Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami
Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami
Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami
Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami
Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami
Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami
Dodaj do CookBook

Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami

(0)
1 godz 1 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
2  ząbków
Czosnek
8 
Kabanosy wędzone
1  mały kawałek
Boczek
2  opakowań
Żurek WINIARY
5  łyżek
śmietany 12% lub 18%
5 
Jajka
2 
Liść laurowy
5 
Ziarenka ziela angielskiego
trochę
Majeranek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.7 g
Wartość energetyczna
560.1 kcal
Tłuszcze
39.8 g
Białko
24.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Żurek zabielany każdy z nas przyrządza po swojemu. Gotujemy tak, jak smakuje nam najbardziej, niejednokrotnie z przepisu babci czy mamy. A można też tak, jak ja dzisiaj – na szybkiej bazie z Żurku WINIARY (bez obaw – choć to „żurek z torebki”, to skład ma bardzo przyjemny i bez chemii – przede wszystkim mąka, warzywa i przyprawy), ze sporą ilością warzyw i wędzonymi kabanosami. Kremowy, zabielony świeżą, wiejską śmietaną ma spore grono swoich wiernych fanów. Jako dodatek: wędzone kabanosy, które nadają zupie charakteru.

O zabielaniu zup wiemy wszystko! A jeśli szukasz więcej przepisów na zupy ze śmietanką, jogurtem lub delikatnym serkiem, zobacz koniecznie:
Barszcz biały wielkanocny z młodym szpinakiem i jajkiem przepiórczym
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami
Barszcz z fasolą i kapustą włoską
Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami
Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku
Zupa pieczarkowa z klopsikami
Wiosenna zupa krem z brokuła i groszku z kaszą jaglaną

Przygotowanie

61 min
  • Krok 1

    5 min
    Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    40 min
    Warzywa wraz z dobrze umytym porem, kabanosami i kawałkiem boczku umieścić w dużym garnku. Dodać ząbki czosnku (w łupinkach), liście laurowe i ziele angielskie. Zalać 1 litrem wody i gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
  • Krok 3

    4 min
    Gotowy wywar przecedzić. Kabanosy i boczek pokroić na kawałki i dodać do zupy, postawić ponownie na mały ogień.
  • Krok 4

    5 min
    2 opakowania Żurku Winiary rozpuścić w zimnej 1/2 litra zimnej wody, dolać do zupy, całość dokładnie wymieszać i zagotować (mieszając od czasu do czasu).
  • Krok 5

    4 min
    Na koniec żurek zabielić śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • Krok 6

    3 min
    Żurek zabielany podawać z ugotowanymi na twardo jajkami i kawałkami kabanosów.
Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami

Krok 1 z 6

Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki.

Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami

Krok 2 z 6

Warzywa wraz z dobrze umytym porem, kabanosami i kawałkiem boczku umieścić w dużym garnku. Dodać ząbki czosnku (w łupinkach), liście laurowe i ziele angielskie. Zalać 1 litrem wody i gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.

Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami

Krok 3 z 6

Gotowy wywar przecedzić. Kabanosy i boczek pokroić na kawałki i dodać do zupy, postawić ponownie na mały ogień.

Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami

Krok 4 z 6

2 opakowania Żurku Winiary rozpuścić w zimnej 1/2 litra zimnej wody, dolać do zupy, całość dokładnie wymieszać i zagotować (mieszając od czasu do czasu).

Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami

Krok 5 z 6

Na koniec żurek zabielić śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami

Krok 6 z 6

Żurek zabielany podawać z ugotowanymi na twardo jajkami i kawałkami kabanosów.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek w chlebie

    Żurek w chlebie

    2 godz 57 min Średni
  • Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    25 min Łatwy
  • Żurek wegetariański w chlebku

    Żurek wegetariański w chlebku

    52 min Łatwy
  • Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    1 godz 53 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu