
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Zupa kalafiorowa z kaszą manną idzie do szkoły

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Dzisiaj do szkoły poszła zupa kalafiorowa z kaszą manną. Taka zupa to nie tylko pożywny posiłek, którego dziecko potrzebuje w ciągu pracowitego dnia w szkole. To także okazja do nauki języka polskiego. W zupie jest kasza manna. Mam zupę z kaszą manną. A w zupie kolegi nie ma kaszy manny. No właśnie, „manny”. A jednak sporo dzieci powiedziałoby „kaszy mannej”. Podejrzewam, że mnóstwo dorosłych też. O, już nie mam ani zupy, ani kaszy manny! Ach, te zupy. Uczą nie tylko zasad prawidłowego odżywiania.
Zupa kalafiorowa z kaszą manną świetnie nadaje się do szkoły, do termosu, bo dzięki kaszy mannie jest gęsta, przez co też dłużej trzyma ciepło. Dobrym pomysłem, poza gotowaniem gęstych zup, jest wcześniejsze napełnienie termosu wrzątkiem, a dopiero później zupą. Oczywiście przed wlaniem zupy wylewamy wrzątek.
Zupa gotowa do szkoły.
Do szkoły polecam także:
Przygotowanie
Krok 1
40 minKrok 2
20 minKrok 3
5 minKrok 4
1 min
Krok 1 z 4
Podudzie myję, przekładam do garnka, zalewam ok. 1,5 l wody, zagotowuję, odszumowuję i gotuję ok. 40 minut.

Krok 2 z 4
Marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na drobnej tarce. Ziemniaki kroję w kostkę, dodaję warzywa do zupy, zagotowuję, dodaję mrożone różyczki kalafiora, gotuję 20 minut.

Krok 3 z 4
5 minut przed końcem gotowania wyciągam podudzie, wsypuję kaszę mannę do zupy, cały czas mieszając. Mięsko oddzielam od kości, dodaję do garnka.

Krok 4 z 4
Gorącą zupę nalewam do termosu, posypuję zieleninką i szczelnie zakręcam.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0