Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa kapuściana z ziemniakami

0
38min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Mała główka kapusty włoskiej
300  g
Kiszona kapusta
5 
Ziemniaki
2 
Marchewka
300  g
Pieczarki
1 
Cebula
trochę
Suszone grzyby
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Rozmaryn
1  łyżeczka
Suszone pomidory
2 
Liść laurowy
trochę
Ziarno ziela angielskiego
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.48 g
Węglowodany
42.61 g
Tłuszcze
1.26 g
Wartość energetyczna
198.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

38 min
Krok 1
1 min
Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w paski.
Krok 2
1 min
Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę.
Krok 3
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Dodać pokrojone pieczarki, przeciśnięta ząbki czosnku. Całość wymieszać i delikatnie podsmażyć.
Krok 4
3 min
Kapustę włoską dokładnie opłukać, poszatkować.
Krok 5
2 min
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Suszone grzyby zalać wodą i kiedy nieco zmiękną pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 6
1 min
Tak przygotowane warzywa wraz z grzybami dorzucić do podsmażonych z cebulą i czosnkiem pieczarek.
Krok 7
5 min
Całość zalać ok. 1,5 l wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu.
Krok 8
3 min
W międzyczasie kapustę kiszoną poszatkować, ew. delikatnie przepłukać. Kapusta kiszona im dłużej płukana, tym mniej kwaśna.
Krok 9
1 min
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Krok 10
1 min
Kiedy ziemniaki będą już półmiękkie, dodać do zupy kiszoną kapustę oraz marchewki.
Krok 11
15 min
Całość doprawić słodką papryką, rozmarynem, suszonymi pomidorami, solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut.
Zupa kapuściana z ziemniakami

Krok 1 z 11

Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w paski.

Zupa kapuściana z ziemniakami

Krok 2 z 11

Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę.

Zupa kapuściana z ziemniakami

Krok 3 z 11

Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Dodać pokrojone pieczarki, przeciśnięta ząbki czosnku. Całość wymieszać i delikatnie podsmażyć.

Zupa kapuściana z ziemniakami

Krok 4 z 11

Kapustę włoską dokładnie opłukać, poszatkować.

Zupa kapuściana z ziemniakami

Krok 5 z 11

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Suszone grzyby zalać wodą i kiedy nieco zmiękną pokroić na mniejsze kawałki.

Zupa kapuściana z ziemniakami

Krok 6 z 11

Tak przygotowane warzywa wraz z grzybami dorzucić do podsmażonych z cebulą i czosnkiem pieczarek.

Zupa kapuściana z ziemniakami

Krok 7 z 11

Całość zalać ok. 1,5 l wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu.

Zupa kapuściana z ziemniakami

Krok 8 z 11

W międzyczasie kapustę kiszoną poszatkować, ew. delikatnie przepłukać. Kapusta kiszona im dłużej płukana, tym mniej kwaśna.

Zupa kapuściana z ziemniakami

Krok 9 z 11

Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Zupa kapuściana z ziemniakami

Krok 10 z 11

Kiedy ziemniaki będą już półmiękkie, dodać do zupy kiszoną kapustę oraz marchewki.

Zupa kapuściana z ziemniakami

Krok 11 z 11

Całość doprawić słodką papryką, rozmarynem, suszonymi pomidorami, solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut.

Choć na nowalijki trzeba jeszcze trochę poczekać w niemalże każdym warzywniaku znaleźć można już okrągłe główki świeżej kapusty. Piętrzą się w skrzynkach, czekając aż tylko ktoś po nie sięgnie, zabierze ze sobą do domu, a następnie…ugotuje z nich zupę! :)
Dzisiejsza propozycja to danie, które z pewnością znają wszyscy, którzy kiedykolwiek zetknęli się z dietą kapuścianą. Kilkanaście lat temu stanowiła ona obowiązkową pozycję w menu wszystkich stawiających sobie za cel utratę wagi, zafascynowanych spektakularnymi efektami kapuścianego planu żywieniowego.
Zupa kapuściana z ziemniakami to lekkie danie obiadowe w sam raz na początek wiosny. Do jej przygotowania wykorzystałam kapustę włoską, dodałam także nieco kiszonej, aby nadać zupie bardziej wyrazistego charakteru. Poza tym kiszona kapusta to samo zdrowie, kryje w sobie sporą dawkę witaminy C! Do garnka wpadły także marchewki i zeszklone na masełku pieczarki. Całość doprawiłam słodką papryką, sproszkowanymi suszonymi pomidorami, rozmarynem. Zupa gotuje się niemalże sama! Wystarczy pokroić wszystkie składniki i wrzucić je do garnka :)

Kiszoną kapustę wykorzystasz również w tych przepisach!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika