Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kalafior zapiekany z warzywami

0
61 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kalafior
500 g
Ziemniaki
200 g
Pieczarki
200 g
Pomidory
2 łyżek
Olej
3 łyżek
Masło
3 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
100 g
Ser topiony w plastrach
100 ml
Śmietana 36%
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Curry

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
7.55 g
Wartość energetyczna
258.04 kcal
Tłuszcze
18.31 g
Węglowodany
18.03 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

61 min
Krok 1
15 min
Kalafior ugotuj, osącz.
Krok 2
10 min
Ziemniaki pokrój na ćwiartki, pomidory i grzyby w plasterki.
Krok 3
5 min
Ziemniaki i pieczarki usmaż na oleju, wymieszaj z pomidorami.
Krok 4
5 min
Przygotuj sos: zasmaż masło z mąką, wlej bulion, gotuj 5 minut.
Krok 5
3 min
W sosie stop ser, dodaj śmietanę i 2 łyżki curry.
Krok 6
3 min
Kalafior ułóż w żaroodpornym naczyniu, obłóż warzywami.
Krok 7
20 min
Polej sosem, zapiekaj 20 minut w temp. 200°C.
Kalafior zapiekany z warzywami

Krok 1 z 7

Kalafior ugotuj, osącz.

Kalafior zapiekany z warzywami

Krok 2 z 7

Ziemniaki pokrój na ćwiartki, pomidory i grzyby w plasterki.

Kalafior zapiekany z warzywami

Krok 3 z 7

Ziemniaki i pieczarki usmaż na oleju, wymieszaj z pomidorami.

Kalafior zapiekany z warzywami

Krok 4 z 7

Przygotuj sos: zasmaż masło z mąką, wlej bulion, gotuj 5 minut.

Kalafior zapiekany z warzywami

Krok 5 z 7

W sosie stop ser, dodaj śmietanę i 2 łyżki curry.

Kalafior zapiekany z warzywami

Krok 6 z 7

Kalafior ułóż w żaroodpornym naczyniu, obłóż warzywami.

Kalafior zapiekany z warzywami

Krok 7 z 7

Polej sosem, zapiekaj 20 minut w temp. 200°C.

Kalafior zapiekany to doskonały pomysł na przyrządzenie tego warzywa w nieco inny sposób. Połączenie ziemniaków, pomidorów, topionego sera i grzybów, w kremowym sosie, to propozycja na obiad lub kolację. Sos dodatkowo przygotuj z użyciem Bulionu warzywnego WINIARY, dzięki czemu zyska na aromacie i będzie pyszny. Zapieczony w piekarniku kalafior podaj od razu po przygotowaniu, z ulubiona surówką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika