Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

(0)
2 godz 4 min
Średni
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Większe mięsiste pomidory
2 
Papryka
2 
Cebula
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
800  ml
Woda
0.25  szklanka
Gęsta śmietana
1  łyżeczka
Cukier
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
3  gałązek
Kilka gałązek świeżego tymianku
1  ząbek
Czosnek
25  dag
Pomidorki koktajlowe
trochę
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.81 g
Węglowodany
14.77 g
Tłuszcze
3.72 g
Wartość energetyczna
103.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na pewno, tak jak ja, macie wspomnienia, które choć mają już dziesiątki lat, są tak świeże i intensywne, jakby wszystko, czego dotyczą, działo się wczoraj. Jednym z moich jest wspomnienie zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów, którą zajadałam się w dzieciństwie podczas wakacji spędzanych u rodziny na wsi. Ciocia z wujkiem uprawiali pomidory, które do tej pory mam w swojej pamięci wymieszane z intensywnym zapachem krzaczków, na których rosły. Kiedy ktoś przez lata zajmuje się uprawą pomidorów, musi wiedzieć o nich wszystko. Także to, jak zrobić z nich jedyną w swoim rodzaju zupę pomidorową.

Dziś, zainspirowana wspomnieniami z tamtych lat, przygotowałam krem ze świeżych pomidorów i papryki, aromatyczny, gęsty i pożywny. Taki krem nigdy nie smakuje tak wyjątkowo, jak właśnie podczas letnich miesięcy.

Jego przygotowanie nie przysparza większych trudności, o ile wiemy, jak z łatwością pozbyć się z papryki skórki. Dokładną instrukcję znajdziecie w przepisie, zatem nie będzie żadnych nieprzyjemnych niespodzianek.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Smacznego!

Przygotowanie

124 min
  • Krok 1

    10 min
    Piekarnik nagrzewamy do 220-230 st. C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy papryki, pieczemy około 10 minut, od czasu do czasu przewracając je, aby skórka przypiekła się równomiernie.
  • Krok 2

    40 min
    Kiedy skórka papryk będzie przyrumieniona, przekładamy papryki do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy, aż przestygną (można też włożyć papryki do woreczków do pieczenia i szczelnie zamknąć). Następnie zdejmujemy skórkę z papryk pomagając sobie nożykiem.
  • Krok 3

    4 min
    Kroimy paprykę na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    Cebulę siekamy, szklimy na oliwie. Pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku.
  • Krok 5

    40 min
    Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę, dodajemy razem z papryką do podduszonej cebuli. Podlewamy całość ok. 3/4 szklanki bulionu, dodajemy szczyptę soli, dusimy ok. 30-40 minut, od czasu do czasu uzupełniając odparowany bulion.
  • Ktok 6

    3 min
    Miksujemy zupę na krem, doprawiamy szczyptą cukru.
  • Krok 7

    20 min
    Pomidorki koktajlowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy w 180 st. C przez około 20 minut.
  • Krok 8

    2 min
    Zupę podajemy z kleksem śmietany i pieczonymi pomidorkami. Dekorujemy listkami tymianku.
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Krok 1 z 8

Piekarnik nagrzewamy do 220-230 st. C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy papryki, pieczemy około 10 minut, od czasu do czasu przewracając je, aby skórka przypiekła się równomiernie.

Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Krok 2 z 8

Kiedy skórka papryk będzie przyrumieniona, przekładamy papryki do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy, aż przestygną (można też włożyć papryki do woreczków do pieczenia i szczelnie zamknąć). Następnie zdejmujemy skórkę z papryk pomagając sobie nożykiem.

Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Krok 3 z 8

Kroimy paprykę na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę.

Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Krok 4 z 8

Cebulę siekamy, szklimy na oliwie. Pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku.

Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Krok 5 z 8

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę, dodajemy razem z papryką do podduszonej cebuli. Podlewamy całość ok. 3/4 szklanki bulionu, dodajemy szczyptę soli, dusimy ok. 30-40 minut, od czasu do czasu uzupełniając odparowany bulion.

Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Ktok 6 z 8

Miksujemy zupę na krem, doprawiamy szczyptą cukru.

Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Krok 7 z 8

Pomidorki koktajlowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy w 180 st. C przez około 20 minut.

Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Krok 8 z 8

Zupę podajemy z kleksem śmietany i pieczonymi pomidorkami. Dekorujemy listkami tymianku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

    Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

    1 godz 53 min
  • Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

    Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

    1 godz 57 min
  • Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

    Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

    1 godz 51 min Łatwy
  • Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

    Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

    53 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu