Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

(0)
36min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Świeży brokuł lub opakowanie mrożonych brokułów
1 
Duży por
2  kostek
WINIARY Bulion warzywny
700  ml
Woda
2  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
100  g
Serek topiony
1  kawałek
Parmezan w kostce
2  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Chili
2  łyżek
Sok z cytryny do smaku
trochę
Grzanki ziołowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.66 g
Węglowodany
15.56 g
Tłuszcze
19.54 g
Wartość energetyczna
264.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszna zupa krem z brokułów w zimowym wydaniu. Łagodnemu brokułowi dla zaostrzenia smaku towarzyszy por. Dzięki sporej szczypcie chili zupa krem z brokułów przyjemnie rozgrzewa, a serek topiony dodaje nie tylko aksamitnej konsystencji, ale razem z ziołowymi grzaneczkami sprawia, że zupa brokułowa jest bardzo sycąca. Krem warto przygotować ze świeżego brokuła, z wykorzystaniem wszystkich jego części, także obranej z włókien łodygi, która w smaku przypomina kalarepę, a przede wszystkim jest w niej więcej witamin i składników odżywczych, niż w kwiatach tego warzywa. Smacznego!

Przepis na domowe chrupiące grzaneczki ziołowe znajdziecie tutaj. A jeśli chcielibyście zobaczyć więcej wariacji na temat grzanek, kliknijcie tutaj.

Dla miłośników zupy z serkiem topionym, ale też z innymi serami, mamy przepisy na zupy z serem:

Zupa z serków topionych

Zupa serowa w trzech odsłonach na „ostatki”

Czeska zupa czosnkowa

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Zupa serowa z grzybowym ravioli

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    4 min
    Białą i jasnozieloną część pora przecinamy wzdłuż, dokładnie płuczemy, tniemy na ćwierćtalarki.
  • Krok 2

    4 min
    Brokuła myjemy, oddzielamy różyczki od łodygi. Łodygę obieramy i kroimy w kostkę lub grubsze paski.
  • Krok 3

    5 min
    Rozgrzewamy oliwę, podduszamy cebulkę z porem dodając szczyptę chili.
  • Krok 4

    4 min
    Czosnek delikatnie miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do rondla z podduszoną cebulą i porem. Smażymy pół minuty.
  • Krok 5

    10 min
    Podlewamy cebulę z porem 0,7 l wody, dodajemy pokrojone w mniejsze części łodygi brokuła, zagotowujemy. Kostki rozkruszamy do zupy, gotujemy 10 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Dodajemy do rondla z zupą różyczki brokuła, gotujemy 5 minut.
  • Krok 7

    3 min
    Wyciągamy z zupy kilka różyczek brokuła do dekoracji, resztę zupy miksujemy na krem razem z serkiem topionym. Krem z brokułów doprawiamy sokiem z cytryny.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę krem z brokułów podajemy ze świeżo startym parmezanem, grzankami i listkami świeżego tymianku.
Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Krok 1 z 8

Białą i jasnozieloną część pora przecinamy wzdłuż, dokładnie płuczemy, tniemy na ćwierćtalarki.

Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Krok 2 z 8

Brokuła myjemy, oddzielamy różyczki od łodygi. Łodygę obieramy i kroimy w kostkę lub grubsze paski.

Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Krok 3 z 8

Rozgrzewamy oliwę, podduszamy cebulkę z porem dodając szczyptę chili.

Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Krok 4 z 8

Czosnek delikatnie miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do rondla z podduszoną cebulą i porem. Smażymy pół minuty.

Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Krok 5 z 8

Podlewamy cebulę z porem 0,7 l wody, dodajemy pokrojone w mniejsze części łodygi brokuła, zagotowujemy. Kostki rozkruszamy do zupy, gotujemy 10 minut.

Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Krok 6 z 8

Dodajemy do rondla z zupą różyczki brokuła, gotujemy 5 minut.

Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Krok 7 z 8

Wyciągamy z zupy kilka różyczek brokuła do dekoracji, resztę zupy miksujemy na krem razem z serkiem topionym. Krem z brokułów doprawiamy sokiem z cytryny.

Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Krok 8 z 8

Zupę krem z brokułów podajemy ze świeżo startym parmezanem, grzankami i listkami świeżego tymianku.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem brokułowa z grzankami czosnkowymi

    59 min Łatwy
  • Zupa krem z brokułów i kalafiora

    44 min Łatwy
  • Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

    1 godz 36 min Łatwy
  • Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu