Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami
Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami
Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami
Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami
Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami
Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami

Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami

(0)
1 godz 1 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
2  ząbków
Czosnek
8 
Kabanosy wędzone
1  mały kawałek
Boczek
2  opakowań
Żurek WINIARY
5  łyżek
śmietany 12% lub 18%
5 
Jajka
2 
Liść laurowy
5 
Ziarenka ziela angielskiego
trochę
Majeranek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
24.15 g
Węglowodany
11.73 g
Tłuszcze
39.81 g
Wartość energetyczna
560.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Żurek zabielany każdy z nas przyrządza po swojemu. Gotujemy tak, jak smakuje nam najbardziej, niejednokrotnie z przepisu babci czy mamy. A można też tak, jak ja dzisiaj – na szybkiej bazie z Żurku WINIARY (bez obaw – choć to „żurek z torebki”, to skład ma bardzo przyjemny i bez chemii – przede wszystkim mąka, warzywa i przyprawy), ze sporą ilością warzyw i wędzonymi kabanosami. Kremowy, zabielony świeżą, wiejską śmietaną ma spore grono swoich wiernych fanów. Jako dodatek: wędzone kabanosy, które nadają zupie charakteru.

O zabielaniu zup wiemy wszystko! A jeśli szukasz więcej przepisów na zupy ze śmietanką, jogurtem lub delikatnym serkiem, zobacz koniecznie:
Barszcz biały wielkanocny z młodym szpinakiem i jajkiem przepiórczym
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami
Barszcz z fasolą i kapustą włoską
Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami
Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku
Zupa pieczarkowa z klopsikami
Wiosenna zupa krem z brokuła i groszku z kaszą jaglaną

Przygotowanie

61 min
  • Krok 1

    5 min
    Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    40 min
    Warzywa wraz z dobrze umytym porem, kabanosami i kawałkiem boczku umieścić w dużym garnku. Dodać ząbki czosnku (w łupinkach), liście laurowe i ziele angielskie. Zalać 1 litrem wody i gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
  • Krok 3

    4 min
    Gotowy wywar przecedzić. Kabanosy i boczek pokroić na kawałki i dodać do zupy, postawić ponownie na mały ogień.
  • Krok 4

    5 min
    2 opakowania Żurku Winiary rozpuścić w zimnej 1/2 litra zimnej wody, dolać do zupy, całość dokładnie wymieszać i zagotować (mieszając od czasu do czasu).
  • Krok 5

    4 min
    Na koniec żurek zabielić śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • Krok 6

    3 min
    Żurek zabielany podawać z ugotowanymi na twardo jajkami i kawałkami kabanosów.
Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami

Krok 1 z 6

Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki.

Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami

Krok 2 z 6

Warzywa wraz z dobrze umytym porem, kabanosami i kawałkiem boczku umieścić w dużym garnku. Dodać ząbki czosnku (w łupinkach), liście laurowe i ziele angielskie. Zalać 1 litrem wody i gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.

Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami

Krok 3 z 6

Gotowy wywar przecedzić. Kabanosy i boczek pokroić na kawałki i dodać do zupy, postawić ponownie na mały ogień.

Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami

Krok 4 z 6

2 opakowania Żurku Winiary rozpuścić w zimnej 1/2 litra zimnej wody, dolać do zupy, całość dokładnie wymieszać i zagotować (mieszając od czasu do czasu).

Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami

Krok 5 z 6

Na koniec żurek zabielić śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami

Krok 6 z 6

Żurek zabielany podawać z ugotowanymi na twardo jajkami i kawałkami kabanosów.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek razowy w chlebie

    Żurek razowy w chlebie

    30 min Łatwy
  • Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    2 godz 37 min Łatwy
  • Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

    Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

    1 godz 37 min Średni
  • Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta

    Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta

    1 godz 27 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu