Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotleciki z kalafiora

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kalafior
80 g
Chleb biały
3 
Jajko
1 
Cebula ze szczypiorkiem
3 płaskich łyżek
Bułka tarta
1 ząbek
Czosnek
2 płaskich łyżek
Bułka tarta
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 łyżeczka
Pieprz cayenne
1 trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
162.42 kcal
Węglowodany
18.82 g
Białko
8.18 g
Tłuszcze
5.89 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
8 min
Bułkę namocz w mleku, miękką odciśnij.
Krok 2
10 min
Kalafiora ugotuj w posolonej wodzie, odsącz, ostudź, posiekaj.
Krok 3
5 min
Dodaj jajka, bułkę, posiekaną cebulę ze szczypiorkiem, posiekany czosnek i bułkę tartą.
Krok 4
5 min
Dopraw Ziarenkami Smaku, pieprzem i papryką.
Krok 5
7 min
Uformuj małe kotleciki, obtocz w jajku, bułce tartej lub płatkach kukurydzianych.
Krok 6
20 min
Na patelni rozgrzej olej. Smaż na średnim ogniu na złoty kolor. Podaj zaraz po usmażeniu.
Kotleciki z kalafiora

Krok 1 z 6

Bułkę namocz w mleku, miękką odciśnij.

Kotleciki z kalafiora

Krok 2 z 6

Kalafiora ugotuj w posolonej wodzie, odsącz, ostudź, posiekaj.

Kotleciki z kalafiora

Krok 3 z 6

Dodaj jajka, bułkę, posiekaną cebulę ze szczypiorkiem, posiekany czosnek i bułkę tartą.

Kotleciki z kalafiora

Krok 4 z 6

Dopraw Ziarenkami Smaku, pieprzem i papryką.

Kotleciki z kalafiora

Krok 5 z 6

Uformuj małe kotleciki, obtocz w jajku, bułce tartej lub płatkach kukurydzianych.

Kotleciki z kalafiora

Krok 6 z 6

Na patelni rozgrzej olej. Smaż na średnim ogniu na złoty kolor. Podaj zaraz po usmażeniu.

Jarskie kotleciki potrafią pozytywnie zaskoczyć swoim smakiem nawet najbardziej zagorzałych fanów mięsa. Te wykonane z ugotowanego kalafiora doskonale łączą się z jajkiem, bułką tartą, cebulą i czosnkiem. Kotleciki z kalafiora możesz podawać jako przekąskę lub danie główne. Można je jeść w towarzystwie gotowanej marchewki z groszkiem i z mieszanką sałat. Świetnie komponują się ze świeżo posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Te kalafiorowe kotleciki tak posmakują Twojej rodzinie, że lepiej od razu przygotuj większą porcję! Zacznij od namoczenia bułki w mleku. Kiedy zmięknie, odciśnij ją. Kalafiora ugotuj w lekko osolonej wodzie, odsącz, ostudź, a następnie drobno posiekaj. Dodaj do niego jajka, bułkę, siekaną cebulkę, szczypior, a także czosnek i bułkę tartą.

Odpowiedniego aromatu kotlecikom nadadzą Ziarenka Smaku Ziołowe WINIARY. Do masy dodaj także pieprz i odrobinę ostrej papryki. Z tak uzyskanego farszu formuj małe kotleciki. Następnie każdy obtocz w jajku i bułce tartej lub płatkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzej nieco oleju. Kolejnym krokiem jest smażenie kotlecików z kalafiora na średnim ogniu tak, żeby z każdej strony uzyskały złoty kolor. Najlepiej smakują podane natychmiast po usmażeniu. Dobrze komponują się z innymi warzywami, a poza tym stanowią sprytny sposób na wprowadzenie większej porcji warzyw do codziennego menu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika