Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Konfitura - kategoria top

Pomysły na dania z konfiturami - przepisy

Znajdziesz tu przepisy na dania z konfiturami. Możemy wykorzystać je do kanapek, ale także naleśników i omletów... Zainspiruj się naszymi pomysłami!

Przepisy 16

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

3 godz Łatwy
Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

2 godz 41 min
Pasztet drobiowy z galaretką

Pasztet drobiowy z galaretką

42 min Łatwy
Schab pieczony z żurawiną

Schab pieczony z żurawiną

65 ze 100
3 godz 5 min Łatwy
Kruche ciasteczka z dziurką przekładane konfiturą

Kruche ciasteczka z dziurką przekładane konfiturą

1 godz 50 min Łatwy
Świąteczna sałatka z indykiem, serem camembert i żurawiną

Świąteczna sałatka z indykiem, serem camembert i żurawiną

50 min Łatwy
Budyń jaglany - klasyczny

Budyń jaglany - klasyczny

20 min Łatwy
Tort z Czarnolasu

Tort z Czarnolasu

1 godz 30 min Łatwy
Ryż z dżemem

Ryż z dżemem

55 ze 100
25 min Łatwy
Ciasteczka francuskie z różaną marmoladą

Ciasteczka francuskie z różaną marmoladą

2 godz 46 min Łatwy
Murzynek przekładany

Murzynek przekładany

1 godz 10 min Łatwy
Pączki z konfiturą różaną

Pączki z konfiturą różaną

1 godz 46 min Średni
Ciasto z konfiturą wiśniową

Ciasto z konfiturą wiśniową

6 godz 13 min Łatwy
Mazurek z płatków owsianych

Mazurek z płatków owsianych

2 godz 15 min Łatwy
Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

1 godz 51 min Łatwy
Rożki z ciasta francuskiego z konfiturą

Rożki z ciasta francuskiego z konfiturą

42 min Łatwy

Konfitury – pyszny dodatek do wielu dań 

Do kanapek, naleśników, omletów, racuchów oraz przepysznych, fantazyjnych ciast i deserów – konfitury sprawdzają się na co dzień i na specjalne okazje. Zwykły budyń, domowe kluseczki czy kaszka manna podane z łyżeczką konfitur mogą zamienić się w całkiem eleganckie danie. Konfitury są idealne do dekoracji (do której warto wykorzystać zarówno całe owoce, jak i gęsty, konfiturowy syrop), można nimi przekładać biszkoptowe ciasta, nadziewać pączki, „francuzy” i drożdżowe bułeczki lub podać je po prostu z kruchymi ciasteczkami do herbaty. Zobaczcie, jakie potrawy z konfiturą można przygotować w domowej kuchni, a także jak samodzielnie zrobić pyszne konfitury z dojrzałych, letnich owoców, by zachować ich smak na dłużej. 

Jak przyrządzić domowe konfitury 

Konfitura powstaje w wyniku gotowania całych owoców lub ich części w gęstym syropie cukrowym. Czasem zamiast syropu cukrowego stosuje się zagęszczony sok z winogron. Aby przygotować domowy syrop cukrowy do konfitury, należy zmieszać cukier z wodą, a następnie zagotować i odparować część wody, by mikstura zgęstniała. Kluczowym składnikiem konfitury są owoce, które dodaje się do syropu. Owoce na konfitury powinny być wysokiej jakości – dojrzałe, ale nie przejrzałe, bez uszkodzeń. W zależności od gatunku owoców należy je umyć, obrać, pokroić na kawałki. Przed dodaniem do syropu każde owoce należy osuszyć. Przygotowując konfitury, nie używamy żadnych dodatkowych środków konserwujących, wystarczy sam cukier, powinno być go jednak sporo. Standardowo na kilogram owoców zużywa się aż dwa kilogramy cukru. 

Konfitury trochę inaczej 

Konfitury można przygotować z różnych owoców: śliwek, jabłek, pomarańczy, brzoskwini, gruszki, borówki itp. Można też stosować mieszanki owoców. Ostatnio jednak popularność zyskuje także konfitura z czerwonej cebuli. Nadaje się ona jako dodatek do różnego rodzaju mięs, świetnie pasuje także do burgerów i kanapek. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu