Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wegetariańska grochówka z fasoli mung to doskonała alternatywa dla tradycyjnej, mocno treściwej polskiej grochówki! Ugotowana na bazie fasoli mung oraz polskich warzyw to solidna porcja witamin. Zagadniecie pewno zaraz, skoro grochówka, to gdzie ten groszek? Otóż jest i to nawet w dwóch rodzajach. Zielony kolor zupa zawdzięcza dodatkowi zielonego groszku. Z kolei w propozycji podania znajdziecie groszek ptysiowy.
U mnie w domu wszyscy najbardziej lubią grochówkę przecieraną i na taką dziś przepis. Jeśli preferujecie, kiedy w zupie pływają ziarenka, po prostu pomińcie ostatnią część przygotowań, czyli miksowanie. Smacznego!
Przygotowanie
69 min
Krok 1
10 min
Aby przygotować tę pyszną grochówkę, musimy pamiętać, aby fasolkę namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Można wtedy zacząć - marchewkę, pietruszkę i ziemniaka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Krok 2
5 min
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać.
Krok 3
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę oraz czosnek.
Krok 4
30 min
Do zeszklonych cebuli i czosnku dodać namoczoną fasolką oraz pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, a następnie dodać zielony groszek.
Krok 5
15 min
Całość doprawić kurkumą, majerankiem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut.
Krok 6
3 min
Na zakończenie zupę zmiksować (ten krok można pominąć, jeśli lubicie warzywa w całości).
Krok 7
1 min
Podawać z fantazyjnym kleksem śmietany. Wegetariańska grochówka z fasoli mung doskonale smakowała będzie też z groszkiem ptysiowym.
Krok 1
z
7
Aby przygotować tę pyszną grochówkę, musimy pamiętać, aby fasolkę namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Można wtedy zacząć - marchewkę, pietruszkę i ziemniaka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Krok 2
z
7
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać.
Krok 3
z
7
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę oraz czosnek.
Krok 4
z
7
Do zeszklonych cebuli i czosnku dodać namoczoną fasolką oraz pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, a następnie dodać zielony groszek.
Krok 5
z
7
Całość doprawić kurkumą, majerankiem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut.
Krok 6
z
7
Na zakończenie zupę zmiksować (ten krok można pominąć, jeśli lubicie warzywa w całości).
Krok 7
z
7
Podawać z fantazyjnym kleksem śmietany. Wegetariańska grochówka z fasoli mung doskonale smakowała będzie też z groszkiem ptysiowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0