Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Białą i jasnozieloną część pora przecinamy wzdłuż, dokładnie płuczemy, tniemy na ćwierćtalarki.
Brokuła myjemy, oddzielamy różyczki od łodygi. Łodygę obieramy i kroimy w kostkę lub grubsze paski.
Rozgrzewamy oliwę, podduszamy cebulkę z porem dodając szczyptę chili.
Czosnek delikatnie miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do rondla z podduszoną cebulą i porem. Smażymy pół minuty.
Podlewamy cebulę z porem 0,7 l wody, dodajemy pokrojone w mniejsze części łodygi brokuła, zagotowujemy. Kostki rozkruszamy do zupy, gotujemy 10 minut.
Dodajemy do rondla z zupą różyczki brokuła, gotujemy 5 minut.
Wyciągamy z zupy kilka różyczek brokuła do dekoracji, resztę zupy miksujemy na krem razem z serkiem topionym. Krem z brokułów doprawiamy sokiem z cytryny.
Zupę krem z brokułów podajemy ze świeżo startym parmezanem, grzankami i listkami świeżego tymianku.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0