Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Chłodniki

Zimne chłodniki są idealnym daniem w upalne dni. Sprawdź nasze przepisy na chłodzące i orzeźwiające zupy.

Przepisy 56

Przepis na chłodnik ze szparagów - idealna zupa na lato

4 godz 50 min Średni

Chłodnik z botwinką i czosnkiem

15 min Łatwy

Chłodnik truskawkowo-arbuzowy

7 min Łatwy

Chłodnik jagodowy z miętą i pomarańczą

2 godz 29 min Łatwy

Chłodnik kalafiorowy

1 godz 30 min Łatwy

Zupa truskawkowa z miętą i chrupiącymi grzaneczkami

40 min Łatwy

Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

47 min Łatwy

Chłodnik owocowy z lodami na Dzień Dziecka

31 min Łatwy

Zupa szpinakowa – chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką i ziołami

33 min Łatwy

Chłodnik buraczkowy na zsiadłym mleku z baby leaves

2 godz 40 min Łatwy

Salmorejo - hiszpański chłodnik, zupa krem

90 ze 100
2 godz 26 min Łatwy

Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

1 godz 40 min Łatwy

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

2 godz 3 min Łatwy

Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

1 godz 13 min Łatwy

Zupa owocowa z ryżem, truskawkami i czarną porzeczką

38 min Łatwy

Jogurtowy chłodnik z owocami na Dzień Dziecka

70 ze 100
23 min Łatwy

Chłodnik ogórkowo-bazyliowy

16 min Łatwy

Zupa truskawkowa z kisielem – chłodnik z truskawkami

2 godz Łatwy

Chłodnik z buraków

1 godz 56 min Średni

Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

3 godz 27 min Łatwy

Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

1 godz 29 min Średni

Chłodnik warzywny z serem feta i grzankami

1 godz 59 min Łatwy

Chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi

1 godz 10 min Łatwy

Chłodnik litewski

21 min Łatwy

Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką

1 godz 40 min Łatwy

Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

1 godz 32 min Łatwy

Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

2 godz 19 min Łatwy

Lekki chłodnik z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym łososiem

1 godz 9 min Łatwy

Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

1 godz 34 min Łatwy

Chłodnik z ogórkami

1 godz 19 min Łatwy

Orzeźwiający chłodnik z awokado

1 godz 12 min Łatwy

Bułgarski chłodnik (tarator)

1 godz 21 min Łatwy

Chłodnik litewski z miętą

1 godz 6 min Łatwy

Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

2 godz 23 min Łatwy

Gazpacho z granitą miętową

1 godz 57 min Średni

Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku

2 godz 17 min Łatwy

Chłodnik z barszczem białym i botwinką

3 godz 32 min Łatwy

Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

38 min Łatwy

Chłodnik ogórkowy z melonem, mozzarellą i świeżą miętą

1 godz 35 min

Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami

1 godz 17 min Łatwy

Chłodnik do picia

1 godz 13 min Łatwy

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

2 godz 52 min Średni

Chłodnik truskawkowy z chili i serem kozim

33 min Łatwy

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

1 godz 51 min Średni

Chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami

1 godz 27 min Łatwy

Krem z białych szparagów na zimno

1 godz 30 min Łatwy

Zupa z czereśni z makaronem

50 min Łatwy

Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

1 godz 28 min Łatwy

Chłodnik z awokado z ogórkiem i orzeźwiającą bazylią

1 godz 15 min Łatwy

Zupa fit – orzeźwiający chłodnik z kiełkami

1 godz 20 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Pyszne wytrawne chłodniki 

Chłodnik to zupa podawana na zimno, najczęściej w temperaturze znacznie niższej niż pokojowa (najlepiej około 14°C). Zazwyczaj przygotowywana jest ze zmiksowanych bądź poszatkowanych warzyw lub owoców. Niemal w każdych kuchniach świata, zwłaszcza pochodzących z regionów o ciepłym klimacie, można znaleźć przepis na popularną wersję chłodnika. Na przykład w kuchni hiszpańskiej jest to aromatyczne gazpacho, tureckiej cacik, bałkańskiej tarator, a rosyjskiej okroszka. W naszej rodzimej kuchni najbardziej znany jest chłodnik litewski, którego podstawę stanowi botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem. Do tradycyjnego chłodnika dawniej dodawano szyjki rakowe, a w wersji bezmięsnej surowy ogórek, koper i jajka na twardo. 

Choć chłodnik kojarzy nam się najczęściej właśnie z botwiną i burakami, to jednak można go przyrządzić także z innych warzyw. W gorące popołudnie na pewno orzeźwiająco podziała tradycyjny chłodnik ogórkowy z rzodkiewką, którego podstawą są surowe warzywa oraz przyjemnie kwaśny kefir. Jego nieco mniej wytrawną wersją jest oryginalny chłodnik ogórkowy z kulami melona i mozzarelli. Dzięki dodaniu posiekanej bazylii oraz słodkiego melona zupa nie tylko smakuje niesamowicie, lecz także roztacza wyjątkowo kuszący aromat. Doskonałą propozycją na obiad jest także chłodnik pomidorowy z dodatkiem papryki i ogórka kiszonego. Zmiksowane na gładki krem jarzyny polecamy podać z chrupiącymi grzankami oraz drobno posiekanymi kolorowymi paprykami. 

Wyśmienite chłodniki na słodko 

Owoce sezonowe są świetnym składnikiem orzeźwiających i chłodzących zup. Kiedy lato w pełni, warto przyrządzić lekko kwaskowaty chłodnik wiśniowy, cudownie pachnący cynamonem, goździkami i wanilią. Zupę według naszego przepisu podajemy z wydrylowanymi wiśniami, twarogiem i listkiem posiekanej bazylii. Pysznym pomysłem na letni obiad jest także chłodnik jagodowy przygotowany ze świeżo zerwanych owoców leśnych. Jego lekka formuła i pyszny smak sprawiają, że nikt nie będzie w stanie przejść obok niego obojętnie. Zblendowane na gładką masę jagody zagotowane wraz z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami wystarczy po ostudzeniu dokładnie zmieszać z jogurtem, a przed podaniem udekorować kilkoma owocami oraz pokrojoną w kostkę mozzarellą. Po prostu palce lizać!

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu