
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł




Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Krem z groszku mrożonego nie różni się w smaku od zupy przygotowanej ze świeżego groszku, ale kolor zupy jest nieco mniej intensywny. Przynajmniej moja zupa po ugotowaniu była delikatnie zielona, dlatego tylko minimalnie zabieliłam ją śmietanką.
Do kremowych zup można dodawać prawie wszystko co tylko lubicie i co oczywiście będzie pasować smakowo. Zupę krem ze świeżego groszku podałam ze słonym serem feta i delikatnymi kiełkami z lucerny. Smakowała rewelacyjnie. Do kremu z groszku świetnie pasują też ziołowe grzaneczki, chipsy z warzyw czy groszek ptysiowy.
Polecam też nasze pozostałe przepisy na smakowite zupy z groszku:
Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki To zupa idealna na lato – lekka, pożywna i zdrowa.
Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi
Grochówka z zielonego groszku
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z groszku bez śmietany
Zobacz Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym
Zobacz Wiosenna zupa krem z brokuła i groszku z kaszą jaglaną
Zobacz Zupa krem z groszku i marchewki
Przygotowanie
Krok 1
30 minKrok 2
2 minKrok 3
3 minKrok 4
1 min
Krok 1 z 4
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Smażymy ją na lekko złoty kolor i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy groszek i gotujemy pod przykryciem aż groszek będzie miękki (około 20-25 minut).

Krok 2 z 4
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy umyte i osuszone listki mięty.

Krok 3 z 4
Gotową zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką.

Krok 4 z 4
Fetę kroimy w kostkę. Do miseczek z zupą nakładamy porcję fety i posypujemy obficie kiełkami.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0