Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
38min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.45 g
Węglowodany
14.82 g
Tłuszcze
4.19 g
Wartość energetyczna
96.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
38 min
Krok 1
5 min
Cebulę siekam i wrzucam na rozgrzany olej z gałązką rozmarynu. Chwilę przesmażam, aż się zeszkli.
Krok 2
20 min
Dodaję pokrojone w ćwiartki pomidory, dolewam wodę, dodaję ziarenka pieprzu, gotuję 20 minut.
Krok 3
10 min
Przelewam zupę do drugiego garnka przez sitko, dokładnie przecieram.
Krok 4
1 min
Dodaję łyżkę cukru, doprawiam solą morską (można dodać szczyptę cynamonu).
Krok 5
2 min
Zupę pomidorową ze świeżych pomidorów można podawać z kleksem śmietany, domowym makaronem, lanymi kluseczkami, chrupiącą grzanką lub innymi ulubionymi dodatkami.
Kiedy Jola przygotowała pyszny domowy przecier pomidorowy, od razu przypomniało mi się jak pierwszy raz w życiu zabrałam się za przecier… z malinówek. Znawcy tematu od razu będą wiedzieć – malinówki mają w sobie bardzo dużo wody i zwyczajnie nie nadają się do słoików. Gotowałam je kilka godzin, zanim ich konsystencja zaczęła przypominać konsystencję przecieru. Poskarżyłam się mojej mamie i właśnie mama uświadomiła mi, że na przecier najlepsze są pomidory lima.
I właśnie te pomidory o charakterystycznym podłużnym kształcie pojawiły się w moim warzywniaku. Pomyślałam sobie, że zanim sprawdzę, ile mam słoików na przecier na zimę, ugotuję sobie coś pysznego, a będzie to zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Taka zupa smakuje zupełnie inaczej, niż zwykła pomidorówka. Jest bardzo aromatyczna, esencjonalna i taka… pozytywna. Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów świetnie smakuje z lanymi kluseczkami, ale wystarczy jej nawet zwykły kleks śmietany.
Smacznego!
Wszystkim wielbicielom pomidorówek polecam także:
zupę pomidorową z makaronem i bazylią
zupę pomidorową z grissini
Zobacz też
Zobacz Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi
Zobacz Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami
Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zobacz Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką
I właśnie te pomidory o charakterystycznym podłużnym kształcie pojawiły się w moim warzywniaku. Pomyślałam sobie, że zanim sprawdzę, ile mam słoików na przecier na zimę, ugotuję sobie coś pysznego, a będzie to zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Taka zupa smakuje zupełnie inaczej, niż zwykła pomidorówka. Jest bardzo aromatyczna, esencjonalna i taka… pozytywna. Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów świetnie smakuje z lanymi kluseczkami, ale wystarczy jej nawet zwykły kleks śmietany.
Smacznego!
Wszystkim wielbicielom pomidorówek polecam także:
zupę pomidorową z makaronem i bazylią
zupę pomidorową z grissini
Zobacz też
Zobacz Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi
Zobacz Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami
Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zobacz Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką
Komentarze 0