Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żurek zabielany każdy z nas przyrządza po swojemu. Gotujemy tak, jak smakuje nam najbardziej, niejednokrotnie z przepisu babci czy mamy. A można też tak, jak ja dzisiaj – na szybkiej bazie z Żurku WINIARY (bez obaw – choć to „żurek z torebki”, to skład ma bardzo przyjemny i bez chemii – przede wszystkim mąka, warzywa i przyprawy), ze sporą ilością warzyw i wędzonymi kabanosami. Kremowy, zabielony świeżą, wiejską śmietaną ma spore grono swoich wiernych fanów. Jako dodatek: wędzone kabanosy, które nadają zupie charakteru.
Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2
40 min
Warzywa wraz z dobrze umytym porem, kabanosami i kawałkiem boczku umieścić w dużym garnku. Dodać ząbki czosnku (w łupinkach), liście laurowe i ziele angielskie. Zalać 1 litrem wody i gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
Krok 3
4 min
Gotowy wywar przecedzić. Kabanosy i boczek pokroić na kawałki i dodać do zupy, postawić ponownie na mały ogień.
Krok 4
5 min
2 opakowania Żurku Winiary rozpuścić w zimnej 1/2 litra zimnej wody, dolać do zupy, całość dokładnie wymieszać i zagotować (mieszając od czasu do czasu).
Krok 5
4 min
Na koniec żurek zabielić śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Krok 6
3 min
Żurek zabielany podawać z ugotowanymi na twardo jajkami i kawałkami kabanosów.
Krok 1
z
6
Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2
z
6
Warzywa wraz z dobrze umytym porem, kabanosami i kawałkiem boczku umieścić w dużym garnku. Dodać ząbki czosnku (w łupinkach), liście laurowe i ziele angielskie. Zalać 1 litrem wody i gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
Krok 3
z
6
Gotowy wywar przecedzić. Kabanosy i boczek pokroić na kawałki i dodać do zupy, postawić ponownie na mały ogień.
Krok 4
z
6
2 opakowania Żurku Winiary rozpuścić w zimnej 1/2 litra zimnej wody, dolać do zupy, całość dokładnie wymieszać i zagotować (mieszając od czasu do czasu).
Krok 5
z
6
Na koniec żurek zabielić śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Krok 6
z
6
Żurek zabielany podawać z ugotowanymi na twardo jajkami i kawałkami kabanosów.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0