Zupa kapuściana z ziemniakami
38min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
13.48 g
Węglowodany
42.61 g
Tłuszcze
1.26 g
Wartość energetyczna
198.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
38 min
Krok 1
1 min
Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w paski.
Krok 2
1 min
Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę.
Krok 3
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Dodać pokrojone pieczarki, przeciśnięta ząbki czosnku. Całość wymieszać i delikatnie podsmażyć.
Krok 4
3 min
Kapustę włoską dokładnie opłukać, poszatkować.
Krok 5
2 min
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Suszone grzyby zalać wodą i kiedy nieco zmiękną pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 6
1 min
Tak przygotowane warzywa wraz z grzybami dorzucić do podsmażonych z cebulą i czosnkiem pieczarek.
Krok 7
5 min
Całość zalać ok. 1,5 l wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu.
Krok 8
3 min
W międzyczasie kapustę kiszoną poszatkować, ew. delikatnie przepłukać. Kapusta kiszona im dłużej płukana, tym mniej kwaśna.
Krok 9
1 min
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Krok 10
1 min
Kiedy ziemniaki będą już półmiękkie, dodać do zupy kiszoną kapustę oraz marchewki.
Krok 11
15 min
Całość doprawić słodką papryką, rozmarynem, suszonymi pomidorami, solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut.
Choć na nowalijki trzeba jeszcze trochę poczekać w niemalże każdym warzywniaku znaleźć można już okrągłe główki świeżej kapusty. Piętrzą się w skrzynkach, czekając aż tylko ktoś po nie sięgnie, zabierze ze sobą do domu, a następnie…ugotuje z nich zupę! :)
Dzisiejsza propozycja to danie, które z pewnością znają wszyscy, którzy kiedykolwiek zetknęli się z dietą kapuścianą. Kilkanaście lat temu stanowiła ona obowiązkową pozycję w menu wszystkich stawiających sobie za cel utratę wagi, zafascynowanych spektakularnymi efektami kapuścianego planu żywieniowego.
Zupa kapuściana z ziemniakami to lekkie danie obiadowe w sam raz na początek wiosny. Do jej przygotowania wykorzystałam kapustę włoską, dodałam także nieco kiszonej, aby nadać zupie bardziej wyrazistego charakteru. Poza tym kiszona kapusta to samo zdrowie, kryje w sobie sporą dawkę witaminy C! Do garnka wpadły także marchewki i zeszklone na masełku pieczarki. Całość doprawiłam słodką papryką, sproszkowanymi suszonymi pomidorami, rozmarynem. Zupa gotuje się niemalże sama! Wystarczy pokroić wszystkie składniki i wrzucić je do garnka :)
Dzisiejsza propozycja to danie, które z pewnością znają wszyscy, którzy kiedykolwiek zetknęli się z dietą kapuścianą. Kilkanaście lat temu stanowiła ona obowiązkową pozycję w menu wszystkich stawiających sobie za cel utratę wagi, zafascynowanych spektakularnymi efektami kapuścianego planu żywieniowego.
Zupa kapuściana z ziemniakami to lekkie danie obiadowe w sam raz na początek wiosny. Do jej przygotowania wykorzystałam kapustę włoską, dodałam także nieco kiszonej, aby nadać zupie bardziej wyrazistego charakteru. Poza tym kiszona kapusta to samo zdrowie, kryje w sobie sporą dawkę witaminy C! Do garnka wpadły także marchewki i zeszklone na masełku pieczarki. Całość doprawiłam słodką papryką, sproszkowanymi suszonymi pomidorami, rozmarynem. Zupa gotuje się niemalże sama! Wystarczy pokroić wszystkie składniki i wrzucić je do garnka :)
Kiszoną kapustę wykorzystasz również w tych przepisach!
Komentarze 0