Pyzy ziemniaczane z mięsem

Oceń ten przepis!

4/5 4 219 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Porcje 4

4/5 4 219 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

farsz:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, połowę ugotuj.
  2. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź.
  3. Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dobrze odciśnij z nadmiaru płynu.
  4. Ziemniaki surowe i gotowane połącz ze sobą, dodaj jajko i mąkę.
  5. Wyrób ciasto i podziel na 16 porcji.
  6. Farsz: mięso połącz z posiekaną cebulą.
  7. Dopraw przyprawą MAGGI, majerankiem, solą i pieprzem.
  8. Każdą porcję masy ziemniaczanej spłaszcz w dłoni, nałóż porcję farszu i dokładnie zlep.
  9. Pyzy gotuj w posolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia.
  10. Smalec rozpuść na rozgrzanej patelni, i zeszklij na nim drugą posiekaną cebulę.
  11. Pyzy podawaj polane cebulą ze smalcem.

Opis przepisu:

Pyzy ziemniaczane z mięsem to danie idealne na te dni, kiedy masz ochotę wykonać coś prawdziwie swojskiego i sycącego. Musisz jednak zarezerwować trochę czasu. Ale nie obawiaj się! Nawet jeśli dzisiaj spędzisz w kuchni więcej czasu niż zwykle, będziesz cieszyć się gotowym obiadem na przynajmniej dwa dni. Wystarczy przygotować większą porcję. Gotowe pyzy możesz też zamrozić, żeby w razie potrzeby sięgnąć po nie.

Obierz ziemniaki i połowę z nich ugotuj. Następnie przeciśnij je przez praskę i odstaw do ostygnięcia. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kiedy w misce zbierze się sok, wylej go, a ziemniaki odciśnij z nadmiaru płynu. Gotowane i surowe ziemniaki wymieszaj, dodaj do nich jajko oraz mąkę ziemniaczaną. Wyrób na jednolite ciasto i podziel je na 16 porcji.

Następnie przygotuj farsz. Mięso mielone połącz z posiekaną cebulą, dopraw majerankiem, solą, pieprzem oraz Przyprawą w Płynie MAGGI. Każdą z porcji masy ziemniaczanej spłaszcz dłonią i nałóż na nią porcję farszu. Całość dokładnie zaklej, formując kulkę. To najbardziej pracochłonne zadanie, ale na końcu przekonasz się, że było warto!

Tak przygotowane pyzy gotuj we wrzątku z odrobiną soli przez 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. W tym czasie rozpuść smalec na patelni i zeszklij na nim drugą cebulę posiekaną w drobną kostkę. Pyzy podawaj na gorąco, wcześniej polewając je zarumienioną cebulką.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?