
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Dziś, zainspirowana wspomnieniami z tamtych lat, przygotowałam krem ze świeżych pomidorów i papryki, aromatyczny, gęsty i pożywny. Taki krem nigdy nie smakuje tak wyjątkowo, jak właśnie podczas letnich miesięcy.
Jego przygotowanie nie przysparza większych trudności, o ile wiemy, jak z łatwością pozbyć się z papryki skórki. Dokładną instrukcję znajdziecie w przepisie, zatem nie będzie żadnych nieprzyjemnych niespodzianek.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Smacznego!
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
40 minKrok 3
4 minKrok 4
5 minKrok 5
40 minKtok 6
3 minKrok 7
20 minKrok 8
2 min
Krok 1 z 8
Piekarnik nagrzewamy do 220-230 st. C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy papryki, pieczemy około 10 minut, od czasu do czasu przewracając je, aby skórka przypiekła się równomiernie.

Krok 2 z 8
Kiedy skórka papryk będzie przyrumieniona, przekładamy papryki do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy, aż przestygną (można też włożyć papryki do woreczków do pieczenia i szczelnie zamknąć). Następnie zdejmujemy skórkę z papryk pomagając sobie nożykiem.

Krok 3 z 8
Kroimy paprykę na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę.

Krok 4 z 8
Cebulę siekamy, szklimy na oliwie. Pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku.

Krok 5 z 8
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę, dodajemy razem z papryką do podduszonej cebuli. Podlewamy całość ok. 3/4 szklanki bulionu, dodajemy szczyptę soli, dusimy ok. 30-40 minut, od czasu do czasu uzupełniając odparowany bulion.

Ktok 6 z 8
Miksujemy zupę na krem, doprawiamy szczyptą cukru.

Krok 7 z 8
Pomidorki koktajlowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy w 180 st. C przez około 20 minut.

Krok 8 z 8
Zupę podajemy z kleksem śmietany i pieczonymi pomidorkami. Dekorujemy listkami tymianku.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0