Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kartacze z sosem grzybowym
Kartacze z sosem grzybowym
80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
35.5g / 24%
Węglowodany
51.4g / 36%
Tłuszcze
25.5g / 39%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kartacze z sosem grzybowym

+

Kartacze z sosem grzybowym

Wróć

Kartacze z sosem grzybowym

(0)
2 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
WINIARY Bulion wołowy
1  kg
Ziemniaki
500  g
Mięso mielone wołowe
1 
Jajko
1 
Cebula
1  łyżka
Kumin
2  płaskich łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
300  g
Pieczarki
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  szklanka
Śmietana 30%
1  łyżka
Masło
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
35.52 g
Węglowodany
51.36 g
Tłuszcze
25.46 g
Wartość energetyczna
573.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kartacze to przepyszna regionalna potrawa, gdzie głównym składnikiem są surowe, starte na tarce ziemniaki. Jest to przepyszna odmiana od ziemniaków z wody. Smakowite kartacze wypełnione mięsnym farszem, będą niezwykle pożywnym obiadem, a sos dopełni rewelacyjny smak dania. Wypróbuj koniecznie łatwy przepis na kartacze z sosem grzybowym.

Przygotowanie

125 min
  • Krok 1

    15 min
    Ziemniaki obierz, opłucz, połowę ugotuj do miękkości, drugą połowę zetrzyj na tarce, jak na placki ziemniaczane.
  • Krok 2

    5 min
    Utarte ziemniaki wlej do lnianego woreczka i odciśnij nadmiar płynu.
  • Krok 3

    5 min
    Następnie połącz ugotowane ziemniaki z odciśniętymi, posól do smaku i dosyp mąkę.
  • Krok 4

    5 min
    Przygotuj farsz: do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, jajko, pieprz.
  • Krok 5

    10 min
    Z ciasta ziemniaczanego rób placki wielkości dłoni na folii spożywczej, nałóż na to lnianą ściereczkę i obróć.
  • Krok 6

    10 min
    Na tak przygotowany placek nakładaj farsz z mięsa, zlepiaj brzegi i zroluj.
  • Krok 7

    10 min
    Zawiń bardzo ściśle w lnianą ściereczkę, zwiąż końce szpagatem.
  • Krok 8

    30 min
    Wrzucaj tak związane kartacze do gotującej się wody z dodatkiem Rosołu wołowego i gotuj ok. 0,5 godz.
  • Krok 9

    10 min
    Rozmrożone grzyby pokrój w kostkę 2x2 cm, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
  • Krok 10

    10 min
    Gotowe kartacze wyjmij na talerz, odetnij szpagat i rozwiń ze ściereczki.
  • Krok 11

    10 min
    Wszystko razem przesmaż na oliwie z oliwek.
  • Krok 12

    5 min
    Dodaj śmietanę, gotuj ok. 5 min. aż śmietana zacznie gęstnieć, dodaj masło i dopraw solą, pieprzem.
  • Krok 13

    2 min
    Kartacze pokrój na grube plastry, nakładaj na talerze i polewaj sosem grzybowym.
Kartacze z sosem grzybowym

Krok 1 z 13

Ziemniaki obierz, opłucz, połowę ugotuj do miękkości, drugą połowę zetrzyj na tarce, jak na placki ziemniaczane.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 2 z 13

Utarte ziemniaki wlej do lnianego woreczka i odciśnij nadmiar płynu.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 3 z 13

Następnie połącz ugotowane ziemniaki z odciśniętymi, posól do smaku i dosyp mąkę.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 4 z 13

Przygotuj farsz: do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, jajko, pieprz.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 5 z 13

Z ciasta ziemniaczanego rób placki wielkości dłoni na folii spożywczej, nałóż na to lnianą ściereczkę i obróć.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 6 z 13

Na tak przygotowany placek nakładaj farsz z mięsa, zlepiaj brzegi i zroluj.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 7 z 13

Zawiń bardzo ściśle w lnianą ściereczkę, zwiąż końce szpagatem.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 8 z 13

Wrzucaj tak związane kartacze do gotującej się wody z dodatkiem Rosołu wołowego i gotuj ok. 0,5 godz.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 9 z 13

Rozmrożone grzyby pokrój w kostkę 2x2 cm, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 10 z 13

Gotowe kartacze wyjmij na talerz, odetnij szpagat i rozwiń ze ściereczki.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 11 z 13

Wszystko razem przesmaż na oliwie z oliwek.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 12 z 13

Dodaj śmietanę, gotuj ok. 5 min. aż śmietana zacznie gęstnieć, dodaj masło i dopraw solą, pieprzem.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 13 z 13

Kartacze pokrój na grube plastry, nakładaj na talerze i polewaj sosem grzybowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Placki ziemniaczane z żółtym serem i pieczarkami

    Placki ziemniaczane z żółtym serem i pieczarkami

    1 godz 12 min Łatwy
  • Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

    Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

    1 godz 27 min Łatwy
  • Placki po cygańsku

    Placki po cygańsku

    1 godz 28 min Łatwy
  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu