Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

(0)
1 godz 56 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Żeberka wędzone
1.5  l
Woda
4 
Ziarno ziela angielskiego
3 
Liść laurowy
4 
Ziarno pieprzu
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
400  g
Ziemniaki (4 szt)
0.75  szklanka
Mrożona włoszczyzna (55 g)
trochę
Olej rzepakowy do smażenia
5  łyżeczek
Chrzan
1  szczypta
Sól do smaku
1  łyżeczka
Majeranek
4  łyżek
Śmietana
4 
Jajko ugotowane na twardo
trochę
Szczypiorek do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
26 g
Węglowodany
14.3 g
Tłuszcze
24.09 g
Wartość energetyczna
389.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Do świąt wielkanocnych zostało jeszcze nieco czasu, ale już zaczynam zastanawiać się nad świątecznym menu. Od lat podaję żurek z białą kiełbasą i boczkiem, ale dzisiaj ugotowałam na próbę zupę chrzanową na wędzonych żeberkach. Zupa zrobiła prawdziwą furorę w mojej rodzinie. Przyznaję szczerze, że do tej pory nie byłam fanką chrzanowej, ale jak widać smaki się zmieniają.

Moja zupa chrzanowa jest delikatna z wyraźnym posmakiem wędzonych żeberek, które nadają całości charakteru. Niektórzy dodają do niej białą kiełbasę, ale ilość mięsa w moim przepisie jest na tyle wystarczająca, że nie ma potrzeby dodawać czegokolwiek do zupy. Zupa jest sycąca i treściwa. Smak chrzanu nie jest mocno dominujący i takie proporcje okazały się dla nas idealne.

Wielkanocna zupa chrzanowa smakuje najlepiej z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżą zieleniną.

(z podanych składników można przygotować około 4-6 porcji zupy)

Przygotowanie

116 min
  • Krok 1

    4 min
    Żeberka wkładamy do garnka, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody.
  • Krok 2

    60 min
    Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu około 60 minut (aż żeberka będą miękkie). Po tym czasie wyjmujemy żeberka.
  • Krok 3

    6 min
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor i dodajemy do zupy.
  • Krok 4

    10 min
    Na tej samej patelni smażymy kolejno: umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, włoszczyznę i na koniec pokrojony drobno czosnek.
  • Krok 5

    20 min
    Całość dodajemy do wywaru z żeberek i gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).
  • Krok 6

    3 min
    Zupę doprawiamy solą oraz dodajemy łyżeczkę majeranku.
  • Krok 7

    4 min
    Pod koniec gotowania dodajemy chrzan. Zupę dokładnie mieszamy i zabielamy śmietaną.
  • Krok 8

    6 min
    Ugotowaną zupę miksujemy blenderem. Lekko wystudzone żeberka kroimy w kostkę i ponownie dodajemy do zupy.
  • Krok 9

    3 min
    Porcję zupy podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i szczypiorkiem.
Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 1 z 9

Żeberka wkładamy do garnka, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 2 z 9

Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu około 60 minut (aż żeberka będą miękkie). Po tym czasie wyjmujemy żeberka.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 3 z 9

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor i dodajemy do zupy.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 4 z 9

Na tej samej patelni smażymy kolejno: umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, włoszczyznę i na koniec pokrojony drobno czosnek.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 5 z 9

Całość dodajemy do wywaru z żeberek i gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 6 z 9

Zupę doprawiamy solą oraz dodajemy łyżeczkę majeranku.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 7 z 9

Pod koniec gotowania dodajemy chrzan. Zupę dokładnie mieszamy i zabielamy śmietaną.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 8 z 9

Ugotowaną zupę miksujemy blenderem. Lekko wystudzone żeberka kroimy w kostkę i ponownie dodajemy do zupy.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 9 z 9

Porcję zupy podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i szczypiorkiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

    1 godz 16 min Średni
  • Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Kremowy kapuśniak z grillowaną kiełbasą

    1 godz 4 min Średni
  • Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

    1 godz 37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu