Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kalafior w panierce
Dodaj do CookBook

Kalafior w panierce

(0)
25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Kalafior
2 
Jajko
0.5  szklanka
Bułka tarta
0.5  szklanka
Mleko
trochę
Sól
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.5 g
Wartość energetyczna
149.8 kcal
Tłuszcze
6.1 g
Białko
7.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Poszukujesz wyjątkowego przekąski wegetariańskiej, które będzie nie tylko sycące, ale przede wszystkim zdrowe? Koniecznie wypróbuj kalafior w panierce. Na szczęście przygotowanie takiego dania jest wyjątkowo proste!


Kalafior w panierce na obiad

Kalafior w panierce to danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Jest nie tylko smaczne, ale zawiera również wiele istotnych składników mineralnych. Warzywo to jest bardzo zdrowe, a panierka nie zawiera wcale dużej ilości kalorii! Przygotowanie takiego dania zajmuje dosłownie kilkadziesiąt minut - w zależności od wyboru konkretnego przepisu.


Jak zrobić kalafiora w panierce?

Przepis na kalafior w panierce jest niezwykle prosty. Konieczne będzie ugotowanie różyczek kalafiora, a następnie obtoczenie ich we wcześniej przygotowanym cieście. Panierka może składać się z pokruszonych płatków kukurydzianych; warto do niej dodać także przyprawy. Szczególnie poleca się paprykę, czosnek oraz pieprz. Tak przygotowana panierka będzie doskonale chrupiąca i nada ugotowanemu wcześniej kalafiorowi wyjątkowego smaku. Po obtoczeniu wystarczy wrzucić kalafior w panierce na rozgrzany olej i smażyć z obu stron. Istnieje jeszcze opcja bardziej dietetyczna, którą również warto wypróbować!


Kalafior w panierce z piekarnika

Pieczenie kalafiora w panierce jest idealną opcją dla każdego, kto musi znacząco ograniczyć kalorie w swojej diecie. Jak zrobić kalafior w panierce w piekarniku? Konieczny będzie do tego raz jeszcze kalafior obtoczony w przygotowanej wcześniej panierce. Tym razem jednak nie umieszczamy go na rozgrzanym oleju, ale wkładamy do piekarnika! Temperatura wnętrza powinna wynosić około 220 stopni Celsjusza; przygotowany kalafior wystarczy piec przez dwadzieścia minut. Kalafior w panierce smażony, jak i pieczony, można podawać z dipem. Sos tego typu przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Wystarczy bowiem przygotować szklankę jogurtu naturalnego i dodać do niego ulubione przyprawy - czosnek, paprykę albo doprawić musztardę czy majonez. Następnie należy wymieszać taki sos i jest już praktycznie gotowy! Przygotowanie kalafiora w panierce jest banalnie wręcz proste. Co ciekawe, danie to jest bardzo uniwersalne - może stanowić zarówno główny posiłek, jak i pomniejszą przekąskę na podwieczorek. Warto również nieco poeksperymentować w przygotowywaniu panierki oraz sosu. Można bowiem swobodnie wymieniać dodawane za każdym razem przyprawy, by znacząco zmienić smak tych dodatków. Zachęcamy do wypróbowania tego rewelacyjnego, a zarazem niezwykle prostego przepisu.

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    10 min
    Kalafior pokroić w średniej wielkości różyczki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem mleka.
  • Krok 2

    5 min
    Kalafior nie może być zbyt miękki. W miseczce rozbić jajka z dodatkiem soli.
  • Krok 3

    10 min
    Ugotowany kalafior ostudzić, różyczki zanurzać w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju do zrumienienia.
Kalafior w panierce

Krok 1 z 3

Kalafior pokroić w średniej wielkości różyczki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem mleka.

Kalafior w panierce

Krok 2 z 3

Kalafior nie może być zbyt miękki. W miseczce rozbić jajka z dodatkiem soli.

Kalafior w panierce

Krok 3 z 3

Ugotowany kalafior ostudzić, różyczki zanurzać w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju do zrumienienia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Stan

Teściowa umarła z zachwytu - znakomity przepis!
Anonim (niezweryfikowany) 11/27/2020-09:17 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/17/2020-10:04 CET
Trzeba zatem zrobić danie jeszcze raz, by odratować ją aromatem i smakiem. :-)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wiosna
  • Zima
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka kalafiorowa z kukurydzą

    Sałatka kalafiorowa z kukurydzą

    13 min Łatwy
  • Grillowany kalafior i kapusta pekińska

    Grillowany kalafior i kapusta pekińska

    43 min Łatwy
  • Zupa kalafiorowa z ziemniakami

    Zupa kalafiorowa z ziemniakami

    28 min Łatwy
  • Zupa krem z brokułów i kalafiora

    Zupa krem z brokułów i kalafiora

    44 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu