1

2

Nasze przepisy Potrawy z makreli

Przepisy

Potrawy z makreli

Wędzona makrela to – prócz śledzia i łososia - jedna z najpopularniejszych ryb na polskich stołach. Jej delikatne, bardzo smaczne, tłuste mięso zawiera wyjątkowo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które m.in. wspomagają pracę mózgu i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Makrela jest też bogatym źródłem witamin z grupy B orz rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, E i D, a także rzadkiego selenu, który podnosi odporność, wpływa korzystnie na serce oraz poziom hormonów tarczycy. Świeża wędzona makrela powinna pachnieć dymem – jeżeli wyczuwamy kwaśny zapach lub obserwujemy przebarwienia mięsa (plamy, czerwone zabarwienie w okolicach kręgosłupa) – ryba nie nadaje się do spożycia. Zobaczcie, jak różnorodne dania z makreli można przyrządzić w domowej kuchni: twarożkowe lub jajeczne pasty, kolorowe sałatki oraz dekoracyjne, smakowite przekąski w postaci warzyw lub jaj faszerowanych tą pyszną rybą. Wśród przepisów na potrawy z makrelą znajdziecie również pomysł na chłodnik, tartę oraz aromatyczne paszteciki z ciasta francuskiego z makrelą i suszonymi pomidorami.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: