
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Czy to nie genialnie prosta i pyszna zupa? Zobacz też inne nasze przepisy na szybki obiad w formie zupy!
Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki
Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
Przepis na gazpacho inne niż zwykle – zielone gazpacho
Lekka i szybka zupa z młodej kapusty
Prosta zupa z ciecierzycy z puszki
Szybki krupnik dla zabieganych
Zupy dla zabieganych, czyli top lista – szybkie zupy, które przygotujesz w 30 minut
Zobacz też
Zobacz Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi
Zobacz Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami
Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zobacz Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką
Przygotowanie
Krok 1
8 minKrok 2
3 minKrok 3
45 minKrok 4
40 minKrok 5
3 minKrok 6
10 minKrok 7
3 minKrok 8
1 min
Krok 1 z 8
Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na połówki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 2 z 8
Pomidory skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem, obsypujemy listkami tymianku, a obok układamy ząbki czosnku.

Krok 3 z 8
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 45 minut.

Krok 4 z 8
Odstawiamy pomidory do przestygnięcia, zdejmujemy z nich skórkę, przekładamy pomidory do garnka.

Krok 5 z 8
Z łupinek czosnku wyciskamy do garnka ich zawartość.

Krok 6 z 8
Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy szczyptę soli, gotujemy ok. 10 minut.

Krok 7 z 8
Miksujemy zupę na krem, w razie konieczności doprawiamy jeszcze raz solą i szczyptą cukru.

Krok 8 z 8
Podajemy z listkami świeżego tymianku.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0