Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wegetariański żurek w chlebie
Wegetariański żurek w chlebie
Wegetariański żurek w chlebie
Wegetariański żurek w chlebie
Wegetariański żurek w chlebie
Wegetariański żurek w chlebie
Wegetariański żurek w chlebie

Wegetariański żurek w chlebie

(0)
47min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  l
Zakwas na żurek
1 
Marchewka
trochę
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Cebula
1  kawałek
Por
4  ząbków
Czosnek
5 
Ziarenka ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
1  łyżka
Suszony majeranek
1  szczypta
Sól do smaku
trochę
Groszek ptysiowy
trochę
Grzanki
trochę
Jajka przepiórcze
6  plastrów
Chlebki do żurku lub zwykłe małe bochenki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.9 g
Węglowodany
19.03 g
Tłuszcze
1 g
Wartość energetyczna
93.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wegetariański żurek w chlebie? Dlaczego nie! Nie każdemu żurkowi musi towarzyszyć charakterystyczny aromat wędzonki czy też kawałki białej kiełbasy. Żurkowi wegetariańskiemu aromatu nadaje przepięknie pachnący majeranek i czosnek, a uroku – chlebek, w którym jest podany.

W wielu piekarniach w okresie wielkanocnym dostępne są gotowe chlebowe miseczki, w niektórych przez cały rok, na przykład na specjalne na zamówienie. Możecie też samodzielnie upiec takie miseczki na żurek – przepis tutaj. Można też takie naczynia zrobić ze zwykłych okrągłych chlebków – wcześniej należy odciąć „górę” (i zachować ją jako pokrywkę), wydrążyć środek (można z niego zrobić zupę chlebową), wysmarować białkiem jaja kurzego i zapiec chwilę w piekarniku (w ten sposób zabezpieczymy miseczki przed przeciekaniem).

Żurek możecie przygotować w wersji mniej lub bardziej gęstej – wszystko zależy od ilości zakwasu, jaki zużyjecie do przygotowania zupy. W zależności od ilości zakwasu otrzymacie też żurek mniej lub bardziej kwaśny. Lecz gdy zależy Wam, by żurek był zdecydowanie kwaśny, ale niezbyt gęsty – rozmieszajcie zakwas, lecz przed wlaniem odstawcie go na chwilę – część mąki opadnie na dno – jeśli nie przelejecie jej do garnka zupa będzie mniej gęsta bez straty na intensywności smaku. Z kolei, gdy lubicie żurek gęsty, ale niezbyt kwaśny, wlejcie cały dobrze wymieszany zakwas, a po zagotowaniu dodajcie do żurku ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietanki, która złagodzi jego smak.

Sprawdź nasze inne przepisy na zupy wegetariańskie
Zupa wegetariańska z zielonych warzyw
Zupa chrzanowa wegetariańska
Wegetariańska zupa tajska
Wegetariańska grochówka z fasoli mung
Wegetariańska zupa meksykańska
Wegetariańska zupa ogórkowa

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    10 min
    Warzywa myjemy, obieramy (również cebulę). Kroimy na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody. Zagotowujemy.
  • Krok 2

    30 min
    Dodajemy do garnka ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pół godziny.
  • Krok 3

    4 min
    Zakwas dobrze mieszamy, wlewamy do zupy (dobrze jest robić to stopniowo do uzyskania odpowiedniej gęstości – niektórzy lubią, kiedy żurek jest bardzo gęsty, inny mniej). Dodajemy suszony majeranek, obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku, chwilę gotujemy. Doprawiamy zupę szczyptą soli.
  • Krok 4

    3 min
    Zupę podajemy we wcześniej lekko podpieczonym chlebku, posypujemy zieleniną.
Wegetariański żurek w chlebie

Krok 1 z 4

Warzywa myjemy, obieramy (również cebulę). Kroimy na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody. Zagotowujemy.

Wegetariański żurek w chlebie

Krok 2 z 4

Dodajemy do garnka ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pół godziny.

Wegetariański żurek w chlebie

Krok 3 z 4

Zakwas dobrze mieszamy, wlewamy do zupy (dobrze jest robić to stopniowo do uzyskania odpowiedniej gęstości – niektórzy lubią, kiedy żurek jest bardzo gęsty, inny mniej). Dodajemy suszony majeranek, obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku, chwilę gotujemy. Doprawiamy zupę szczyptą soli.

Wegetariański żurek w chlebie

Krok 4 z 4

Zupę podajemy we wcześniej lekko podpieczonym chlebku, posypujemy zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krupnik na golonce - przepis

    Zupa krupnik na golonce - przepis

    1 godz 33 min Łatwy
  • Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

    Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

    29 min Średni
  • Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

    Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

    1 godz 36 min Łatwy
  • Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

    Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

    42 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu