Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas spędzany w gronie najbliższych – zazwyczaj przy bogato zastawionym stole. Choć na świąteczne przysmaki czekamy cały rok, niektóre klasyczne potrawy mogą wydawać się zbyt ciężkie. Możesz zastąpić je równie pysznymi, ale lżejszymi propozycjami.

WINIARY dostarczają inspiracji do przygotowania pysznych świątecznych dań w lekkim stylu. Skorzystaj z naszych prostych przepisów!

Barszcz z kiszoną kapustą

Barszcz czerwony to jedna z najbardziej popularnych zup wigilijnych. Tradycyjnie podawany z uszkami, doskonale sprawdzi się także w lżejszym wydaniu. Przygotuj go na bazie Barszczu czerwonego WINIARY Ekspresowa Zupa z dodatkiem kiszonej kapusty, która jest też składnikiem innych świątecznych dań.

Barszcz z krewetkami

Intensywny w smaku, ekspresowy Barszcz czerwony WINIARY doskonale sprawdza się z wieloma różnymi dodatkami. Połączony z krewetkami będzie intrygującą i pyszną propozycją na lżejszą wersję tej tradycyjnej świątecznej zupy.

Zupa borowikowa z kaszą gryczaną

Wigilijna zupa grzybowa również może mieć różne odsłony. Doskonałą bazą do jej przygotowania jest pełna smaku Zupa borowikowa WINIARY Jak u mamy. Przyrządzona z dodatkiem kaszy gryczanej będzie sycąca, ale nie ciężka.

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Tradycyjne wigilijne pierogi możesz zastąpić wersją z kaszą pęczak - ugotowana w Bulionie warzywnym WINIARY będzie smacznym i wartościowym uzupełnieniem farszu.

Pierogi z soczewicą

Tradycyjny, smażony farsz w świątecznych pierogach, zastąp soczewicą, która zawiera wiele składników korzystnych dla zdrowia. Przygotuj pierogi według naszego przepisu z produktami WINIARY. Możesz potraktować je jako pełne danie obiadowe - z aromatycznym Sosem borowikowym WINIARY Jak u mamy.

Pasztet z galaretką żurawinową

Delikatny pasztet z wątróbek drobiowych z dodatkiem gruszki i żurawinowej galaretki, to atrakcyjna, pyszna i lekka alternatywa dla tradycyjnych pasztetów z tłustych mięs. Jego smak wzbogaci Przyprawa WINIARY.

Terrina z kaczej piersi

Terrina to rodzaj bardzo delikatnego pasztetu, pieczonego w kąpieli wodnej. Lekkości nadaje mu sposób przygotowania oraz dodatek pistacji. To oryginalne danie przygotowane z wykorzystaniem Rosołu drobiowego WINIARY będzie pyszną i aromatyczną przekąską wśród tradycyjnych, ciężkich dań.

Gravlax z łososia

Świeży łosoś aromatyzowany cytryną, kolendrą i żubrówką to prosta w przygotowaniu, ale wykwintna przekąska - idealna na tę wyjątkową, świąteczną okazję. Jego smak doskonale dopełni Sos chrzanowy WINIARY.

Pieczony łosoś

Łosoś w marynacie z Bulionem warzywnym WINIARY, przygotowany w piekarniku z warzywami, to doskonała propozycja na lekki, świąteczny obiad i zamiennik dla tradycyjnych, smażonych dań rybnych.
Po świętach skorzystaj z przepisu zero waste na burgery z łososia, żeby żadna porcja się nie zmarnowała.

Tymbaliki z łososiem

Zamiast nóżek w galarecie albo - po prostu - jako uzupełnienie świątecznego menu o lekką przekąskę. Przygotuj wędzonego łososia w galaretce z soku z buraków, z aromatem chrzanu i kopru. To połączenie pysznych smaków i zachwycającej formy, które skusi każdego.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem to pomysł na pyszne i wartościowe, a jednocześnie lekkie danie. Podana w postaci warstw, pięknie zaprezentuje się na świątecznym stole i urozmaici zestaw tradycyjnych dań. Niewielki dodatek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY podkreśli smak jej składników.

Babeczki z sałatką jarzynową

Ciężko oprzeć się tradycyjnej sałatce jarzynowej z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Jednak podanie jej w atrakcyjnej formie babeczek z kruchego ciasta sprawi, że w pełni zadowoli Cię jej niewielka porcja.

Śledzie korzenne

Śledzie można serwować na wiele różnych sposób. Zamarynowane w zestawie odpowiednio dobranych przypraw nie wymagają żadnych innych dodatków ani ciężkich sosów. Śledzie korzenne to wyjątkowa propozycja, pełna świątecznych aromatów.

Śledzie z żurawiną i imbirem

Śledzie marynowane z żurawiną i imbirem to propozycja na tradycyjne świąteczne danie w oryginalnym, lżejszym wydaniu. Dzięki aromatycznym składnikom marynaty z Przyprawą i Ketchupem WINIARY ryba zyska wyjątkowy smak.

Tatar ze śledzia

Doskonały sposób na podanie śledzi w prosty, ale efektowny sposób. Dodatek świeżej cebulki i innych warzyw oraz odrobina Majonezu Dekoracyjnego WINIARY wystarczą, aby przygotować pyszną przekąskę z tej ryby.

Sernik bez sera

Ten przepis to wariancja na temat tradycyjnego sernika. Przygotuj jego lżejszą wersję na bazie jogurtu naturalnego z Budyniem o smaku waniliowym WINIARY i osłodź sobie Święta.

Dołącz do społeczności Winiary!

Czekają na Ciebie wyjątkowe prezenty!
E-book z pysznymi świątecznymi przepisami
Planer posiłków - My Menu Plan
Porady i wskazówki od Jagny Niedzielskiej
Newslettery pełne kulinarnych inspiracji
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty