Wegetariański żurek w chlebie? Dlaczego nie! Nie każdemu żurkowi musi towarzyszyć charakterystyczny aromat wędzonki czy też kawałki białej kiełbasy. Żurkowi wegetariańskiemu aromatu nadaje przepięknie pachnący majeranek i czosnek, a uroku – chlebek, w którym jest podany.
W wielu piekarniach w okresie wielkanocnym dostępne są gotowe chlebowe miseczki, w niektórych przez cały rok, na przykład na specjalne na zamówienie. Możecie też samodzielnie upiec takie
miseczki na żurek – przepis tutaj. Można też takie naczynia zrobić ze zwykłych okrągłych chlebków – wcześniej należy odciąć „górę” (i zachować ją jako pokrywkę), wydrążyć środek (można z niego zrobić
zupę chlebową), wysmarować białkiem jaja kurzego i zapiec chwilę w piekarniku (w ten sposób zabezpieczymy miseczki przed przeciekaniem).
Żurek możecie przygotować w wersji mniej lub bardziej gęstej – wszystko zależy od ilości zakwasu, jaki zużyjecie do przygotowania zupy. W zależności od ilości zakwasu otrzymacie też żurek mniej lub bardziej kwaśny. Lecz gdy zależy Wam, by żurek był zdecydowanie kwaśny, ale niezbyt gęsty – rozmieszajcie zakwas, lecz przed wlaniem odstawcie go na chwilę – część mąki opadnie na dno – jeśli nie przelejecie jej do garnka zupa będzie mniej gęsta bez straty na intensywności smaku. Z kolei, gdy lubicie żurek gęsty, ale niezbyt kwaśny, wlejcie cały dobrze wymieszany zakwas, a po zagotowaniu dodajcie do żurku ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietanki, która złagodzi jego smak.
Sprawdź nasze inne przepisy na zupy wegetariańskie
Zupa wegetariańska z zielonych warzywZupa chrzanowa wegetariańskaWegetariańska zupa tajskaWegetariańska grochówka z fasoli mungWegetariańska zupa meksykańskaWegetariańska zupa ogórkowa
Komentarze 0