Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
16 lekkich dań na Święta! WINIARY

16 lekkich dań na Święta!

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas spędzany w gronie najbliższych – zazwyczaj przy bogato zastawionym stole. Choć na świąteczne przysmaki czekamy cały rok, niektóre klasyczne potrawy mogą wydawać się zbyt ciężkie. Możesz zastąpić je równie pysznymi, ale lżejszymi propozycjami.

WINIARY dostarczają inspiracji do przygotowania pysznych świątecznych dań w lekkim stylu. Skorzystaj z naszych prostych przepisów!
Barszcz z kiszoną kapustą WINIARY

Barszcz z kiszoną kapustą

Barszcz czerwony to jedna z najbardziej popularnych zup wigilijnych. Tradycyjnie podawany z uszkami, doskonale sprawdzi się także w lżejszym wydaniu. Przygotuj go na bazie Barszczu czerwonego WINIARY Ekspresowa Zupa z dodatkiem kiszonej kapusty, która jest też składnikiem innych świątecznych dań.
Zobacz przepis
Barszcz z krewetkami i imbirem WINIARY

Barszcz z krewetkami

Intensywny w smaku, ekspresowy Barszcz czerwony WINIARY doskonale sprawdza się z wieloma różnymi dodatkami. Połączony z krewetkami będzie intrygującą i pyszną propozycją na lżejszą wersję tej tradycyjnej świątecznej zupy.
Zobacz przepis
Borowikowa z kaszą gryczaną i grzybami WINIARY

Zupa borowikowa z kaszą gryczaną

Wigilijna zupa grzybowa również może mieć różne odsłony. Doskonałą bazą do jej przygotowania jest pełna smaku Zupa borowikowa WINIARY Jak u mamy. Przyrządzona z dodatkiem kaszy gryczanej będzie sycąca, ale nie ciężka.
Zobacz przepis
Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak WINIARY

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Tradycyjne wigilijne pierogi możesz zastąpić wersją z kaszą pęczak - ugotowana w Bulionie warzywnym WINIARY będzie smacznym i wartościowym uzupełnieniem farszu.
Zobacz przepis
Pierogi z soczewicą WINIARY

Pierogi z soczewicą

Tradycyjny, smażony farsz w świątecznych pierogach, zastąp soczewicą, która zawiera wiele składników korzystnych dla zdrowia. Przygotuj pierogi według naszego przepisu z produktami WINIARY. Możesz potraktować je jako pełne danie obiadowe - z aromatycznym Sosem borowikowym WINIARY Jak u mamy.
Zobacz przepis
Pasztet drobiowy z galaretką WINIARY

Pasztet z galaretką żurawinową

Delikatny pasztet z wątróbek drobiowych z dodatkiem gruszki i żurawinowej galaretki, to atrakcyjna, pyszna i lekka alternatywa dla tradycyjnych pasztetów z tłustych mięs. Jego smak wzbogaci Przyprawa WINIARY.
Zobacz przepis
Terrina z kaczej piersi WINIARY

Terrina z kaczej piersi

Terrina to rodzaj bardzo delikatnego pasztetu, pieczonego w kąpieli wodnej. Lekkości nadaje mu sposób przygotowania oraz dodatek pistacji. To oryginalne danie przygotowane z wykorzystaniem Rosołu drobiowego WINIARY będzie pyszną i aromatyczną przekąską wśród tradycyjnych, ciężkich dań.
Zobacz przepis
Gravlax z łososia WINIARY

Gravlax z łososia

Świeży łosoś aromatyzowany cytryną, kolendrą i żubrówką to prosta w przygotowaniu, ale wykwintna przekąska - idealna na tę wyjątkową, świąteczną okazję. Jego smak doskonale dopełni Sos chrzanowy WINIARY.
Zobacz przepis
Łosoś z piekarnika z warzywami WINIARY

Pieczony łosoś

Łosoś w marynacie z Bulionem warzywnym WINIARY, przygotowany w piekarniku z warzywami, to doskonała propozycja na lekki, świąteczny obiad i zamiennik dla tradycyjnych, smażonych dań rybnych.
Po świętach skorzystaj z przepisu zero waste na burgery z łososia, żeby żadna porcja się nie zmarnowała.
Zobacz przepis
Sprawdź przepis zero waste
Tymbaliki z łososiem WINIARY

Tymbaliki z łososiem

Zamiast nóżek w galarecie albo - po prostu - jako uzupełnienie świątecznego menu o lekką przekąskę. Przygotuj wędzonego łososia w galaretce z soku z buraków, z aromatem chrzanu i kopru. To połączenie pysznych smaków i zachwycającej formy, które skusi każdego.
Zobacz przepis
Sałatka warstwowa z tuńczykiem WINIARY

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem to pomysł na pyszne i wartościowe, a jednocześnie lekkie danie. Podana w postaci warstw, pięknie zaprezentuje się na świątecznym stole i urozmaici zestaw tradycyjnych dań. Niewielki dodatek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY podkreśli smak jej składników.
Zobacz przepis
Babeczki z sałatką w majonezie WINIARY

Babeczki z sałatką jarzynową

Ciężko oprzeć się tradycyjnej sałatce jarzynowej z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Jednak podanie jej w atrakcyjnej formie babeczek z kruchego ciasta sprawi, że w pełni zadowoli Cię jej niewielka porcja.
Zobacz przepis
Śledź korzenny WINIARY

Śledzie korzenne

Śledzie można serwować na wiele różnych sposób. Zamarynowane w zestawie odpowiednio dobranych przypraw nie wymagają żadnych innych dodatków ani ciężkich sosów. Śledzie korzenne to wyjątkowa propozycja, pełna świątecznych aromatów.
Zobacz przepis
Śledź marynowany z żurawiną i imbirem WINIARY

Śledzie z żurawiną i imbirem

Śledzie marynowane z żurawiną i imbirem to propozycja na tradycyjne świąteczne danie w oryginalnym, lżejszym wydaniu. Dzięki aromatycznym składnikom marynaty z Przyprawą i Ketchupem WINIARY ryba zyska wyjątkowy smak.
Zobacz przepis
Sprawdź przepis zero waste
Tatar ze śledzi WINIARY

Tatar ze śledzia

Doskonały sposób na podanie śledzi w prosty, ale efektowny sposób. Dodatek świeżej cebulki i innych warzyw oraz odrobina Majonezu Dekoracyjnego WINIARY wystarczą, aby przygotować pyszną przekąskę z tej ryby.
Zobacz przepis
Sernik bez sera WINIARY

Sernik bez sera

Ten przepis to wariancja na temat tradycyjnego sernika. Przygotuj jego lżejszą wersję na bazie jogurtu naturalnego z Budyniem o smaku waniliowym WINIARY i osłodź sobie Święta.
Zobacz przepis

Jak ozdobić pierniczki na święta?
Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz?
Przyprawy wigilijne. Popraw smak swoich potraw wigilijnych!
Rejestracja - banner jesien

Dołącz do społeczności Winiary!

Czekają na Ciebie wyjątkowe prezenty!

E-book z pysznymi świątecznymi przepisami
Planer posiłków - My Menu Plan
Porady i wskazówki od Jagny Niedzielskiej
Newslettery pełne kulinarnych inspiracji
Zarejestruj się
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu