Każdy Dzień WINIARY i Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, w którym wcześniej dusimy pieczarki z cebulą. Kaszę z grzybami doprawiamy pieprzem i obficie posypujemy natką pietruszki. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty, kiszonymi ogórkami lub mizerią.

kaszę kuskus z pikantnym sosem i warzywami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha