Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krem z pieczonej papryki i pomidorów
Krem z pieczonej papryki i pomidorów
Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

(0)
1 godz 26 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Papryka czerwona
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  łyżka
Ocet balsamiczny
1  puszka
Pomidory bez skórki
1 
Duża cebula
0.5 
Ostra papryczka
2  ząbków
Czosnek
1  pęczek
Świeży tymianek
trochę
Olej rzepakowy
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.49 g
Węglowodany
13.18 g
Tłuszcze
4.03 g
Wartość energetyczna
96.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa krem z papryki pieczonej jest na mojej top liście zupowej zaraz obok zupy z zielonego groszku. Uwielbiam ją za kolor, smak i wartości odżywcze. Tak naprawdę można ją przygotować na wiele sposobów. Tym razem ugotowałam ją z dodatkiem ostrej papryczki i świeżym tymiankiem, który rewelacyjnie podkreślił smak zupy.

W przepisie podałam 200-300 ml bulionu dlatego, że dla mnie 200 ml wystarcza w zupełności. Wówczas zupa jest gęsta, ale jeśli nie lubicie takiej można dodać nieco więcej bulionu. Do zupy dodałam zaledwie połowę ostrej papryczki, a wyszła naprawdę pikantna, ale my właśnie lubimy takie smaki.

Kremową zupę z papryki można podawać z kromką pieczywa lub dodać do miseczki aromatyczne grzanki aromatyczne grzanki, czy groszek ptysiowy albo lane kluseczki. Ta zupa smakuje rewelacyjnie w każdym wydaniu.

Smacznego :)

Zobacz też

Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Zobacz Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

Zobacz Zupa krem z papryki z pomarańczą

Przygotowanie

86 min
  • Krok 1

    6 min
    Paprykę myjemy, osuszamy i wycinamy z niej gniazda z nasionami
  • Krok 2

    3 min
    Układamy w naczyniu żaroodpornym. Ostrą paprykę przecinamy wzdłuż na połowę i nożykiem usuwamy nasiona. Dodajemy do reszty papryki czerwonej i skrapiamy olejem.
  • Krok 3

    55 min
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 55 minut aż papryka zacznie robić się czarna. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Krok 4

    5 min
    Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę i szklimy na złoty kolor na odrobinie oleju w głębokiej patelni. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli i chwilkę smażymy.
  • Krok 5

    3 min
    Z wystudzonej papryki usuwamy skórkę i dorzucamy do cebuli z czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki i całość zalewamy bulionem.
  • Krok 6

    10 min
    Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po koniec gotowania dodajemy łyżkę octu balsamicznego i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 7

    3 min
    Zupę miksujemy blenderem.
  • Krok 8

    1 min
    Umyte i osuszone listki tymianku dodajemy do zupy. Można wymieszać je z kremem lub posypać miseczkę z zupą przed podaniem.
Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Krok 1 z 8

Paprykę myjemy, osuszamy i wycinamy z niej gniazda z nasionami

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Krok 2 z 8

Układamy w naczyniu żaroodpornym. Ostrą paprykę przecinamy wzdłuż na połowę i nożykiem usuwamy nasiona. Dodajemy do reszty papryki czerwonej i skrapiamy olejem.

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Krok 3 z 8

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 55 minut aż papryka zacznie robić się czarna. Odstawiamy do wystudzenia.

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Krok 4 z 8

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę i szklimy na złoty kolor na odrobinie oleju w głębokiej patelni. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli i chwilkę smażymy.

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Krok 5 z 8

Z wystudzonej papryki usuwamy skórkę i dorzucamy do cebuli z czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki i całość zalewamy bulionem.

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Krok 6 z 8

Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po koniec gotowania dodajemy łyżkę octu balsamicznego i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Krok 7 z 8

Zupę miksujemy blenderem.

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Krok 8 z 8

Umyte i osuszone listki tymianku dodajemy do zupy. Można wymieszać je z kremem lub posypać miseczkę z zupą przed podaniem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tomato bisque z pieczoną papryką

    Tomato bisque z pieczoną papryką

    1 godz 42 min Średni
  • Gazpacho z granitą miętową

    Gazpacho z granitą miętową

    1 godz 57 min Średni
  • Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

    Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

    1 godz 36 min Średni
  • Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

    Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

    2 godz 31 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu