Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa ziemniaczana z fasolką, czyli prosta swojska kartoflanka. Ziemniaczki – wyjątkowo aromatyczne, bo podsmażone na oliwie z cebulką – robią w zupie swoje, czyli nadają jej wyjątkowego smaku. Drugie tyle robi smażony boczek. Już od samego zapachu podsmażających się plasterków boczku, cieknie ślinka, a co dopiero od ich smaku! Dodatek zielonej fasolki można by w tej sytuacji uznać już za zbytek… Ale tylko do pierwszej łyżki – potem już wiadomo, że było warto!
Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową jest pożywna i można z łatwością najeść się do syta. Więc możecie ją zaplanować na jednodaniowy obiad dla całej rodziny.
Skoro już tak chwalimy smak i zapach boczku… Zobacz inne nasze przepisy na zupy z boczkiem!
Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką
Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą
Zupa szczawiowa z jajkiem i chrupiącym boczkiem
Barszcz biały chrzanowy na zakwasie z jajkiem i chrupiącym boczkiem
Zalewajka z pieczarkami
Kwaśnica z prażokami
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.
Na patelni na lekko rozgrzanej oliwie dusimy cebulkę, dodajemy ziemniaki i pokrojoną w mniejsze części strączki fasolki, smażymy 5-7 minut od czasu do czasu mieszając.
Podlewamy warzywa wywarem, doprawiamy szczyptą soli, gotujemy 10 minut.
W tym czasie boczek kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na wytopionym tłuszczu. Dodajemy skwarki do zupy, tłuszcz pozostawiając na patelni. Gotujemy jeszcze chwilę, do miękkości warzyw.
Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietaną wcześniej rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Zupę ziemniaczaną doprawiamy białym pieprzem.
Zupę ziemniaczaną podajemy udekorowaną natką pietruszki, możemy dodać do każdego talerza po łyżce śmietany.