Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa z groszku należy do moich ulubionych, ale do tej pory gotowałam ją zawsze z groszku mrożonego. Kilka dni temu kupiłam całą siatkę świeżego groszku i od razu wiedziałam, że na obiad będzie moja ulubiona zupa.
Krem z groszku mrożonego nie różni się w smaku od zupy przygotowanej ze świeżego groszku, ale kolor zupy jest nieco mniej intensywny. Przynajmniej moja zupa po ugotowaniu była delikatnie zielona, dlatego tylko minimalnie zabieliłam ją śmietanką.
Do kremowych zup można dodawać prawie wszystko co tylko lubicie i co oczywiście będzie pasować smakowo. Zupę krem ze świeżego groszku podałam ze słonym serem feta i delikatnymi kiełkami z lucerny. Smakowała rewelacyjnie. Do kremu z groszku świetnie pasują też ziołowe grzaneczki, chipsy z warzyw czy groszek ptysiowy.
Polecam też nasze pozostałe przepisy na smakowite zupy z groszku:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Smażymy ją na lekko złoty kolor i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy groszek i gotujemy pod przykryciem aż groszek będzie miękki (około 20-25 minut).
Krok 2
2 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy umyte i osuszone listki mięty.
Krok 3
3 min
Gotową zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką.
Krok 4
1 min
Fetę kroimy w kostkę. Do miseczek z zupą nakładamy porcję fety i posypujemy obficie kiełkami.
Krok 1
z
4
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Smażymy ją na lekko złoty kolor i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy groszek i gotujemy pod przykryciem aż groszek będzie miękki (około 20-25 minut).
Krok 2
z
4
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy umyte i osuszone listki mięty.
Krok 3
z
4
Gotową zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką.
Krok 4
z
4
Fetę kroimy w kostkę. Do miseczek z zupą nakładamy porcję fety i posypujemy obficie kiełkami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0