Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć na nowalijki trzeba jeszcze trochę poczekać w niemalże każdym warzywniaku znaleźć można już okrągłe główki świeżej kapusty. Piętrzą się w skrzynkach, czekając aż tylko ktoś po nie sięgnie, zabierze ze sobą do domu, a następnie…ugotuje z nich zupę! :)
Dzisiejsza propozycja to danie, które z pewnością znają wszyscy, którzy kiedykolwiek zetknęli się z dietą kapuścianą. Kilkanaście lat temu stanowiła ona obowiązkową pozycję w menu wszystkich stawiających sobie za cel utratę wagi, zafascynowanych spektakularnymi efektami kapuścianego planu żywieniowego.
Zupa kapuściana z ziemniakami to lekkie danie obiadowe w sam raz na początek wiosny. Do jej przygotowania wykorzystałam kapustę włoską, dodałam także nieco kiszonej, aby nadać zupie bardziej wyrazistego charakteru. Poza tym kiszona kapusta to samo zdrowie, kryje w sobie sporą dawkę witaminy C! Do garnka wpadły także marchewki i zeszklone na masełku pieczarki. Całość doprawiłam słodką papryką, sproszkowanymi suszonymi pomidorami, rozmarynem. Zupa gotuje się niemalże sama! Wystarczy pokroić wszystkie składniki i wrzucić je do garnka :)
Kiszoną kapustę wykorzystasz również w tych przepisach!