Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jagna Niedzielska i Robert Harna w akcji pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu

Triki i porady #niemarnujemy

kuchnia sezonowa banner mały jesien przetwory

Pasteryzacja

Podpowiadamy, jak pasteryzować przetwory.

Sprawdź
Co zrobić z pigwy? Sok, konfiturę a może sałatkę? | Porady i inspiracje Winiary

Syrop z pigwy

Jak zrobić domowy syrop z pigwy na zimę?

Sprawdź
Czy powinno się mrozić dynię? Podpowiadamy, jak to robić!

Dynia w jesiennym menu

Odkryj przepisy na dania z dyni!

Sprawdź
Jak przechowywać produkty w lodówce? porady

Przechowywanie żywności

Jak przechowywać żywność, żeby zachowała świeżość na dłużej?

Sprawdź
LISTA ZAKUPÓW

Jak kupować i nie marnować?

Poznaj kilka prostych zasad zakupów w stylu zero waste.

Sprawdź
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu Porady Nie wyrzucaj Winiary

Nie wyrzucaj - przetwarzaj!

Nie wiesz, co zrobić ze zbyt dojrzałymi warzywami lub owocami? Spokojna głowa, nami nic się nie zmarnuje.

Sprawdź

Nic się nie zmarnuje

Warzywne zero waste - pesto z liści porady PWGiN
Warzywne zero waste - pesto z liści
Ocet jabłkowy – sposób na obierki porady PWGiN
Ocet jabłkowy – sposób na obierki
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania porady PWGiN
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania

Sprytne wskazówki od naszych ekspertów

barszcz biały
Wskazówka od ekspertów

Sok z kiszonych ogórków

Sok z kiszonych ogórków podkręci smak barszczu białego lub żurku. Dla podkręcenia ich smaku świetnie sprawdzą się grzyby, kasza pęczak albo płatki owsiane.

Więcej porad
banany
Wskazówki od ekspertów

Przejrzałe banany

Zbrązowiałe banany są idealne do mrożenia (najlepiej bez skórki) – kiedy najdzie Cię ochota możesz z nich zrobić shake’a czy lody.

Więcej porad
owoce
Wskazówki od ekspertów

Dojrzałe owoce

Dojrzałe owoce możesz zmiksować na gładkie smoothie lub zrobić z nich domowy kisiel. Wystarczy, że ugotujesz owoce do miękkości i dodasz do nich wodę, mąkę ziemniaczaną oraz cukier lub miód do smaku.

Więcej porad
.

Bardzo dojrzałe banany - co z nich zrobić?

Zbrązowiałe banany są idealne do mrożenia (najlepiej bez skórki) – kiedy najdzie Cię ochota możesz z nich zrobić shake’a czy lody.

.

Jak wykorzystać sok z kiszonych ogórków?

Sok z kiszonych ogórków podkręci smak barszczu białego lub żurku. Dla podkręcenia ich smaku świetnie sprawdzą się grzyby, kasza pęczak albo płatki owsiane.

.

Co z resztkami warzyw i ziół?

Z resztek warzyw i ziół ugotujesz aromatyczny domowy bulion warzywny. To świetna baza do przygotowania szybkich zup i sosów.

Nadmiar ziół możesz wykorzystać do zrobienia domowej oliwy smakowej. Wystarczy zalać łodyżki ziół dobrej jakości oliwą i odstawić na kilka dni.

Sprytne wskazówki

zielona zupa z brokułami
Jak uratować przesoloną zupę
Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały?
Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały?
Jak uratować przypalony bigos – popularne triki porady
Jak uratować przypalony bigos – popularne triki
Jak uratować zakalec? | Porady i inspiracje WINIARY
Jak uratować zakalec?
Jak zawinąć gołąbki?
Jak zawinąć gołąbki?
Co zrobić i jak smażyć placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
Zobacz więcej porad

Zero waste w Twojej kuchni

KORZYSTAJ Z ZAMRAŻARKI - nie marnujemy

Żywność w zamrażarce

Zobacz, jak prawidłowo przechowywać jedzenie.

sprawdź
Foodsharing | WINIARY

Zostało Ci jedzenie?

Podziel się nim. To świetny sposób, aby uchronić ją przed wylądowaniem w koszu.

Sprawdź
PwGiN porady simply

Jak odczytywać terminy ważności produktów?

Produkty w Twojej kuchni są często Dobre Dłużej niż wynikałoby z daty widniejącej na opakowaniu? Trzeba tylko umiejętnie je rozróżniać. Podpowiemy Ci, jak to zrobić.

Sprawdź

Przepisy zero waste

Jesienna sałatka a’la huzarska

Jesienna sałatka a’la huzarska

12 min Łatwy
Kotlety mielone z mięsa z rosołu

Kotlety mielone z mięsa z rosołu

35 min Łatwy
Kopytka z masłem i ziołami

Kopytka z masłem i ziołami

20 min Łatwy
Sałatka z warzyw z rosołu i winogronami

Sałatka z warzyw z rosołu i winogronami

13 min Łatwy
Śniadaniowa tortilla z omletem i resztkami z lodówki, podana z keczupem

Śniadaniowa tortilla z omletem i resztkami z lodówki, podana z keczupem

13 min Łatwy
Sycący garnek z mięsem mielonym

Sycący garnek z mięsem mielonym

40 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Smacznie i zdrowo

Kasza jaglana – najzdrowszy dodatek do zup ZWZ WINIARY
Kasza jaglana – najzdrowszy dodatek do zup
Czym zastąpić sól w kuchni? | Porady i inspiracje Winiary
Czym zastąpić sól w kuchni?
jak blanszować warzywa ZWZ WINIARY
Jak blanszować warzywa

Zobacz wszystkie porady o niemarnowaniu

Foodsharing - dla ludzi i środowiska

Foodsharing - dla ludzi i środowiska

Kupowanie w stylu Zero Waste

Kupowanie w stylu Zero Waste

Nie wyrzucaj - przetwarzaj!

Nie wyrzucaj - przetwarzaj!

Foodsharing – tipy i porady

Foodsharing – tipy i porady

Jak przechowywać żywność, żeby zachowała świeżość

Jak przechowywać żywność, żeby zachowała świeżość

Poznaj społeczność WINIARY

Facebook

Facebook

Śledź nas na Facebooku – znajdziesz tu przepisy, nowości, konkursy i porady.
YouTube

YouTube

Zobacz sprawdzone przepisy, inspiracje i pomysły na niemarnowanie.
Pinterest

Pinterest

Zainspiruj się pysznymi przepisami na smaczne dania. Gotuj z nami każdego dnia.
Instagram

Instagram

Kolejna porcja pysznych inspiracji czeka na Ciebie na naszym Instagramie.
Chcesz ograniczyć marnowanie jedzenia i pozytywnie wpłynąć na środowisko? Sprawdź, jak razem z naszymi przyjaciółmi od kuchni Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu.
PwGiN foodsherig desktop

Foodsharing - dla ludzi i środowiska

Dzielenie się jedzeniem to świetny sposób na niemarnowanie. Zróbmy razem coś dobrego dla siebie i środowiska.

Sprawdź

×
logo winiary

Zarejestruj się w Klubie WINIARY

Dołącz do Klubu!
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu