Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą
3 godz
Średni
2
opakowań
2
łyżek
Chrzan tarty
1
Marchewka
2
Pietruszka
1
kawałek
Seler
1
kawałek
Por
3
ząbków
2
Liść laurowy
3
Ziarenka ziela angielskiego
3
Ziarenka czarnego pieprzu
1
szczypta
Sól
trochę
Świeże gałązki majeranku do dekoracji
trochę
Śmietana do zabielenia
2
Makrela wędzona (po ok. 25 dag każda)
1
szklanka
Mąka
2
łyżek
0.33
szklanka
Gęsta śmietana
70
g
Masło miękkie
1
Jajko
0.5
opakowanie
Drożdże instant (3g)
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz czarny
1
Jajko mleka do posmarowania pierożków
0.25
szklanka
Mleko do posmarowania pierożków
.
Wartości odżywcze
Białko
11.28 g
Węglowodany
13.73 g
Tłuszcze
14.17 g
Wartość energetyczna
404.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
180 min
Krok 1 - Żurek chrzanowy
25 min
Obrane i umyte warzywa zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
Krok 2
6 min
Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, oprószamy solą, ponownie (tym razem mocno) miażdżymy, po chwili dodajemy do wywaru.
Krok 3
60 min
Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 godziny.
Krok 4
8 min
Zawartość torebek z żurkiem razowym rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do wywaru, mieszamy do zagotowania.
Krok 6
5 min
Gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
5 min
Do żurku dodajemy tarty chrzan, mieszamy, zestawiamy żurek z kuchenki.
Krok 7
3 min
Zupę dekorujemy listkami oberwanymi z gałązek majeranku. Możemy także żurek zabielić śmietaną.
Krok 8 - Pieczone pierożki z wędzoną makrelą - ok. 25 sztuk
8 min
Z makreli zdejmujemy skórę, oddzielamy mięso od ości. Dodajemy do mięsa majonez, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, mieszamy.
Krok 9
10 min
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, drożdże i miękkie masło. Wyrabiamy ciasto.
Krok 10
5 min
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na cienki placek (nie grubszy niż 0,5 cm), szklanką wycinamy krążki.
Krok 11
5 min
Na każdy krążek układamy nieco pasty z makreli, sklejamy starannie i mocno dociskając brzegi.
Krok 12
40 min
Układamy pierożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy smarujemy z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy ok. pół godziny (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Aromatyczny żurek chrzanowy na mące razowej, pysznie doprawiony polskim czosnkiem i domowym chrzanem, świetnie smakuje z niecodziennym dodatkiem w postaci pieczonych pierożków drożdżowych, nadziewanych wędzoną makrelą. Przygotowanie pierogów nie powinno przysporzyć większych trudności nawet początkującym, trzeba tylko pamiętać, by dokładnie zlepiać ich brzegi – w przeciwnym wypadku podczas pieczenia mogą się rozkleić (gdyby jednak nawet tak się stało – i tak będą przepysznie smakować). Żurek chrzanowy będzie też pysznie smakować z jajkiem lub białą kiełbasą.
Jako bazy użyłam Żurku razowego WINIARY. Dzięki temu zupę robi się szybciej i nie trzeba też pamiętać o nastawieniu na długo wcześniej zakwasu! To wygodne, bo nie zostaje się z resztką mąki, której rzadko używa się w domu – czyli żytniej razowej – a której na zakwas potrzeba przecież niewiele. Mąka żytnia razowa z Kruszwicy jest głównym składnikiem Żurku razowego WINIARY, poza tym są w nim polskie warzywa i zioła – cebula, majeranek i czosnek. Tego ostatniego dodamy w przepisie jeszcze więcej, żeby przyjemnie kontrastował z intensywnym chrzanem i makrelą.
Zobacz też inne przepisy na zupy z chrzanem do smaku:
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem
Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką
Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem
Barszcz biały kaliski
A chrzan do zupy najlepiej smakuje taki według przepisu na domowy chrzanAgaty!
Jako bazy użyłam Żurku razowego WINIARY. Dzięki temu zupę robi się szybciej i nie trzeba też pamiętać o nastawieniu na długo wcześniej zakwasu! To wygodne, bo nie zostaje się z resztką mąki, której rzadko używa się w domu – czyli żytniej razowej – a której na zakwas potrzeba przecież niewiele. Mąka żytnia razowa z Kruszwicy jest głównym składnikiem Żurku razowego WINIARY, poza tym są w nim polskie warzywa i zioła – cebula, majeranek i czosnek. Tego ostatniego dodamy w przepisie jeszcze więcej, żeby przyjemnie kontrastował z intensywnym chrzanem i makrelą.
Zobacz też inne przepisy na zupy z chrzanem do smaku:
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem
Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką
Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem
Barszcz biały kaliski
A chrzan do zupy najlepiej smakuje taki według przepisu na domowy chrzanAgaty!
Komentarze 0