Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
zupa, zupy, przepis, pomysł, inspiracja

Pomysły na zupy z chrzanem - przepisy

Znajdziesz tu przepisy na zupy z chrzanem. Mimo wielu właściwości bakteriobójczych, nie należy do często stosowanych warzyw w naszej kuchni. Zainspiruj się!

Przepisy 17
Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

1 godz 23 min Średni
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

1 godz 14 min Średni
Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

1 godz 56 min Średni
Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami

Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami

2 godz 13 min Średni
Zupa chrzanowa z chipsami z salami

Zupa chrzanowa z chipsami z salami

44 min Średni
Zupa chrzanowa na chlebie żytnim

Zupa chrzanowa na chlebie żytnim

37 min Średni
Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

3 godz Średni
Zupa chrzanowa wegetariańska

Zupa chrzanowa wegetariańska

35 min Łatwy
Barszcz a`la ćwikła

Barszcz a`la ćwikła

45 min Łatwy
Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

1 godz 5 min Łatwy
Barszcz biały z chrzanem

Barszcz biały z chrzanem

35 min Łatwy
Ukraiński rozsolnik z wołowiną

Ukraiński rozsolnik z wołowiną

1 godz 42 min Łatwy
Żurek na zakwasie z białą kiełbasą

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą

42 min Łatwy
Barszcz biały ogórkowy

Barszcz biały ogórkowy

44 min Łatwy
Żurek na wędzonych żeberkach

Żurek na wędzonych żeberkach

55 min Łatwy
Żurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbaską

Żurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbaską

28 min Łatwy
Zupa chrzanowa z białą fasolą

Zupa chrzanowa z białą fasolą

55 min Łatwy

Jego wysokość chrzan 

Jeśli w twoim ogródku lub na pobliskiej łące pojawiły się duże podłużne liście rosnące w sporej kępie, to może oznaczać, że w tym miejscu zadomowił się chrzan – roślina szlachetna, choć pospolita niemal w całym naszym kraju. Już w średniowieczu chrzan był uprawiany i wykorzystywany jako roślina lecznicza, a dopiero później zaczęto doceniać jego walory również w kosmetyce, a przede wszystkim w kuchni. 

Drobno starty chrzan jest doskonałym dodatkiem do wędlin, kiełbas i grillowanych potraw. Stanowi także bardzo ważny składnik wyśmienitych sosów, buraków ćwikłowych, kiszonych ogórków, mięs, ryb oraz kremowego twarożku. Młode liście można także dodawać do sałatek, surówek czy kanapek. Jednak z dodatkiem tego ostrego w smaku korzenia najsmaczniejsze są zupy – gęste, kremowe i niezwykle aromatyczne. 

Pyszne zupy z chrzanem 

W wielu regionach Polski Wielkanocne ucztowanie w gronie najbliższych osób zaczyna się od białego barszczu zagęszczonego dużą ilością tartego chrzanu. Dodatek wędzonego boczku, wiejskiej kiełbasy, ugotowanych na twardo jaj oraz grzanek sprawia, że zupa jest syta, rozgrzewająca i smakuje po prostu fenomenalnie. Chrzanową można także podawać z pieczoną cebulką, chipsami z boczku lub delikatnym purée ziemniaczanym. Z tego pysznego warzywa warto także przygotować zupę w wersji bezmięsnej, bo na bulionie warzywnym lub zakwasie do żurku i z dodatkiem jajek oraz kiełbasy wegetariańskiej. Przyprawy takie jak majeranek, czosnek, ziele angielskie i listki laurowe nadadzą zupie pełnego smaku oraz niezwykłego zapachu. 

Korzeń chrzanu wyróżnia się intensywnością, dlatego też dodany do zup w większej ilości szybko zdominuje inne składniki. Jednak pół łyżeczki tartego korzenia doskonale poprawia smak potraw. Świetnym przykładem jest delikatna zupa porowa z ziemniakami i chrzanem lub krem z brokułów podawany z pokruszoną fetą, grzaneczkami i opieczonymi na maśle różyczkami brokułów. Bez dodatku chrzanu nie obejdzie się także przepyszny barszcz a’la ćwikła będący oryginalnym połączeniem żurku z barszczem czerwonym. Serwowany z pokrojonymi w ćwiartki jajkami i doprawiony śmietaną po prostu nie ma sobie równych. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu