Sezon na borówki trwa krótko, dlatego w letnich miesiącach warto maksymalnie go wykorzystać. Borówka świetnie sprawdzi się na surowo jako dekoracja czy uzupełnienie deserów. Można kupić więcej owoców w sezonie, zamrozić lub przygotować przetwory. Będą przypominać letnie smaki w zimowe wieczory, kiedy do lata jeszcze daleko.
Borówka jest idealnym składnikiem deserów, dlatego warto poeksperymentować i stworzyć najróżniejsze słodkie dania z tym owocem w roli głównej. Dżem czy konfitura będą dobrze pasować jako dodatek do lodów i ciast, a także mięsnych sosów. Borówki można jeść na surowo lub przygotować z nich przetwory na zimę.
Borówki idealnie nadają się do dekoracji ciast (bezy, drożdżówki, serniki, tiramisu) oraz deserów. Owoc znakomicie komponuje się również z kremami, którymi przekładane są słodkości domowej roboty. Nadaje lekkość i świeżość, której często brakuje deserom. Przepisów na borówki jest bardzo wiele, nie tylko na desery!