Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
1 godz 13 min
Średni
4
Cebula dymka
700
g
Grzyby leśne mrożone
150
ml
Śmietana kremówka
1
łyżka
Czosnek niedźwiedzi
3
łyżek
Masło
4
kostek
1.5
l
Woda
1
opakowanie
Łazanki
1
pęczek
Pietruszka
trochę
Świeży tymianek
1
szczypta
Kozieradka
1
szczypta
Pieprz ziołowy
.
Wartości odżywcze
Białko
25.71 g
Węglowodany
81.57 g
Tłuszcze
25.07 g
Wartość energetyczna
629.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
73 min
Krok 1
6 min
Dymki kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na 2 łyżkach masła.
Krok 2
8 min
Grzyby rozmrażamy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do cebuli dymki z 1 łyżką masła. Smażymy tak długo aż z grzybów odparuje cały sok.
Krok 3
3 min
Zalewamy bulionem i dosypujemy suszone listki czosnku niedźwiedziego.
Krok 4
40 min
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30-40 minut.
Krok 5
3 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i kozieradką.
Krok 6
3 min
Nieco zupy odlewamy do miseczki i mieszamy ją z śmietanką. Tak przygotowaną wcześniej śmietanę dodajemy do garnka z zupą ciągle mieszając.
Krok 7
7 min
Łazanki gotujemy w osobnym garnku.
Krok 8
3 min
Do miseczek nakładamy ugotowane łazanki, wlewamy porcję zupy i obficie posypujemy posiekaną pietruszką i tymiankiem.
Wigilijna zupa grzybowa zazwyczaj przygotowywana jest z suszonych grzybów. Moja rodzina niestety zdecydowanie woli grzybową z świeżych lub mrożonych grzybów. Suszone grzyby na naszym świątecznym stole pojawiają się w uszkach do barszczu lub drożdżowych pasztecikach.
Powoli wprowadzam się w nastrój świąteczny. Uwielbiam Boże Narodzenie i wszystko co z nim związane. Lubię też tą przedświąteczną krzątaninę w kuchni i te wszystkie aromaty : suszonych grzybów, pierniczków, goździków i pomarańczy przeplatające się z zapachem świeżej choinki. Chciałabym te chwile zatrzymać w swojej pamięci jak najdłużej.
Jeśli szukacie przepisu na zupę wigilijną z suszonych grzybów, to zachęcam do skorzystania z przepisu Agatki zupa grzybowa z suszonych grzybów.
Powoli wprowadzam się w nastrój świąteczny. Uwielbiam Boże Narodzenie i wszystko co z nim związane. Lubię też tą przedświąteczną krzątaninę w kuchni i te wszystkie aromaty : suszonych grzybów, pierniczków, goździków i pomarańczy przeplatające się z zapachem świeżej choinki. Chciałabym te chwile zatrzymać w swojej pamięci jak najdłużej.
Jeśli szukacie przepisu na zupę wigilijną z suszonych grzybów, to zachęcam do skorzystania z przepisu Agatki zupa grzybowa z suszonych grzybów.
Komentarze 0