Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Przygotowywanie kotletów: mięso mielone, cebulka, żółtka

Gotowanie

Przepisy na gotowanie na parze sprawdzą się w każdym domu, ale szczególnie tym, którzy dbają o linię. Zobacz jak przygotować soczyste i pełne smaku dania na parze!

Przepisy 6

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

60 ze 100
40 min Łatwy
Chłopski garnek

Chłopski garnek

25 ze 100
31 min Łatwy
Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

1 godz 30 min Średni
Zupa pieczarkowa z pulpecikami drobiowymi i koperkiem

Zupa pieczarkowa z pulpecikami drobiowymi i koperkiem

55 min Łatwy
Gołąbki bez zawijania z kaszą i warzywami

Gołąbki bez zawijania z kaszą i warzywami

85 ze 100
40 min Łatwy
Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

60 ze 100
2 godz 18 min Łatwy

Gotowanie – jedna z podstawowych technik używanych w kuchni

Gotowanie to jeden ze sposobów obróbki termicznej żywności. Polega na umieszczeniu jej we wrzącej wodzie, co sprawia, że białka się ścinają, a skrobia – rozkleja. Dzięki temu ugotowane jedzenie jest możliwe lub łatwiejsze do przyswojenia przez nasz układ pokarmowy.

Gotowanie sprawia także, że składniki pokarmowe z gotowanej żywności uwalniają się i przechodzą do wody, w której są gotowane. Aby tak się stało, gotowanie musi trwać stosunkowo długo. W kuchni ma to dwie konsekwencje. Po pierwsze zbyt długie gotowanie niektórych składników sprawia, że ulegają one rozgotowaniu, dlatego nie powinniśmy za długo gotować warzyw, jeśli chcemy zachować ich smak oraz odpowiednią konsystencję. Po drugie – możemy ten proces wspierać celowo, jeśli chcemy, by woda zamieniła się w wywar. W ten sposób powstają pyszne zupy.

Zupy są najczęściej gotowanymi potrawami, ponieważ nie można uzyskać ich w inny sposób (tzn. poprzez smażenie czy pieczenie). Gotowanie zup nie jest trudne, choć opanowanie tej techniki do perfekcji może zająć trochę czasu. Warto go jednak poświęcić, ponieważ pyszny, klarowny rosół to wspaniałe osiągnięcie kulinarne.

Oczywiście gotować można nie tylko zupy. Często gotujemy też ryż, kaszę, ziemniaki. Ugotować możemy też mięso – nie tylko, by uzyskać wywar na zupę. Gotowane mięso ma wiele zalet dietetycznych, co wynika między innymi z faktu, że ten sposób obróbki nie wymaga użycia dodatkowej porcji tłuszczu. Kiedy smażymy, musimy użyć oleju lub innego tłuszczu, natomiast gotowanie tego nie wymaga.

Gotowanie na parze

Gotowanie na parze jest alternatywą dla tradycyjnego gotowania. Polega na umieszczeniu nad gotującą się wodą dodatkowej warstwy (np. specjalnego garnka do gotowania na parze, ale też sita lub materiału), na której układa się gotowane na parze jedzenie. Gotująca się woda paruje przez umieszczone nad nią składniki. Ten sposób gotowania jest wolniejszy, jednak substancje odżywcze w większej mierze zostają wewnątrz produktów. To świetny sposób na przyrządzanie warzyw, ale można tak gotować także mięso, ryż, a nawet dania mączne, takie jak pierożki.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu