Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach
Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach
Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach
Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach
Dodaj do CookBook

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

(0)
1 godz 56 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Żeberka wędzone
1.5  l
Woda
4 
Ziarno ziela angielskiego
3 
Liść laurowy
4 
Ziarno pieprzu
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
4 
Ziemniaki
0.75  szklanka
Mrożona włoszczyzna (55 g)
trochę
Olej rzepakowy do smażenia
5  łyżeczek
Chrzan
1  szczypta
Sól do smaku
1  łyżeczka
Majeranek
4  łyżek
Śmietana
4 
Jajko ugotowane na twardo
trochę
Szczypiorek do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.6 g
Wartość energetyczna
406 kcal
Tłuszcze
24.1 g
Białko
25.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Do świąt wielkanocnych zostało jeszcze nieco czasu, ale już zaczynam zastanawiać się nad świątecznym menu. Od lat podaję żurek z białą kiełbasą i boczkiem, ale dzisiaj ugotowałam na próbę zupę chrzanową na wędzonych żeberkach. Zupa zrobiła prawdziwą furorę w mojej rodzinie. Przyznaję szczerze, że do tej pory nie byłam fanką chrzanowej, ale jak widać smaki się zmieniają.

Moja zupa chrzanowa jest delikatna z wyraźnym posmakiem wędzonych żeberek, które nadają całości charakteru. Niektórzy dodają do niej białą kiełbasę, ale ilość mięsa w moim przepisie jest na tyle wystarczająca, że nie ma potrzeby dodawać czegokolwiek do zupy. Zupa jest sycąca i treściwa. Smak chrzanu nie jest mocno dominujący i takie proporcje okazały się dla nas idealne.

Wielkanocna zupa chrzanowa smakuje najlepiej z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżą zieleniną.

(z podanych składników można przygotować około 4-6 porcji zupy)

Przygotowanie

116 min
  • Krok 1

    4 min
    Żeberka wkładamy do garnka, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody.
  • Krok 2

    60 min
    Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu około 60 minut (aż żeberka będą miękkie). Po tym czasie wyjmujemy żeberka.
  • Krok 3

    6 min
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor i dodajemy do zupy.
  • Krok 4

    10 min
    Na tej samej patelni smażymy kolejno: umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, włoszczyznę i na koniec pokrojony drobno czosnek.
  • Krok 5

    20 min
    Całość dodajemy do wywaru z żeberek i gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).
  • Krok 6

    3 min
    Zupę doprawiamy solą oraz dodajemy łyżeczkę majeranku.
  • Krok 7

    4 min
    Pod koniec gotowania dodajemy chrzan. Zupę dokładnie mieszamy i zabielamy śmietaną.
  • Krok 8

    6 min
    Ugotowaną zupę miksujemy blenderem. Lekko wystudzone żeberka kroimy w kostkę i ponownie dodajemy do zupy.
  • Krok 9

    3 min
    Porcję zupy podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i szczypiorkiem.
Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 1 z 9

Żeberka wkładamy do garnka, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 2 z 9

Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu około 60 minut (aż żeberka będą miękkie). Po tym czasie wyjmujemy żeberka.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 3 z 9

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor i dodajemy do zupy.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 4 z 9

Na tej samej patelni smażymy kolejno: umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, włoszczyznę i na koniec pokrojony drobno czosnek.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 5 z 9

Całość dodajemy do wywaru z żeberek i gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 6 z 9

Zupę doprawiamy solą oraz dodajemy łyżeczkę majeranku.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 7 z 9

Pod koniec gotowania dodajemy chrzan. Zupę dokładnie mieszamy i zabielamy śmietaną.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 8 z 9

Ugotowaną zupę miksujemy blenderem. Lekko wystudzone żeberka kroimy w kostkę i ponownie dodajemy do zupy.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Krok 9 z 9

Porcję zupy podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka wielkanocna

    Sałatka wielkanocna

    20 min Łatwy
  • Chrzanówka wielkanocna

    Chrzanówka wielkanocna

    1 godz 12 min Łatwy
  • Wielkanocna babka z majonezem dekoracyjnym Winiary

    Wielkanocna babka z majonezem dekoracyjnym Winiary

    1 godz 1 min Łatwy
  • Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

    Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

    46 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu