Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
13 dań wege na Święta! WINIARY

13 dań wege na Święta!

Święta Bożego Narodzenia tradycyjnie rozpoczynają się od jarskiej wigilii. Jednak na świątecznym stole, przy którym zasiadamy z najbliższymi w kolejnych dniach, pojawia się wiele mięsnych potraw. Jeśli wolisz z nich zrezygnować, możesz zastąpić je równie pysznymi dania wegetariańskimi.

WINIARY podpowiadają, czym zastąpić mięsne potrawy na świątecznym stole oraz jak zachwycić gości oryginalnymi potrawami. Skorzystaj z naszych przepisów na dania w wersji wege, które zasmakują wszystkim!
Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką WINIARY

Zupa borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

Zupa grzybowa to, oprócz barszczu, najbardziej popularna zupa wigilijna. Przygotujesz ją w wersji wege na bazie Zupy borowikowej WINIARY Jak u mamy. Podana pod pierzynką z grillowanego puree z ziemniaków zaprezentuje się wyjątkowo na świątecznym stole.
Zobacz przepis
Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego WINIARY

Zupa grzybowo-cebulowa pod pierzynką

To oryginalna propozycja, która z powodzeniem zastąpi tradycyjną wigilijną zupę i zachwyci gości zarówno pysznym smakiem, jak i ciekawą formą podania – pod pierzynką z ciasta francuskiego. Przygotujesz ją łatwo z Zupą borowikową WINIARY Jak u mamy i Bulionem warzywnym WINIARY.
Zobacz przepis
Barszcz z kluskami makowymi WINIARY

Barszcz czerwony z kluskami makowymi

Barszcz czerwony to dla wielu absolutna podstawa na wigilijnym stole. Dzięki Paście WINIARY z Pomysłem na… Barszcz Czerwony łatwo i szybko przygotujesz jego wegetariańską wersję. Zamiast tradycyjnych uszek skorzystaj z naszego przepisu na kluski z makiem, które nadadzą mu nowoczesnego charakteru.
Zobacz przepis
pieczone pierogi z kapustą WINIARY

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Farsz z kapusty i grzybów gotowanych w Bulionie grzybowym z borowikami WINIARY, wypełniający smakiem pieczone pierogi z drożdżowego ciasta. To danie, popijane czerwonym barszczem w wersji wege, zachwyci zarówno miłośników tradycyjnych świątecznych potraw, jak i tych poszukujących urozmaicenia.
Zobacz przepis
Wegetariańskie pierogi zero waste WINIARY

Wegetariańskie pierogi

Wigilijne pierogi z zasady są wegetariańskie, ale te z soczewicą będą pyszną propozycją także na kolejne świąteczne dni, kiedy mięs na tradycyjnych stołach jest więcej. Wykorzystaj nasz prosty przepis, który został opracowany z myślą o niemarnowaniu jedzenia.
Zobacz przepis
Kapusta z grochem WINIARY

Kapusta z grochem

W zastępstwie tradycyjnego mięsnego bigosu, przygotuj kapustę z grochem z aromatycznym Bulionem grzybowym z borowikami WINIARY. To danie doskonale sprawdzi się na Świąteczny obiad.
Zobacz przepis
Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy WINIARY

Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Ten wegetariański pasztet możesz zaserwować na świąteczny obiad – na gorąco, w aromatycznym Sosie pieczeniowym jasnym WINIARY z borówkami – lub jako zimną przekąskę czy pastę do pieczywa również po Świętach. Niezależnie od formy podania będzie smakować pysznie.
Zobacz przepis
Wegetariański pasztet z soczewicy WINIARY

Wegetariański pasztet z soczewicy

Kolejna propozycja zastąpienia tradycyjnego mięsnego pasztetu. Przygotuj na Święta pasztet z soczewicy z warzywami gotowanymi w Bulionie warzywnym WINIARY, dzięki czemu będzie wilgotny i pełen smaku. Po świętach skorzystaj z przepisu zero waste na pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym.
Zobacz przepis
Sprawdź przepis zero waste
Tort jarzynowy WINIARY

Tort sałatkowy

Tradycyjna sałatka jarzynowa z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY może zachwycić na nowo, podana w wyjątkowej, świątecznej formie. Do przygotowania sałatkowego tortu możesz wykorzystać warzywa z ugotowanego wcześniej, bezmięsnego bulionu – żeby nic się nie zmarnowało.
Zobacz przepis
Świąteczna sałatka warstwowa WINIARY

Świąteczna sałatka warstwowa

Jeśli szukasz innego pomysłu na sałatkę, która będzie pyszna, a jednocześnie stanie się ozdobą świątecznego stołu, przygotuj sałatkę warstwową z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Zainspiruj się naszym przepisem.
Zobacz przepis
Kulebiak z pieczarkami WINIARY

Kulebiak z kapustą i pieczarkami

To tradycyjne danie kresowe, które doskonale wpisuje się w świąteczne menu – również w wersji wege. Wyjątkowego aromatu dodaje mu Sos grzybowy WINIARY Jak u Mamy, który jest składnikiem pysznego farszu, wypełniającego kruche ciasto. Kulebiak będzie doskonałym dodatkiem do barszczu.
Zobacz przepis
Rolada świąteczna z makiem WINIARY

Rolada świąteczna z makiem

Osłodź sobie Święta kakaową roladą z makiem i pysznym kremem na bazie Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY. Po świętach skorzystaj z przepisu zero waste na bajaderki w czekoladowej polewie.
Zobacz przepis
Sprawdź przepis zero waste
wieniec bezowy WINIARY

Wieniec bezowy

Krucha i delikatna beza z pysznym kremem na bazie Budyniu o smaku waniliowym WINIARY to wyjątkowa propozycja na pyszny i piękny świąteczny deser, który bez wątpienia zachwyci wszystkich gości.
Zobacz przepis

Polecane artykuły

Jak ozdobić pierniczki na święta?
Jaka ryba do ryby po grecku na święta?
Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz?
Przyprawy wigilijne. Popraw smak swoich potraw wigilijnych!
Co zrobić, by ryba po grecku się nie rozpadała?
Co zrobić, aby pierogi nie rozklejały się podczas gotowania?
Rejestracja - banner jesien

Dołącz do społeczności Winiary!

Czekają na Ciebie wyjątkowe prezenty!

E-book z pysznymi świątecznymi przepisami
Planer posiłków - My Menu Plan
Porady i wskazówki od Jagny Niedzielskiej
Newslettery pełne kulinarnych inspiracji
Zarejestruj się
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu