Kartacze z sosem grzybowym
2 godz 5 min
Łatwy
1
kg
Ziemniaki
500
g
Mięso mielone wołowe
1
Jajko
1
Cebula
1
Płaska łyżka
Kumin
2
płaskich łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
trochę
Sól
300
g
Pieczarki
1
Cebula
2
ząbków
250
ml
Śmietana 30%
2
łyżeczek
Masło
trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
125 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki obierz, opłucz, połowę ugotuj do miękkości, drugą połowę zetrzyj na tarce, jak na placki ziemniaczane.
Krok 2
5 min
Utarte ziemniaki wlej do lnianego woreczka i odciśnij nadmiar płynu.
Krok 3
5 min
Następnie połącz ugotowane ziemniaki z odciśniętymi, posól do smaku i dosyp mąkę.
Krok 4
5 min
Przygotuj farsz: do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, jajko, pieprz.
Krok 5
10 min
Z ciasta ziemniaczanego rób placki wielkości dłoni na folii spożywczej, nałóż na to lnianą ściereczkę i obróć.
Krok 6
10 min
Na tak przygotowany placek nakładaj farsz z mięsa, zlepiaj brzegi i zroluj.
Krok 7
10 min
Zawiń bardzo ściśle w lnianą ściereczkę, zwiąż końce szpagatem.
Krok 8
30 min
Wrzucaj tak związane kartacze do gotującej się wody z dodatkiem Rosołu wołowego i gotuj ok. 0,5 godz.
Krok 9
10 min
Rozmrożone grzyby pokrój w kostkę 2x2 cm, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
Krok 10
10 min
Gotowe kartacze wyjmij na talerz, odetnij szpagat i rozwiń ze ściereczki.
Krok 11
10 min
Wszystko razem przesmaż na oliwie z oliwek.
Krok 12
5 min
Dodaj śmietanę, gotuj ok. 5 min. aż śmietana zacznie gęstnieć, dodaj masło i dopraw solą, pieprzem.
Krok 13
2 min
Kartacze pokrój na grube plastry, nakładaj na talerze i polewaj sosem grzybowym.
Kartacze to przepyszna regionalna potrawa, gdzie głównym składnikiem są surowe, starte na tarce ziemniaki. Jest to przepyszna odmiana od ziemniaków z wody. Smakowite kartacze wypełnione mięsnym farszem, będą niezwykle pożywnym obiadem, a sos dopełni rewelacyjny smak dania. Wypróbuj koniecznie łatwy przepis na kartacze z sosem grzybowym.
Komentarze 0