Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gotowanie – jedna z podstawowych technik używanych w kuchni

Gotowanie to jeden ze sposobów obróbki termicznej żywności. Polega na umieszczeniu jej we wrzącej wodzie, co sprawia, że białka się ścinają, a skrobia – rozkleja. Dzięki temu ugotowane jedzenie jest możliwe lub łatwiejsze do przyswojenia przez nasz układ pokarmowy.

Gotowanie sprawia także, że składniki pokarmowe z gotowanej żywności uwalniają się i przechodzą do wody, w której są gotowane. Aby tak się stało, gotowanie musi trwać stosunkowo długo. W kuchni ma to dwie konsekwencje. Po pierwsze zbyt długie gotowanie niektórych składników sprawia, że ulegają one rozgotowaniu, dlatego nie powinniśmy za długo gotować warzyw, jeśli chcemy zachować ich smak oraz odpowiednią konsystencję. Po drugie – możemy ten proces wspierać celowo, jeśli chcemy, by woda zamieniła się w wywar. W ten sposób powstają pyszne zupy.

Zupy są najczęściej gotowanymi potrawami, ponieważ nie można uzyskać ich w inny sposób (tzn. poprzez smażenie czy pieczenie). Gotowanie zup nie jest trudne, choć opanowanie tej techniki do perfekcji może zająć trochę czasu. Warto go jednak poświęcić, ponieważ pyszny, klarowny rosół to wspaniałe osiągnięcie kulinarne.

Oczywiście gotować można nie tylko zupy. Często gotujemy też ryż, kaszę, ziemniaki. Ugotować możemy też mięso – nie tylko, by uzyskać wywar na zupę. Gotowane mięso ma wiele zalet dietetycznych, co wynika między innymi z faktu, że ten sposób obróbki nie wymaga użycia dodatkowej porcji tłuszczu. Kiedy smażymy, musimy użyć oleju lub innego tłuszczu, natomiast gotowanie tego nie wymaga.

Gotowanie na parze

Gotowanie na parze jest alternatywą dla tradycyjnego gotowania. Polega na umieszczeniu nad gotującą się wodą dodatkowej warstwy (np. specjalnego garnka do gotowania na parze, ale też sita lub materiału), na której układa się gotowane na parze jedzenie. Gotująca się woda paruje przez umieszczone nad nią składniki. Ten sposób gotowania jest wolniejszy, jednak substancje odżywcze w większej mierze zostają wewnątrz produktów. To świetny sposób na przyrządzanie warzyw, ale można tak gotować także mięso, ryż, a nawet dania mączne, takie jak pierożki.