Zupa chrzanowa wegetariańska

(3)
35min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Ziemniaki
1 
Pietruszka (mała)
1  kawałek
Seler
1 
Cebula
2  ząbków
2  łyżek
Oliwa
trochę
Pieprz
trochę
Sól
3  łyżek
Chrzan tarty
0.25  szklanka
Gęsta śmietana
6 
Jajka przepiórcze
trochę
Rzeżucha

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.81 g
Węglowodany
19.28 g
Tłuszcze
10.65 g
Wartość energetyczna
193.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupą, która zazwyczaj pojawia się na wielkanocnym stole, jest niewątpliwie żurek lub barszcz biały. Jednak w niektórych regionach zupa chrzanowa jest równie popularna. Prosta w przygotowaniu, aromatyczna, a w tym przypadku wegetariańska, doskonale wpisuje się w świąteczne, bezmięsne menu. To także doskonały pomysł na szybkie, ale sycące danie do przygotowania na co dzień. Kremową zupę, możesz podać z grzankami lub tłuczonymi ziemniakami. Również w wersji wegańskiej - pomijając dodatek jajek i wymieniając śmietanę na roślinną.

Sprawdź nasze inne przepisy na zupy wegetariańskie:
Zupa wegetariańska z zielonych warzyw
Wegetariańska zupa tajska
Wegetariańska grochówka z fasoli mung
Wegetariańska zupa meksykańska
Wegetariańska zupa ogórkowa
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
5 min
Czosnek przeciśnij przed praskę. Warzywa pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
5 min
W garnku, na rozgrzanej oliwie, najpierw podduś cebulę. Potem dodaj czosnek i duś razem kolejne pół minuty. Następnie dodaj pozostałe warzywa i smaż jeszcze chwilę.
Krok 3
15 min
Do garnka z warzywami wlej 1 litr wody i dodaj Bulion warzywny WINIARY. Gotuj całość 15 minut. W tym czasie ugotuj jajka przepiórcze (3 minuty), ostudź, obierz ze skorupek i przekrój na połówki.
Krok 4
3 min
Zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj chrzan i śmietanę i miksuj jeszcze przed chwilę na niskich obrotach. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
2 min
Gotową zupę podawaj z jajkami i dodatkiem rzeżuchy.
Zupa chrzanowa wegetariańska

Krok 1 z 5

Czosnek przeciśnij przed praskę. Warzywa pokrój w drobną kostkę.

Zupa chrzanowa wegetariańska

Krok 2 z 5

W garnku, na rozgrzanej oliwie, najpierw podduś cebulę. Potem dodaj czosnek i duś razem kolejne pół minuty. Następnie dodaj pozostałe warzywa i smaż jeszcze chwilę.

Zupa chrzanowa wegetariańska

Krok 3 z 5

Do garnka z warzywami wlej 1 litr wody i dodaj Bulion warzywny WINIARY. Gotuj całość 15 minut. W tym czasie ugotuj jajka przepiórcze (3 minuty), ostudź, obierz ze skorupek i przekrój na połówki.

Zupa chrzanowa wegetariańska

Krok 4 z 5

Zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj chrzan i śmietanę i miksuj jeszcze przed chwilę na niskich obrotach. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zupa chrzanowa wegetariańska

Krok 5 z 5

Gotową zupę podawaj z jajkami i dodatkiem rzeżuchy.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika