Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

0
3 godz
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
10 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  łyżek
Chrzan tarty
1 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
3  ząbków
2 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Ziarenka czarnego pieprzu
1  szczypta
Sól
trochę
Świeże gałązki majeranku do dekoracji
trochę
Śmietana do zabielenia
2 
Makrela wędzona (po ok. 25 dag każda)
1  szklanka
Mąka
2  łyżek
0.33  szklanka
Gęsta śmietana
70  g
Masło miękkie
1 
Jajko
0.5  opakowanie
Drożdże instant (3g)
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
1 
Jajko mleka do posmarowania pierożków
0.25  szklanka
Mleko do posmarowania pierożków

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.28 g
Węglowodany
13.73 g
Tłuszcze
14.17 g
Wartość energetyczna
404.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

180 min
Krok 1 - Żurek chrzanowy
25 min
Obrane i umyte warzywa zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
Krok 2
6 min
Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, oprószamy solą, ponownie (tym razem mocno) miażdżymy, po chwili dodajemy do wywaru.
Krok 3
60 min
Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 godziny.
Krok 4
8 min
Zawartość torebek z żurkiem razowym rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do wywaru, mieszamy do zagotowania.
Krok 6
5 min
Gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
5 min
Do żurku dodajemy tarty chrzan, mieszamy, zestawiamy żurek z kuchenki.
Krok 7
3 min
Zupę dekorujemy listkami oberwanymi z gałązek majeranku. Możemy także żurek zabielić śmietaną.
Krok 8 - Pieczone pierożki z wędzoną makrelą - ok. 25 sztuk
8 min
Z makreli zdejmujemy skórę, oddzielamy mięso od ości. Dodajemy do mięsa majonez, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, mieszamy.
Krok 9
10 min
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, drożdże i miękkie masło. Wyrabiamy ciasto.
Krok 10
5 min
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na cienki placek (nie grubszy niż 0,5 cm), szklanką wycinamy krążki.
Krok 11
5 min
Na każdy krążek układamy nieco pasty z makreli, sklejamy starannie i mocno dociskając brzegi.
Krok 12
40 min
Układamy pierożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy smarujemy z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy ok. pół godziny (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 1 - Żurek chrzanowy z 12

Składniki: Marchewka, Pietruszka, Seler, Por, Liść laurowy, Ziarenka ziela angielskiego, Ziarenka czarnego pieprzu

Obrane i umyte warzywa zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 2 z 12

Składniki: Czosnek

Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, oprószamy solą, ponownie (tym razem mocno) miażdżymy, po chwili dodajemy do wywaru.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 3 z 12

Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 godziny.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 4 z 12

Zawartość torebek z żurkiem razowym rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do wywaru, mieszamy do zagotowania.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 6 z 12

Gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 6 z 12

Składniki: Chrzan tarty

Do żurku dodajemy tarty chrzan, mieszamy, zestawiamy żurek z kuchenki.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 7 z 12

Składniki: Śmietana do zabielenia, Świeże gałązki majeranku do dekoracji

Zupę dekorujemy listkami oberwanymi z gałązek majeranku. Możemy także żurek zabielić śmietaną.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 8 - Pieczone pierożki z wędzoną makrelą - ok. 25 sztuk z 12

Składniki: Makrela wędzona (po ok. 25 dag każda), Pieprz czarny, Majonez, Sól

Z makreli zdejmujemy skórę, oddzielamy mięso od ości. Dodajemy do mięsa majonez, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, mieszamy.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 9 z 12

Składniki: Gęsta śmietana, Mąka, Masło miękkie, Jajko, Drożdże instant (3g), Sól

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, drożdże i miękkie masło. Wyrabiamy ciasto.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 10 z 12

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na cienki placek (nie grubszy niż 0,5 cm), szklanką wycinamy krążki.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 11 z 12

Na każdy krążek układamy nieco pasty z makreli, sklejamy starannie i mocno dociskając brzegi.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 12 z 12

Układamy pierożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy smarujemy z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy ok. pół godziny (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Aromatyczny żurek chrzanowy na mące razowej, pysznie doprawiony polskim czosnkiem i domowym chrzanem, świetnie smakuje z niecodziennym dodatkiem w postaci pieczonych pierożków drożdżowych, nadziewanych wędzoną makrelą. Przygotowanie pierogów nie powinno przysporzyć większych trudności nawet początkującym, trzeba tylko pamiętać, by dokładnie zlepiać ich brzegi – w przeciwnym wypadku podczas pieczenia mogą się rozkleić (gdyby jednak nawet tak się stało – i tak będą przepysznie smakować). Żurek chrzanowy będzie też pysznie smakować z jajkiem lub białą kiełbasą.

Jako bazy użyłam Żurku razowego WINIARY. Dzięki temu zupę robi się szybciej i nie trzeba też pamiętać o nastawieniu na długo wcześniej zakwasu! To wygodne, bo nie zostaje się z resztką mąki, której rzadko używa się w domu – czyli żytniej razowej – a której na zakwas potrzeba przecież niewiele. Mąka żytnia razowa z Kruszwicy jest głównym składnikiem Żurku razowego WINIARY, poza tym są w nim polskie warzywa i zioła – cebula, majeranek i czosnek. Tego ostatniego dodamy w przepisie jeszcze więcej, żeby przyjemnie kontrastował z intensywnym chrzanem i makrelą.

Zobacz też inne przepisy na zupy z chrzanem do smaku:
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem
Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką
Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem
Barszcz biały kaliski
A chrzan do zupy najlepiej smakuje taki według przepisu na domowy chrzanAgaty!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika