Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa kapuściana z ziemniakami

(0)
38min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Mała główka kapusty włoskiej
300  g
Kiszona kapusta
5 
Ziemniaki
2 
Marchewka
300  g
Pieczarki
1 
Cebula
trochę
Suszone grzyby
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Rozmaryn
1  łyżeczka
Suszone pomidory
2 
Liść laurowy
trochę
Ziarno ziela angielskiego
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.48 g
Węglowodany
42.61 g
Tłuszcze
1.26 g
Wartość energetyczna
198.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć na nowalijki trzeba jeszcze trochę poczekać w niemalże każdym warzywniaku znaleźć można już okrągłe główki świeżej kapusty. Piętrzą się w skrzynkach, czekając aż tylko ktoś po nie sięgnie, zabierze ze sobą do domu, a następnie…ugotuje z nich zupę! :)
Dzisiejsza propozycja to danie, które z pewnością znają wszyscy, którzy kiedykolwiek zetknęli się z dietą kapuścianą. Kilkanaście lat temu stanowiła ona obowiązkową pozycję w menu wszystkich stawiających sobie za cel utratę wagi, zafascynowanych spektakularnymi efektami kapuścianego planu żywieniowego.
Zupa kapuściana z ziemniakami to lekkie danie obiadowe w sam raz na początek wiosny. Do jej przygotowania wykorzystałam kapustę włoską, dodałam także nieco kiszonej, aby nadać zupie bardziej wyrazistego charakteru. Poza tym kiszona kapusta to samo zdrowie, kryje w sobie sporą dawkę witaminy C! Do garnka wpadły także marchewki i zeszklone na masełku pieczarki. Całość doprawiłam słodką papryką, sproszkowanymi suszonymi pomidorami, rozmarynem. Zupa gotuje się niemalże sama! Wystarczy pokroić wszystkie składniki i wrzucić je do garnka :)

Kiszoną kapustę wykorzystasz również w tych przepisach!

  • Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą
  • Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
  • Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą
  • Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

Przygotowanie

38 min
  • Krok 1

    1 min
    Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w paski.
  • Krok 2

    1 min
    Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Dodać pokrojone pieczarki, przeciśnięta ząbki czosnku. Całość wymieszać i delikatnie podsmażyć.
  • Krok 4

    3 min
    Kapustę włoską dokładnie opłukać, poszatkować.
  • Krok 5

    2 min
    Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Suszone grzyby zalać wodą i kiedy nieco zmiękną pokroić na mniejsze kawałki.
  • Krok 6

    1 min
    Tak przygotowane warzywa wraz z grzybami dorzucić do podsmażonych z cebulą i czosnkiem pieczarek.
  • Krok 7

    5 min
    Całość zalać ok. 1,5 l wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu.
  • Krok 8

    3 min
    W międzyczasie kapustę kiszoną poszatkować, ew. delikatnie przepłukać. Kapusta kiszona im dłużej płukana, tym mniej kwaśna.
  • Krok 9

    1 min
    Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  • Krok 10

    1 min
    Kiedy ziemniaki będą już półmiękkie, dodać do zupy kiszoną kapustę oraz marchewki.
  • Krok 11

    15 min
    Całość doprawić słodką papryką, rozmarynem, suszonymi pomidorami, solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut.
Zupa kapuściana z ziemniakami

Krok 1 z 11

Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w paski.

Zupa kapuściana z ziemniakami

Krok 2 z 11

Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę.

Zupa kapuściana z ziemniakami

Krok 3 z 11

Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Dodać pokrojone pieczarki, przeciśnięta ząbki czosnku. Całość wymieszać i delikatnie podsmażyć.

Zupa kapuściana z ziemniakami

Krok 4 z 11

Kapustę włoską dokładnie opłukać, poszatkować.

Zupa kapuściana z ziemniakami

Krok 5 z 11

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Suszone grzyby zalać wodą i kiedy nieco zmiękną pokroić na mniejsze kawałki.

Zupa kapuściana z ziemniakami

Krok 6 z 11

Tak przygotowane warzywa wraz z grzybami dorzucić do podsmażonych z cebulą i czosnkiem pieczarek.

Zupa kapuściana z ziemniakami

Krok 7 z 11

Całość zalać ok. 1,5 l wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu.

Zupa kapuściana z ziemniakami

Krok 8 z 11

W międzyczasie kapustę kiszoną poszatkować, ew. delikatnie przepłukać. Kapusta kiszona im dłużej płukana, tym mniej kwaśna.

Zupa kapuściana z ziemniakami

Krok 9 z 11

Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Zupa kapuściana z ziemniakami

Krok 10 z 11

Kiedy ziemniaki będą już półmiękkie, dodać do zupy kiszoną kapustę oraz marchewki.

Zupa kapuściana z ziemniakami

Krok 11 z 11

Całość doprawić słodką papryką, rozmarynem, suszonymi pomidorami, solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Postna kwaśnica

    32 min Łatwy
  • Wegetariańska zupa ogórkowa

    47 min Średni
  • Kapuśniak z suszonymi pomidorami

    1 godz 5 min Łatwy
  • Wegański krem z pieczarek

    23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu