Niektóre potrawy nie obejdą się bez smażenia. Szczególnie jeżeli chcemy przygotować tradycyjne dania w postaci kotletów schabowych, mielonych czy placków ziemniaczanych. Dzięki smażeniu mięso będzie soczyste, aromatyczne, z chrupiącą skórką. Jednak równie dobrze można przygotować znakomite dania warzywne w panierce, takie jak cukinia czy bakłażan. A może soczyste potrawy w aromatycznym sosie? Duszenie to kolejny sposób przygotowania posiłków, które przejdą aromatem ulubionych przypraw. Można poddawać duszeniu zarówno mięso, owoce morza, ryby, warzywa, grzyby, jak i owoce.
Piekarnika używamy przede wszystkim do przygotowywania ciast czy babeczek. Jednak zapiekać można praktycznie wszystko! To doskonała alternatywa dla dań z patelni, kiedy nie chcemy używać tłuszczu do przyrządzania dań. Warto zdecydować się na różnorodne zapiekanki z makaronem czy ziemniakami, roladki schabowe, frytki z cukinii, marchewki czy ziemniaków. Równie dobrym sposobem przygotowywania dań jest grillowanie – zarówno na tradycyjnym grillu węglowym, jak i elektrycznym. Można wrzucić na ruszt nie tylko kiełbasę i karkówkę, lecz także warzywa, ryby, owoce czy sery.