Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kalafior zapiekany z warzywami

0
61min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kalafior
500 g
Ziemniaki
200 g
Pieczarki
200 g
Pomidory
2 łyżek
Olej
3 łyżek
Masło
3 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
100 g
Ser topiony w plastrach
100 ml
Śmietana 36%
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Curry

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.55 g
Węglowodany
18.03 g
Tłuszcze
18.31 g
Wartość energetyczna
258.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

61 min
Krok 1
15 min
Kalafior ugotuj, osącz.
Krok 2
10 min
Ziemniaki pokrój na ćwiartki, pomidory i grzyby w plasterki.
Krok 3
5 min
Ziemniaki i pieczarki usmaż na oleju, wymieszaj z pomidorami.
Krok 4
5 min
Przygotuj sos: zasmaż masło z mąką, wlej bulion, gotuj 5 minut.
Krok 5
3 min
W sosie stop ser, dodaj śmietanę i 2 łyżki curry.
Krok 6
3 min
Kalafior ułóż w żaroodpornym naczyniu, obłóż warzywami.
Krok 7
20 min
Polej sosem, zapiekaj 20 minut w temp. 200°C.
Kalafior zapiekany z warzywami

Krok 1 z 7

Kalafior ugotuj, osącz.

Kalafior zapiekany z warzywami

Krok 2 z 7

Ziemniaki pokrój na ćwiartki, pomidory i grzyby w plasterki.

Kalafior zapiekany z warzywami

Krok 3 z 7

Ziemniaki i pieczarki usmaż na oleju, wymieszaj z pomidorami.

Kalafior zapiekany z warzywami

Krok 4 z 7

Przygotuj sos: zasmaż masło z mąką, wlej bulion, gotuj 5 minut.

Kalafior zapiekany z warzywami

Krok 5 z 7

W sosie stop ser, dodaj śmietanę i 2 łyżki curry.

Kalafior zapiekany z warzywami

Krok 6 z 7

Kalafior ułóż w żaroodpornym naczyniu, obłóż warzywami.

Kalafior zapiekany z warzywami

Krok 7 z 7

Polej sosem, zapiekaj 20 minut w temp. 200°C.

Kalafior zapiekany to doskonały pomysł na przyrządzenie tego warzywa w nieco inny sposób. Połączenie ziemniaków, pomidorów, topionego sera i grzybów, w kremowym sosie, to propozycja na obiad lub kolację. Sos dodatkowo przygotuj z użyciem Bulionu warzywnego WINIARY, dzięki czemu zyska na aromacie i będzie pyszny. Zapieczony w piekarniku kalafior podaj od razu po przygotowaniu, z ulubiona surówką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

A balanced menu provides a wealth of products from various food groups and key nutrients.

MyMenu IQ ™ generates a nutritional score based on the energy value and nutrients in the menu and their contribution to achieving nutritional recommendations based on a 2,000 kcal daily diet for the average adult.

MyMenu IQ ™ will help you create a balanced menu on a scale from 0 to 100, with particular emphasis on the main meal.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
7.5g / 11%
Węglowodany
18g / 27%
Tłuszcze
18.3g / 62%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika