Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem

0
46min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

40  dag
Pieczarki
4 
Ziemniaki
1  l
Wywar warzywny lub woda
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Cebula szalotka
2  ząbków
2 
Liść laurowy
4 
Ziarenka ziela angielskiego
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
10  dag
Boczek parzony (może być w plastrach)
0.5  łyżka
Masło klarowane
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.26 g
Węglowodany
13.03 g
Tłuszcze
14.78 g
Wartość energetyczna
207.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

46 min
Krok 1
20 min
Wywar zagotowujemy, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i startą na tarce o dużych oczkach włoszczyznę, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, solimy. Gotujemy 15 minut.
Krok 2
5 min
Boczek kroimy w kosteczkę lub paski, wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię, dodajemy masło, chwilę podsmażamy.
Krok 3
5 min
Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, dusimy chwilę.
Krok 4
6 min
W tym czasie pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebulki. Pół minuty później dorzucamy do cebulki pieczarki, oprószamy solą. Dusimy, aż woda odparuje.
Krok 5
6 min
Dodajemy podduszone pieczarki do garnka z zupą, zagotowujemy i gotujemy chwilę.
Krok 6
4 min
Zupę pieczarkową z ziemniakami i boczkiem zabielamy śmietanką, posypujemy świeżą zieleniną. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem

Krok 1 z 6

Wywar zagotowujemy, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i startą na tarce o dużych oczkach włoszczyznę, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, solimy. Gotujemy 15 minut.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem

Krok 2 z 6

Boczek kroimy w kosteczkę lub paski, wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię, dodajemy masło, chwilę podsmażamy.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem

Krok 3 z 6

Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, dusimy chwilę.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem

Krok 4 z 6

W tym czasie pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebulki. Pół minuty później dorzucamy do cebulki pieczarki, oprószamy solą. Dusimy, aż woda odparuje.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem

Krok 5 z 6

Dodajemy podduszone pieczarki do garnka z zupą, zagotowujemy i gotujemy chwilę.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem

Krok 6 z 6

Zupę pieczarkową z ziemniakami i boczkiem zabielamy śmietanką, posypujemy świeżą zieleniną. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem. Pożywna, jak na jesienną zupę przystało. Podduszone pieczarki z dodatkiem szalotki i czosnku nadają jej apetycznego aromatu. Dla takich zup szybciej wraca się do domu po pracowitym dniu. Zwłaszcza, gdy na dworze jest mokro i nieprzyjemnie. Wówczas można dodatkowo doprawić pieczarki zdrową porcją chili. Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem – idealna na rozgrzewkę :)

Czy jest ktoś, kto nie lubi boczku? Poza tymi, którzy nie jedzą mięsa wcale, chyba każdemu pasuje taki dodatek do zupy! Nam też, dlatego polecamy również inne nasze przepisy:
Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i boczkiem
Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską
Barszcz biały chrzanowy na zakwasie z jajkiem i chrupiącym boczkiem
Zupa fasolowa na żeberkach
Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą
Węgierska zupa gulaszowa bogracz z kociołka
Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką
Zupa szczawiowa z jajkiem i chrupiącym boczkiem
Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika