Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Wszyscy kochają uszka i pierogi. Dobre uszka i pierogi, a takich nie da się zrobić bez dobrego ciasta. Sposobów na ciasto jest wiele, a wiele sporów toczy się wokół kwestii dodawania czy też niedodawania do ciasta jajka lub żółtka. Postanowiłam przetestować trzy sposoby na ciasto na uszka, bo może moje ulubione (z jajkiem) wcale nie jest idealne? Zanim jednak zabierzemy się za lepienie uszek lub pierogów, warto wiedzieć, że…

Co warto wiedzieć, zanim zabierzemy się za ciasto na uszka i pierogi?

Mąka

Każda mąka trochę inaczej chłodnie wodę, możemy mieć nawet ten sam typ, a za każdym razem gdy będziemy trzymać się dokładniej ilości składników, ciasto może się mieć inną konsystencję. Dlatego trochę prawdy jest w tym, że dobrze jest gotować „na oko”. Idealne ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Czasem trzeba dodać do niego odrobinę wody lub przy wałkowaniu podsypać je mocniej mąką.

Woda

Do ciasta dodajemy bardzo gorącą wodę, najlepiej wrzącą. Wówczas mąka się zaparzy, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przygotowując ciasto z jajkiem, gdy dolewamy wodę, zasypujemy ją mąką i dopiero później łączymy z jajkiem.

Olej

Do ciasta na pierogi i uszka warto dodać olej rzepakowego. Jego ilość zależy od rodzaju ciasta – do ciasta z jajkiem lub żółtkiem dodajemy 1-2 łyżki, do ciasta bez jajek – 5 łyżek. Można też zamiast oleju dodać roztopione masło.

Wyrabianie ciasta

Przygotowując ciasto na uszka i pierogi, trzeba uzbroić się w cierpliwość i starannie je wyrobić.

Ciasto musi odpocząć

Ciasto na uszka i pierogi przed wałkowaniem powinno odpocząć 10-15 minut, przykryte ściereczką lub miską. Będzie wtedy bardziej miękkie. Kiedy jednak zabierzemy się za wałkowanie, nasza praca powinna nabrać tempa, bo rozwałkowane ciasto szybko wysycha.

aa-ciasto-na-uszka-IMG_6986 ZWZ WINIARY

 

Ogłaszam zwycięzcę, czyli wyniki testu

Test rozpoczęłam od mojego ulubionego ciasta z całym jajkiem. Robię takie od lat i zawsze jestem z niego bardzo zadowolona, jest miękkie, elastyczne, można je cienko rozwałkować, a brzegi ciasta łatwo skleić. Ugotowane jest pyszne i tak miękkie jak lubię. Byłam pewna, że mój faworyt wygra, a jednak…

Ciasto bez jajka bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Wałkuje się je z jeszcze większą łatwością, niż moje ulubione, łatwo skleja się z niego uszka i pierogi. Ciasto po ugotowaniu było bardzo miękkie, myślę, że wcale nie trzeba było tak cienko go wałkować, a pierogi i uszka i tak byłyby mięciutkie – to ważna informacja dla tych, którzy lubią pierogi z grubszym ciastem. Ja akurat lubię cienkie, ale i tak jestem pod wrażeniem tego ciasta. Ale…

Nie ciasto bez jajka, a ciasto z żółtkiem zajęło pierwsze miejsce w moim rankingu. Ma wszystkie zalety ciasta bez jajka, a dodatkowo o wiele ładniejszy kolor. Można spróbować dodać do ciasta bez jajka odrobinę kurkumy, by osiągnąć podobny efekt, ale i tak ciasto z żółtkiem jak dla mnie jest zwycięzcą.

Oczywiście zachęcam do wypróbowania wszystkich trzech przepisów, (które znajdziecie niżej) bo tak naprawdę bardzo wiele zależy od naszych indywidualnych preferencji. W każdym razie śmiało możecie się zabierać za każdy z nich. Żadne z tych ciast nie sprawiało najmniejszych kłopotów przy wyrabianiu, wałkowaniu, wycinaniu czy też zlepianiu brzegów.
Smacznego :)

Autor: Agata

5-sposobów-na-barszcz-IMG_7001 ZWZ WINIARY

 

Idealne ciasto na uszka i pierogi

Jak zrobić idealne ciasto na uszka? Z nami :) Specjalnie dla Ciebie przetestowałam trzy sposoby na takie ciasto, sprawdź. Wesołych Świąt!
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty