Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa kapuściana z ziemniakami
Zupa kapuściana z ziemniakami
Zupa kapuściana z ziemniakami
Dodaj do CookBook

Zupa kapuściana z ziemniakami

(1)
38 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Mała główka kapusty włoskiej
300  g
Kiszona kapusta
5 
Ziemniaki
2 
Marchewka
300  g
Pieczarki
1 
Cebula
trochę
Suszone grzyby
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Rozmaryn
1  łyżeczka
Suszone pomidory
2 
Liść laurowy
trochę
Ziarno ziela angielskiego
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
42.6 g
Wartość energetyczna
198.7 kcal
Tłuszcze
1.3 g
Białko
13.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Choć na nowalijki trzeba jeszcze trochę poczekać w niemalże każdym warzywniaku znaleźć można już okrągłe główki świeżej kapusty. Piętrzą się w skrzynkach, czekając aż tylko ktoś po nie sięgnie, zabierze ze sobą do domu, a następnie…ugotuje z nich zupę! :)
Dzisiejsza propozycja to danie, które z pewnością znają wszyscy, którzy kiedykolwiek zetknęli się z dietą kapuścianą. Kilkanaście lat temu stanowiła ona obowiązkową pozycję w menu wszystkich stawiających sobie za cel utratę wagi, zafascynowanych spektakularnymi efektami kapuścianego planu żywieniowego.
Zupa kapuściana z ziemniakami to lekkie danie obiadowe w sam raz na początek wiosny. Do jej przygotowania wykorzystałam kapustę włoską, dodałam także nieco kiszonej, aby nadać zupie bardziej wyrazistego charakteru. Poza tym kiszona kapusta to samo zdrowie, kryje w sobie sporą dawkę witaminy C! Do garnka wpadły także marchewki i zeszklone na masełku pieczarki. Całość doprawiłam słodką papryką, sproszkowanymi suszonymi pomidorami, rozmarynem. Zupa gotuje się niemalże sama! Wystarczy pokroić wszystkie składniki i wrzucić je do garnka :)

Kiszoną kapustę wykorzystasz również w tych przepisach!

  • Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą

  • Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami

  • Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

  • Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

Przygotowanie

38 min
  • Krok 1

    1 min
    Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w paski.
  • Krok 2

    1 min
    Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Dodać pokrojone pieczarki, przeciśnięta ząbki czosnku. Całość wymieszać i delikatnie podsmażyć.
  • Krok 4

    3 min
    Kapustę włoską dokładnie opłukać, poszatkować.
  • Krok 5

    2 min
    Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Suszone grzyby zalać wodą i kiedy nieco zmiękną pokroić na mniejsze kawałki.
  • Krok 6

    1 min
    Tak przygotowane warzywa wraz z grzybami dorzucić do podsmażonych z cebulą i czosnkiem pieczarek.
  • Krok 7

    5 min
    Całość zalać ok. 1,5 l wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu.
  • Krok 8

    3 min
    W międzyczasie kapustę kiszoną poszatkować, ew. delikatnie przepłukać. Kapusta kiszona im dłużej płukana, tym mniej kwaśna.
  • Krok 9

    1 min
    Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  • Krok 10

    1 min
    Kiedy ziemniaki będą już półmiękkie, dodać do zupy kiszoną kapustę oraz marchewki.
  • Krok 11

    15 min
    Całość doprawić słodką papryką, rozmarynem, suszonymi pomidorami, solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa meksykańska

    Zupa meksykańska

    55 min Łatwy
  • Zupa cebulowa zapiekana

    Zupa cebulowa zapiekana

    55 min Łatwy
  • Zupa krem z kalafiora

    Zupa krem z kalafiora

    55 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną

    Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu