
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł







Wegetariański żurek w chlebie

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
W wielu piekarniach w okresie wielkanocnym dostępne są gotowe chlebowe miseczki, w niektórych przez cały rok, na przykład na specjalne na zamówienie. Możecie też samodzielnie upiec takie miseczki na żurek – przepis tutaj. Można też takie naczynia zrobić ze zwykłych okrągłych chlebków – wcześniej należy odciąć „górę” (i zachować ją jako pokrywkę), wydrążyć środek (można z niego zrobić zupę chlebową), wysmarować białkiem jaja kurzego i zapiec chwilę w piekarniku (w ten sposób zabezpieczymy miseczki przed przeciekaniem).
Żurek możecie przygotować w wersji mniej lub bardziej gęstej – wszystko zależy od ilości zakwasu, jaki zużyjecie do przygotowania zupy. W zależności od ilości zakwasu otrzymacie też żurek mniej lub bardziej kwaśny. Lecz gdy zależy Wam, by żurek był zdecydowanie kwaśny, ale niezbyt gęsty – rozmieszajcie zakwas, lecz przed wlaniem odstawcie go na chwilę – część mąki opadnie na dno – jeśli nie przelejecie jej do garnka zupa będzie mniej gęsta bez straty na intensywności smaku. Z kolei, gdy lubicie żurek gęsty, ale niezbyt kwaśny, wlejcie cały dobrze wymieszany zakwas, a po zagotowaniu dodajcie do żurku ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietanki, która złagodzi jego smak.
Sprawdź nasze inne przepisy na zupy wegetariańskie
Zupa wegetariańska z zielonych warzyw
Zupa chrzanowa wegetariańska
Wegetariańska zupa tajska
Wegetariańska grochówka z fasoli mung
Wegetariańska zupa meksykańska
Wegetariańska zupa ogórkowa
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
30 minKrok 3
4 minKrok 4
3 min
Krok 1 z 4
Warzywa myjemy, obieramy (również cebulę). Kroimy na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody. Zagotowujemy.

Krok 2 z 4
Dodajemy do garnka ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pół godziny.

Krok 3 z 4
Zakwas dobrze mieszamy, wlewamy do zupy (dobrze jest robić to stopniowo do uzyskania odpowiedniej gęstości – niektórzy lubią, kiedy żurek jest bardzo gęsty, inny mniej). Dodajemy suszony majeranek, obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku, chwilę gotujemy. Doprawiamy zupę szczyptą soli.

Krok 4 z 4
Zupę podajemy we wcześniej lekko podpieczonym chlebku, posypujemy zieleniną.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0