1

2

Przepisy

Pyzy ziemniaczane z mięsem

4/5

przygotowanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

kalorie: 428 kcal / porcja

Swojskie, sycące i pachnące majerankiem danie... Choć jego przygotowanie jest pracochłonne, to warto od czasu do czasu ulec czarowi rustykalnej kuchni i zrobić pyzy ziemniaczane z mięsem.

składniki:

Liczba porcji:

farsz:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, połowę ugotuj.
  2. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź.
  3. Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dobrze odciśnij z nadmiaru płynu.
  4. Ziemniaki surowe i gotowane połącz ze sobą, dodaj jajko i mąkę.
  5. Wyrób ciasto i podziel na 16 porcji.
  6. Farsz: mięso połącz z posiekaną cebulą.
  7. Dopraw przyprawą MAGGI, majerankiem, solą i pieprzem.
  8. Każdą porcję masy ziemniaczanej spłaszcz w dłoni, nałóż porcję farszu i dokładnie zlep.
  9. Pyzy gotuj w posolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia.
  10. Smalec rozpuść na rozgrzanej patelni, i zeszklij na nim drugą posiekaną cebulę.
  11. Pyzy podawaj polane cebulą ze smalcem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: