Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami
1 godz 1 min
Średni
2
Marchewka
2
Pietruszka
1
kawałek
Seler
1
Por (biała część)
2
ząbków
8
Kabanosy wędzone
1
mały kawałek
Boczek
2
opakowań
5
łyżek
śmietany 12% lub 18%
5
Jajka
2
Liść laurowy
5
Ziarenka ziela angielskiego
trochę
Majeranek
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
23.91 g
Węglowodany
11.67 g
Tłuszcze
39.73 g
Wartość energetyczna
553.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
61 min
Krok 1
5 min
Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2
40 min
Warzywa wraz z dobrze umytym porem, kabanosami i kawałkiem boczku umieścić w dużym garnku. Dodać ząbki czosnku (w łupinkach), liście laurowe i ziele angielskie. Zalać 1 litrem wody i gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
Krok 3
4 min
Gotowy wywar przecedzić. Kabanosy i boczek pokroić na kawałki i dodać do zupy, postawić ponownie na mały ogień.
Krok 4
5 min
2 opakowania Żurku Winiary Nasza Specjalność rozpuścić w zimnej 1/2 litra zimnej wody, dolać do zupy, całość dokładnie wymieszać i zagotować (mieszając od czasu do czasu).
Krok 5
4 min
Na koniec żurek zabielić śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Krok 6
3 min
Żurek zabielany podawać z ugotowanymi na twardo jajkami i kawałkami kabanosów.
Żurek zabielany każdy z nas przyrządza po swojemu. Gotujemy tak, jak smakuje nam najbardziej, niejednokrotnie z przepisu babci czy mamy. A można też tak, jak ja dzisiaj – na szybkiej bazie z Żurku WINIARY (bez obaw – choć to „żurek z torebki”, to skład ma bardzo przyjemny i bez chemii – przede wszystkim mąka, warzywa i przyprawy), ze sporą ilością warzyw i wędzonymi kabanosami. Kremowy, zabielony świeżą, wiejską śmietaną ma spore grono swoich wiernych fanów. Jako dodatek: wędzone kabanosy, które nadają zupie charakteru.
O zabielaniu zup wiemy wszystko! A jeśli szukasz więcej przepisów na zupy ze śmietanką, jogurtem lub delikatnym serkiem, zobacz koniecznie:
Barszcz biały wielkanocny z młodym szpinakiem i jajkiem przepiórczym
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami
Barszcz z fasolą i kapustą włoską
Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami
Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku
Zupa pieczarkowa z klopsikami
Wiosenna zupa krem z brokuła i groszku z kaszą jaglaną
O zabielaniu zup wiemy wszystko! A jeśli szukasz więcej przepisów na zupy ze śmietanką, jogurtem lub delikatnym serkiem, zobacz koniecznie:
Barszcz biały wielkanocny z młodym szpinakiem i jajkiem przepiórczym
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami
Barszcz z fasolą i kapustą włoską
Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami
Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku
Zupa pieczarkowa z klopsikami
Wiosenna zupa krem z brokuła i groszku z kaszą jaglaną
Komentarze 0