Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tanie ciasto – kiedy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz przepłacać

Ochota na słodkie łakocie pojawia się niezależnie od budżetu. Jeśli jednak chcemy zaoszczędzić, przydadzą się w takich chwilach sprawdzone przepisy na tanie ciasta. Wyjdą nie tylko smacznie, ale z pewnością bardziej ekonomicznie niż kupowanie gotowych ciast w sklepach. Skład też będą miały lepszy, bo przecież sami będziemy kontrolować, co się w nich znajduje. Poznaj nasze propozycje na tanie ciasta.

Jak wybrać tanie ciasto

Często trudno jest wycenić koszt konkretnego wypieku. Dzieje się tak, ponieważ bardzo rzadko kupujemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta. Zwykle dysponujemy częścią z nich. Jeśli do ciasta mamy dodać na przykład kilka łyżek kakao, a mamy już zaczętą paczkę, nie musimy jej kupować. Jeśli natomiast nie mamy w domu tego składnika, nie możemy nabyć kilku łyżek, musimy zapłacić za całe opakowanie. Dlatego tanie ciasto to w dużej mierze to, które przyrządzimy z posiadanych już składników. Przejrzyj nasze pomysły i wybierz te, do których jak najmniej będzie trzeba dokupić.

Druga sprawa, jeśli chodzi o tanie ciasta, to prostota. Dobry przepis jest krótki, zawiera kilka podstawowych składników. Ten minimalizm nie oznacza przecież, że tanie ciasto będzie niedobre, przeciwnie – taka prostota często pozwala eksponować smak ciasta i zadowoli nawet większych łasuchów. Natomiast ograniczona liczba składników, brak wystawnych kremów i innych tego typu dodatków sprawią, że koszt upieczenia ciasta będzie stosunkowo niewielki.

Jeśli chcesz upiec tanie ciasto, kieruj się też sezonowością. Co to znaczy? Wybieraj składniki, na które jest sezon, które można dostać świeże i w niskiej cenie. Zwłaszcza latem warto wybierać ciasta owocowe z tymi owocami, które aktualnie można dostać w dobrej cenie. Jeśli natomiast często pieczesz, zwróć uwagę na aktualne promocje artykułów często stosowanych w wypiekach i kupuj na zapas, z myślą o tanim cieście w przyszłości. Takie składniki jak bakalie mogą leżeć w szafce i spokojnie czekać na swój kulinarny debiut.