
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł




Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Moja zupa chrzanowa jest delikatna z wyraźnym posmakiem wędzonych żeberek, które nadają całości charakteru. Niektórzy dodają do niej białą kiełbasę, ale ilość mięsa w moim przepisie jest na tyle wystarczająca, że nie ma potrzeby dodawać czegokolwiek do zupy. Zupa jest sycąca i treściwa. Smak chrzanu nie jest mocno dominujący i takie proporcje okazały się dla nas idealne.
Wielkanocna zupa chrzanowa smakuje najlepiej z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżą zieleniną.
(z podanych składników można przygotować około 4-6 porcji zupy)
Przygotowanie
Krok 1
4 minKrok 2
60 minKrok 3
6 minKrok 4
10 minKrok 5
20 minKrok 6
3 minKrok 7
4 minKrok 8
6 minKrok 9
3 min
Krok 1 z 9
Żeberka wkładamy do garnka, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody.

Krok 2 z 9
Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu około 60 minut (aż żeberka będą miękkie). Po tym czasie wyjmujemy żeberka.

Krok 3 z 9
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor i dodajemy do zupy.

Krok 4 z 9
Na tej samej patelni smażymy kolejno: umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, włoszczyznę i na koniec pokrojony drobno czosnek.

Krok 5 z 9
Całość dodajemy do wywaru z żeberek i gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).

Krok 6 z 9
Zupę doprawiamy solą oraz dodajemy łyżeczkę majeranku.

Krok 7 z 9
Pod koniec gotowania dodajemy chrzan. Zupę dokładnie mieszamy i zabielamy śmietaną.

Krok 8 z 9
Ugotowaną zupę miksujemy blenderem. Lekko wystudzone żeberka kroimy w kostkę i ponownie dodajemy do zupy.

Krok 9 z 9
Porcję zupy podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i szczypiorkiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0