80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
35.5g / 24%
Węglowodany
51.4g / 36%
Tłuszcze
25.5g / 39%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Kartacze z sosem grzybowym

(0)
2 godz 5 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Ziemniaki
500  g
Mięso mielone wołowe
1 
Jajko
1 
Cebula
1  łyżka
Kumin
2  płaskich łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
300  g
Pieczarki
1 
Cebula
2  ząbków
1  szklanka
Śmietana 30%
1  łyżka
Masło
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
35.52 g
Węglowodany
51.36 g
Tłuszcze
25.46 g
Wartość energetyczna
573.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kartacze to przepyszna regionalna potrawa, gdzie głównym składnikiem są surowe, starte na tarce ziemniaki. Jest to przepyszna odmiana od ziemniaków z wody. Smakowite kartacze wypełnione mięsnym farszem, będą niezwykle pożywnym obiadem, a sos dopełni rewelacyjny smak dania. Wypróbuj koniecznie łatwy przepis na kartacze z sosem grzybowym.
Gotujmy

Przygotowanie

125 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki obierz, opłucz, połowę ugotuj do miękkości, drugą połowę zetrzyj na tarce, jak na placki ziemniaczane.
Krok 2
5 min
Utarte ziemniaki wlej do lnianego woreczka i odciśnij nadmiar płynu.
Krok 3
5 min
Następnie połącz ugotowane ziemniaki z odciśniętymi, posól do smaku i dosyp mąkę.
Krok 4
5 min
Przygotuj farsz: do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, jajko, pieprz.
Krok 5
10 min
Z ciasta ziemniaczanego rób placki wielkości dłoni na folii spożywczej, nałóż na to lnianą ściereczkę i obróć.
Krok 6
10 min
Na tak przygotowany placek nakładaj farsz z mięsa, zlepiaj brzegi i zroluj.
Krok 7
10 min
Zawiń bardzo ściśle w lnianą ściereczkę, zwiąż końce szpagatem.
Krok 8
30 min
Wrzucaj tak związane kartacze do gotującej się wody z dodatkiem Rosołu wołowego i gotuj ok. 0,5 godz.
Krok 9
10 min
Rozmrożone grzyby pokrój w kostkę 2x2 cm, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
Krok 10
10 min
Gotowe kartacze wyjmij na talerz, odetnij szpagat i rozwiń ze ściereczki.
Krok 11
10 min
Wszystko razem przesmaż na oliwie z oliwek.
Krok 12
5 min
Dodaj śmietanę, gotuj ok. 5 min. aż śmietana zacznie gęstnieć, dodaj masło i dopraw solą, pieprzem.
Krok 13
2 min
Kartacze pokrój na grube plastry, nakładaj na talerze i polewaj sosem grzybowym.
Kartacze z sosem grzybowym

Krok 1 z 13

Ziemniaki obierz, opłucz, połowę ugotuj do miękkości, drugą połowę zetrzyj na tarce, jak na placki ziemniaczane.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 2 z 13

Utarte ziemniaki wlej do lnianego woreczka i odciśnij nadmiar płynu.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 3 z 13

Następnie połącz ugotowane ziemniaki z odciśniętymi, posól do smaku i dosyp mąkę.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 4 z 13

Przygotuj farsz: do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, jajko, pieprz.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 5 z 13

Z ciasta ziemniaczanego rób placki wielkości dłoni na folii spożywczej, nałóż na to lnianą ściereczkę i obróć.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 6 z 13

Na tak przygotowany placek nakładaj farsz z mięsa, zlepiaj brzegi i zroluj.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 7 z 13

Zawiń bardzo ściśle w lnianą ściereczkę, zwiąż końce szpagatem.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 8 z 13

Wrzucaj tak związane kartacze do gotującej się wody z dodatkiem Rosołu wołowego i gotuj ok. 0,5 godz.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 9 z 13

Rozmrożone grzyby pokrój w kostkę 2x2 cm, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 10 z 13

Gotowe kartacze wyjmij na talerz, odetnij szpagat i rozwiń ze ściereczki.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 11 z 13

Wszystko razem przesmaż na oliwie z oliwek.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 12 z 13

Dodaj śmietanę, gotuj ok. 5 min. aż śmietana zacznie gęstnieć, dodaj masło i dopraw solą, pieprzem.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 13 z 13

Kartacze pokrój na grube plastry, nakładaj na talerze i polewaj sosem grzybowym.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika