Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kartacze z sosem grzybowym

0
125 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Ziemniaki
500 g
Mięso mielone wołowe
1 
Jajko
1 
Cebula
1 Płaska łyżka
Kumin
2 płaskich łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 trochę
Sól
300 g
Pieczarki
1 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
250 ml
Śmietana 30%
2 łyżeczek
Masło
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

125 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki obierz, opłucz, połowę ugotuj do miękkości, drugą połowę zetrzyj na tarce, jak na placki ziemniaczane.
Krok 2
5 min
Utarte ziemniaki wlej do lnianego woreczka i odciśnij nadmiar płynu.
Krok 3
5 min
Następnie połącz ugotowane ziemniaki z odciśniętymi, posól do smaku i dosyp mąkę.
Krok 4
5 min
Przygotuj farsz: do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, jajko, pieprz.
Krok 5
10 min
Z ciasta ziemniaczanego rób placki wielkości dłoni na folii spożywczej, nałóż na to lnianą ściereczkę i obróć.
Krok 6
10 min
Na tak przygotowany placek nakładaj farsz z mięsa, zlepiaj brzegi i zroluj.
Krok 7
10 min
Zawiń bardzo ściśle w lnianą ściereczkę, zwiąż końce szpagatem.
Krok 8
30 min
Wrzucaj tak związane kartacze do gotującej się wody z dodatkiem Rosołu wołowego i gotuj ok. 0,5 godz.
Krok 9
10 min
Rozmrożone grzyby pokrój w kostkę 2x2 cm, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
Krok 10
10 min
Gotowe kartacze wyjmij na talerz, odetnij szpagat i rozwiń ze ściereczki.
Krok 11
10 min
Wszystko razem przesmaż na oliwie z oliwek.
Krok 12
5 min
Dodaj śmietanę, gotuj ok. 5 min. aż śmietana zacznie gęstnieć, dodaj masło i dopraw solą, pieprzem.
Krok 13
2 min
Kartacze pokrój na grube plastry, nakładaj na talerze i polewaj sosem grzybowym.
Kartacze z sosem grzybowym

Krok 1 z 13

Ziemniaki obierz, opłucz, połowę ugotuj do miękkości, drugą połowę zetrzyj na tarce, jak na placki ziemniaczane.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 2 z 13

Utarte ziemniaki wlej do lnianego woreczka i odciśnij nadmiar płynu.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 3 z 13

Następnie połącz ugotowane ziemniaki z odciśniętymi, posól do smaku i dosyp mąkę.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 4 z 13

Przygotuj farsz: do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, jajko, pieprz.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 5 z 13

Z ciasta ziemniaczanego rób placki wielkości dłoni na folii spożywczej, nałóż na to lnianą ściereczkę i obróć.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 6 z 13

Na tak przygotowany placek nakładaj farsz z mięsa, zlepiaj brzegi i zroluj.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 7 z 13

Zawiń bardzo ściśle w lnianą ściereczkę, zwiąż końce szpagatem.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 8 z 13

Wrzucaj tak związane kartacze do gotującej się wody z dodatkiem Rosołu wołowego i gotuj ok. 0,5 godz.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 9 z 13

Rozmrożone grzyby pokrój w kostkę 2x2 cm, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 10 z 13

Gotowe kartacze wyjmij na talerz, odetnij szpagat i rozwiń ze ściereczki.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 11 z 13

Wszystko razem przesmaż na oliwie z oliwek.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 12 z 13

Dodaj śmietanę, gotuj ok. 5 min. aż śmietana zacznie gęstnieć, dodaj masło i dopraw solą, pieprzem.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 13 z 13

Kartacze pokrój na grube plastry, nakładaj na talerze i polewaj sosem grzybowym.

Kartacze to przepyszna regionalna potrawa, gdzie głównym składnikiem są surowe, starte na tarce ziemniaki. Jest to przepyszna odmiana od ziemniaków z wody. Smakowite kartacze wypełnione mięsnym farszem, będą niezwykle pożywnym obiadem, a sos dopełni rewelacyjny smak dania. Wypróbuj koniecznie łatwy przepis na kartacze z sosem grzybowym.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika