Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto kruche można wykorzystać na wiele sposobów. Tym razem polecam kruche ciasteczka w kształcie kwiatków, zawierające Cukier wanilinowy WINIARY i Proszek do pieczenia WINIARY. Wypieki zostały posypane cukrem pudrem. Kruche ciasteczka z dziurką przekładane konfiturą idealnie nadają się do niedzielnej kawki lub na czas wizyty gości.
Przygotowanie
110 min
Krok 1
5 min
Mąkę przesiać na stolnicę,dodać sól,cukier,cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Krok 2
5 min
Do zmieszanych sypkich składników wbić żółtka i pokrojoną chłodną margarynę.
Krok 3
60 min
Szybkimi ruchami zagnieść ciasto. Schłodzić ok.1godz. w lodowce.
Krok 4
10 min
Rozwałkować na grubość ok.3mm. i wyciąć parzystą ilość ciasteczek tego samego kształtu, np.kwiatki.
Krok 5
5 min
Połowę wyciętych ciasteczek pozostawić pełne.w drugiej połowie dodatkowo wyciąć środki - dziurkę - np.nakrętką z małej buteleczki.
Krok 6
20 min
Układać na lekko natłuszczonej blasze.Piekarnik nagrzać do 180 st.C.Piec partiami ok.10 min.- każda.,
Krok 7
5 min
Po upieczeniu i przestudzeniu łączyć parami całe i z dziurką przekładając konfiturą. Mozemy oprószyć cukrem pudrem.
Krok 1
z
7
Mąkę przesiać na stolnicę,dodać sól,cukier,cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Krok 2
z
7
Do zmieszanych sypkich składników wbić żółtka i pokrojoną chłodną margarynę.
Krok 3
z
7
Szybkimi ruchami zagnieść ciasto. Schłodzić ok.1godz. w lodowce.
Krok 4
z
7
Rozwałkować na grubość ok.3mm. i wyciąć parzystą ilość ciasteczek tego samego kształtu, np.kwiatki.
Krok 5
z
7
Połowę wyciętych ciasteczek pozostawić pełne.w drugiej połowie dodatkowo wyciąć środki - dziurkę - np.nakrętką z małej buteleczki.
Krok 6
z
7
Układać na lekko natłuszczonej blasze.Piekarnik nagrzać do 180 st.C.Piec partiami ok.10 min.- każda.,
Krok 7
z
7
Po upieczeniu i przestudzeniu łączyć parami całe i z dziurką przekładając konfiturą. Mozemy oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0