Wegetariańska grochówka z fasoli mung
1 godz 9 min
Łatwy
1
szklanka
Fasola mung
1
Marchewka
2
Pietruszka
2
Ziemniaki
1
szklanka
Mrożony zielony groszek
1
l
Woda
5
łyżek
Oliwa
1
Cebula
1
ząbek
1
łyżeczka
Kurkuma
1
łyżeczka
Pieprz cytrynowy
0.5
łyżeczka
Majeranek
2
łyżek
Śmietana
trochę
Groszek ptysiowy
1
szczypta
Sól do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
18.47 g
Węglowodany
60.84 g
Tłuszcze
18.97 g
Wartość energetyczna
468.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
69 min
Krok 1
10 min
Aby przygotować tę pyszną grochówkę, musimy pamiętać, aby fasolkę namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Można wtedy zacząć - marchewkę, pietruszkę i ziemniaka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Krok 2
5 min
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać.
Krok 3
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę oraz czosnek.
Krok 4
30 min
Do zeszklonych cebuli i czosnku dodać namoczoną fasolką oraz pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, a następnie dodać zielony groszek.
Krok 5
15 min
Całość doprawić kurkumą, majerankiem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut.
Krok 6
3 min
Na zakończenie zupę zmiksować (ten krok można pominąć, jeśli lubicie warzywa w całości).
Krok 7
1 min
Podawać z fantazyjnym kleksem śmietany. Wegetariańska grochówka z fasoli mung doskonale smakowała będzie też z groszkiem ptysiowym.
Wegetariańska grochówka z fasoli mung to doskonała alternatywa dla tradycyjnej, mocno treściwej polskiej grochówki! Ugotowana na bazie fasoli mung oraz polskich warzyw to solidna porcja witamin. Zagadniecie pewno zaraz, skoro grochówka, to gdzie ten groszek? Otóż jest i to nawet w dwóch rodzajach. Zielony kolor zupa zawdzięcza dodatkowi zielonego groszku. Z kolei w propozycji podania znajdziecie groszek ptysiowy.
U mnie w domu wszyscy najbardziej lubią grochówkę przecieraną i na taką dziś przepis. Jeśli preferujecie, kiedy w zupie pływają ziarenka, po prostu pomińcie ostatnią część przygotowań, czyli miksowanie. Smacznego!
U mnie w domu wszyscy najbardziej lubią grochówkę przecieraną i na taką dziś przepis. Jeśli preferujecie, kiedy w zupie pływają ziarenka, po prostu pomińcie ostatnią część przygotowań, czyli miksowanie. Smacznego!
Komentarze 0