Czy wiesz, że szybkowar został wynaleziony już w drugiej połowie XVII w. przez francuskiego wynalazcę Denisa Papina? Ten szczelnie zamykany garnek ma wiele zalet. Pod wpływem wysokiego ciśnienia, jakie się w nim wytwarza, znacznie przyśpiesza się proces gotowania, co pozwala na oszczędność czasu i energii. Potrawy gotowane w szybkowarze zachowują więcej wartości odżywczych, ponieważ składniki nie uciekają z parą tak bardzo jak w przypadku zwykłego garnka. Ponadto konsystencja ugotowanych w szybkowarze mięs czy warzyw jest bardziej kremowa i delikatna.
W garnku ciśnieniowym w kilka chwil możesz przygotować znakomite zupy takie jak aromatyczna gulaszowa na podsmażonych kawałkach wołowiny, warzywach (topinambur, marchew, pietruszka, seler, ziemniaczki, cebula), kaszy oraz garści nadających smaku przypraw. Czas ugotowania tych dość twardych przecież składników w szybkowarze to niecałe 10 minut! Za pomocą tego sprytnego urządzenia w znacznie krótszym czasie można przyrządzić również klasyczne zupy, np. rosół, pomidorową, grochową czy jarzynową.
Flaczki cielęce z szybkowaru są jeszcze bardziej miękkie i aromatyczne, podobnie jak fasola po bretońsku. Ugotowany pod wysokim ciśnieniem groch wychodzi bardzo kremowy, wręcz rozpływa się w ustach. Użyte zaś do przygotowania potrawy żeberka, boczki czy kiełbasy przechodzą smakiem przypraw oraz aromatem przecieru pomidorowego. W garnku ciśnieniowym z powodzeniem można przyrządzić także klasyczną golonkę w kapuście, z dodatkiem suszonych grzybków, śliwek, przypraw oraz czerwonego wina.
Dzięki szybkowarowi w niespełna pół godziny można mieć gotowe potrawy również z innych mięs. Żeberka, polędwiczki czy udka z kurczaka, gotowane pod ciśnieniem w towarzystwie dużych kawałków jarzyn, wychodzą po prostu przepyszne, bo kremowe, soczyste i niezwykle aromatyczne. Przed włożeniem mięsa do garnka warto je natrzeć przyprawami i krótko obsmażyć na patelni, dzięki czemu ich smak będzie bardziej wyrazisty. Absolutnym hitem z szybkowaru jest ossobuco – włoska potrawa, której głównym składnikiem są grube plastry wołowiny z kością, gotowane w pomidorach, włoszczyźnie, czosnku, cebuli, pomarańczach i winie. Tę pyszną potrawę w oryginalnej wersji serwuje się z zabarwionym szafranem ryżem. Pycha!