Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jego wysokość chrzan 

Jeśli w twoim ogródku lub na pobliskiej łące pojawiły się duże podłużne liście rosnące w sporej kępie, to może oznaczać, że w tym miejscu zadomowił się chrzan – roślina szlachetna, choć pospolita niemal w całym naszym kraju. Już w średniowieczu chrzan był uprawiany i wykorzystywany jako roślina lecznicza, a dopiero później zaczęto doceniać jego walory również w kosmetyce, a przede wszystkim w kuchni. 

Drobno starty chrzan jest doskonałym dodatkiem do wędlin, kiełbas i grillowanych potraw. Stanowi także bardzo ważny składnik wyśmienitych sosów, buraków ćwikłowych, kiszonych ogórków, mięs, ryb oraz kremowego twarożku. Młode liście można także dodawać do sałatek, surówek czy kanapek. Jednak z dodatkiem tego ostrego w smaku korzenia najsmaczniejsze są zupy – gęste, kremowe i niezwykle aromatyczne. 

Pyszne zupy z chrzanem 

W wielu regionach Polski Wielkanocne ucztowanie w gronie najbliższych osób zaczyna się od białego barszczu zagęszczonego dużą ilością tartego chrzanu. Dodatek wędzonego boczku, wiejskiej kiełbasy, ugotowanych na twardo jaj oraz grzanek sprawia, że zupa jest syta, rozgrzewająca i smakuje po prostu fenomenalnie. Chrzanową można także podawać z pieczoną cebulką, chipsami z boczku lub delikatnym purée ziemniaczanym. Z tego pysznego warzywa warto także przygotować zupę w wersji bezmięsnej, bo na bulionie warzywnym lub zakwasie do żurku i z dodatkiem jajek oraz kiełbasy wegetariańskiej. Przyprawy takie jak majeranek, czosnek, ziele angielskie i listki laurowe nadadzą zupie pełnego smaku oraz niezwykłego zapachu. 

Korzeń chrzanu wyróżnia się intensywnością, dlatego też dodany do zup w większej ilości szybko zdominuje inne składniki. Jednak pół łyżeczki tartego korzenia doskonale poprawia smak potraw. Świetnym przykładem jest delikatna zupa porowa z ziemniakami i chrzanem lub krem z brokułów podawany z pokruszoną fetą, grzaneczkami i opieczonymi na maśle różyczkami brokułów. Bez dodatku chrzanu nie obejdzie się także przepyszny barszcz a’la ćwikła będący oryginalnym połączeniem żurku z barszczem czerwonym. Serwowany z pokrojonymi w ćwiartki jajkami i doprawiony śmietaną po prostu nie ma sobie równych.