Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
2 godz 4 min
Średni
4
Większe mięsiste pomidory
2
Papryka
2
Cebula
3
łyżek
800
ml
Woda
0.25
szklanka
Gęsta śmietana
1
łyżeczka
Cukier
1
szczypta
Sól morska do doprawienia
3
gałązek
Kilka gałązek świeżego tymianku
1
ząbek
25
dag
Pomidorki koktajlowe
trochę
Oliwa
.
Wartości odżywcze
Białko
2.81 g
Węglowodany
14.77 g
Tłuszcze
3.72 g
Wartość energetyczna
103.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
124 min
Krok 1
10 min
Piekarnik nagrzewamy do 220-230 st. C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy papryki, pieczemy około 10 minut, od czasu do czasu przewracając je, aby skórka przypiekła się równomiernie.
Krok 2
40 min
Kiedy skórka papryk będzie przyrumieniona, przekładamy papryki do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy, aż przestygną (można też włożyć papryki do woreczków do pieczenia i szczelnie zamknąć). Następnie zdejmujemy skórkę z papryk pomagając sobie nożykiem.
Krok 3
4 min
Kroimy paprykę na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę.
Krok 4
5 min
Cebulę siekamy, szklimy na oliwie. Pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku.
Krok 5
40 min
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę, dodajemy razem z papryką do podduszonej cebuli. Podlewamy całość ok. 3/4 szklanki bulionu, dodajemy szczyptę soli, dusimy ok. 30-40 minut, od czasu do czasu uzupełniając odparowany bulion.
Ktok 6
3 min
Miksujemy zupę na krem, doprawiamy szczyptą cukru.
Krok 7
20 min
Pomidorki koktajlowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy w 180 st. C przez około 20 minut.
Krok 8
2 min
Zupę podajemy z kleksem śmietany i pieczonymi pomidorkami. Dekorujemy listkami tymianku.
Na pewno, tak jak ja, macie wspomnienia, które choć mają już dziesiątki lat, są tak świeże i intensywne, jakby wszystko, czego dotyczą, działo się wczoraj. Jednym z moich jest wspomnienie zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów, którą zajadałam się w dzieciństwie podczas wakacji spędzanych u rodziny na wsi. Ciocia z wujkiem uprawiali pomidory, które do tej pory mam w swojej pamięci wymieszane z intensywnym zapachem krzaczków, na których rosły. Kiedy ktoś przez lata zajmuje się uprawą pomidorów, musi wiedzieć o nich wszystko. Także to, jak zrobić z nich jedyną w swoim rodzaju zupę pomidorową.
Dziś, zainspirowana wspomnieniami z tamtych lat, przygotowałam krem ze świeżych pomidorów i papryki, aromatyczny, gęsty i pożywny. Taki krem nigdy nie smakuje tak wyjątkowo, jak właśnie podczas letnich miesięcy.
Jego przygotowanie nie przysparza większych trudności, o ile wiemy, jak z łatwością pozbyć się z papryki skórki. Dokładną instrukcję znajdziecie w przepisie, zatem nie będzie żadnych nieprzyjemnych niespodzianek.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Smacznego!
Dziś, zainspirowana wspomnieniami z tamtych lat, przygotowałam krem ze świeżych pomidorów i papryki, aromatyczny, gęsty i pożywny. Taki krem nigdy nie smakuje tak wyjątkowo, jak właśnie podczas letnich miesięcy.
Jego przygotowanie nie przysparza większych trudności, o ile wiemy, jak z łatwością pozbyć się z papryki skórki. Dokładną instrukcję znajdziecie w przepisie, zatem nie będzie żadnych nieprzyjemnych niespodzianek.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Smacznego!
Komentarze 0