Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

0
1 godz 53 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Pomidory
500  ml
Woda
6  ząbków
trochę
Oliwa z oliwek
3  gałązek
Tymianek
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Cukier do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.29 g
Węglowodany
14.21 g
Tłuszcze
1.79 g
Wartość energetyczna
78.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

113 min
Krok 1
8 min
Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na połówki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2
3 min
Pomidory skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem, obsypujemy listkami tymianku, a obok układamy ząbki czosnku.
Krok 3
45 min
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 45 minut.
Krok 4
40 min
Odstawiamy pomidory do przestygnięcia, zdejmujemy z nich skórkę, przekładamy pomidory do garnka.
Krok 5
3 min
Z łupinek czosnku wyciskamy do garnka ich zawartość.
Krok 6
10 min
Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy szczyptę soli, gotujemy ok. 10 minut.
Krok 7
3 min
Miksujemy zupę na krem, w razie konieczności doprawiamy jeszcze raz solą i szczyptą cukru.
Krok 8
1 min
Podajemy z listkami świeżego tymianku.
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

Krok 1 z 8

Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na połówki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

Krok 2 z 8

Pomidory skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem, obsypujemy listkami tymianku, a obok układamy ząbki czosnku.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

Krok 3 z 8

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 45 minut.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

Krok 4 z 8

Odstawiamy pomidory do przestygnięcia, zdejmujemy z nich skórkę, przekładamy pomidory do garnka.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

Krok 5 z 8

Z łupinek czosnku wyciskamy do garnka ich zawartość.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

Krok 6 z 8

Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy szczyptę soli, gotujemy ok. 10 minut.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

Krok 7 z 8

Miksujemy zupę na krem, w razie konieczności doprawiamy jeszcze raz solą i szczyptą cukru.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

Krok 8 z 8

Podajemy z listkami świeżego tymianku.

Gęsta kremowa zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem i ziołami jest bezkonkurencyjna. Pieczone warzywa, także pomidory, nabierają niezwykłego smaku i aromatu, który później oddają zupie. Dlatego te zupy smakują tak pysznie. Na krem wybierzcie pomidory mięsiste, na przykład lima. Albo każde inne nadające się na przetwory, czyli takie, w których znajduje się więcej miąższu, a mniej pestek. Do pomidorów dodajcie czosnek, posypcie tymiankiem i… upieczcie! Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów nie wymaga wiele więcej pracy, więc delektujcie się jej wyjątkowym smakiem!

Czy to nie genialnie prosta i pyszna zupa? Zobacz też inne nasze przepisy na szybki obiad w formie zupy!

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Przepis na gazpacho inne niż zwykle – zielone gazpacho

Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

Prosta zupa z ciecierzycy z puszki

Szybki krupnik dla zabieganych

Zupy dla zabieganych, czyli top lista – szybkie zupy, które przygotujesz w 30 minut

Zobacz też

Zobacz Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Zobacz Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Zobacz Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika