Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem. Pożywna, jak na jesienną zupę przystało. Podduszone pieczarki z dodatkiem szalotki i czosnku nadają jej apetycznego aromatu. Dla takich zup szybciej wraca się do domu po pracowitym dniu. Zwłaszcza, gdy na dworze jest mokro i nieprzyjemnie. Wówczas można dodatkowo doprawić pieczarki zdrową porcją chili. Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem – idealna na rozgrzewkę :)
Wywar zagotowujemy, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i startą na tarce o dużych oczkach włoszczyznę, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, solimy. Gotujemy 15 minut.
Krok 2
5 min
Boczek kroimy w kosteczkę lub paski, wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię, dodajemy masło, chwilę podsmażamy.
Krok 3
5 min
Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, dusimy chwilę.
Krok 4
6 min
W tym czasie pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebulki. Pół minuty później dorzucamy do cebulki pieczarki, oprószamy solą. Dusimy, aż woda odparuje.
Krok 5
6 min
Dodajemy podduszone pieczarki do garnka z zupą, zagotowujemy i gotujemy chwilę.
Krok 6
4 min
Zupę pieczarkową z ziemniakami i boczkiem zabielamy śmietanką, posypujemy świeżą zieleniną. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Krok 1
z
6
Wywar zagotowujemy, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i startą na tarce o dużych oczkach włoszczyznę, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, solimy. Gotujemy 15 minut.
Krok 2
z
6
Boczek kroimy w kosteczkę lub paski, wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię, dodajemy masło, chwilę podsmażamy.
Krok 3
z
6
Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, dusimy chwilę.
Krok 4
z
6
W tym czasie pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebulki. Pół minuty później dorzucamy do cebulki pieczarki, oprószamy solą. Dusimy, aż woda odparuje.
Krok 5
z
6
Dodajemy podduszone pieczarki do garnka z zupą, zagotowujemy i gotujemy chwilę.
Krok 6
z
6
Zupę pieczarkową z ziemniakami i boczkiem zabielamy śmietanką, posypujemy świeżą zieleniną. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0