Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wegetariański żurek w chlebie

0
47min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  l
Zakwas na żurek
1 
Marchewka
trochę
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Cebula
1  kawałek
Por
4  ząbków
5 
Ziarenka ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
1  łyżka
Suszony majeranek
1  szczypta
Sól do smaku
trochę
Groszek ptysiowy
trochę
Grzanki
trochę
Jajka przepiórcze
6  plastrów
Chlebki do żurku lub zwykłe małe bochenki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.9 g
Węglowodany
19.03 g
Tłuszcze
1 g
Wartość energetyczna
93.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
10 min
Warzywa myjemy, obieramy (również cebulę). Kroimy na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody. Zagotowujemy.
Krok 2
30 min
Dodajemy do garnka ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pół godziny.
Krok 3
4 min
Zakwas dobrze mieszamy, wlewamy do zupy (dobrze jest robić to stopniowo do uzyskania odpowiedniej gęstości – niektórzy lubią, kiedy żurek jest bardzo gęsty, inny mniej). Dodajemy suszony majeranek, obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku, chwilę gotujemy. Doprawiamy zupę szczyptą soli.
Krok 4
3 min
Zupę podajemy we wcześniej lekko podpieczonym chlebku, posypujemy zieleniną.
Wegetariański żurek w chlebie

Krok 1 z 4

Warzywa myjemy, obieramy (również cebulę). Kroimy na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody. Zagotowujemy.

Wegetariański żurek w chlebie

Krok 2 z 4

Dodajemy do garnka ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pół godziny.

Wegetariański żurek w chlebie

Krok 3 z 4

Zakwas dobrze mieszamy, wlewamy do zupy (dobrze jest robić to stopniowo do uzyskania odpowiedniej gęstości – niektórzy lubią, kiedy żurek jest bardzo gęsty, inny mniej). Dodajemy suszony majeranek, obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku, chwilę gotujemy. Doprawiamy zupę szczyptą soli.

Wegetariański żurek w chlebie

Krok 4 z 4

Zupę podajemy we wcześniej lekko podpieczonym chlebku, posypujemy zieleniną.

Wegetariański żurek w chlebie? Dlaczego nie! Nie każdemu żurkowi musi towarzyszyć charakterystyczny aromat wędzonki czy też kawałki białej kiełbasy. Żurkowi wegetariańskiemu aromatu nadaje przepięknie pachnący majeranek i czosnek, a uroku – chlebek, w którym jest podany.

W wielu piekarniach w okresie wielkanocnym dostępne są gotowe chlebowe miseczki, w niektórych przez cały rok, na przykład na specjalne na zamówienie. Możecie też samodzielnie upiec takie miseczki na żurek – przepis tutaj. Można też takie naczynia zrobić ze zwykłych okrągłych chlebków – wcześniej należy odciąć „górę” (i zachować ją jako pokrywkę), wydrążyć środek (można z niego zrobić zupę chlebową), wysmarować białkiem jaja kurzego i zapiec chwilę w piekarniku (w ten sposób zabezpieczymy miseczki przed przeciekaniem).

Żurek możecie przygotować w wersji mniej lub bardziej gęstej – wszystko zależy od ilości zakwasu, jaki zużyjecie do przygotowania zupy. W zależności od ilości zakwasu otrzymacie też żurek mniej lub bardziej kwaśny. Lecz gdy zależy Wam, by żurek był zdecydowanie kwaśny, ale niezbyt gęsty – rozmieszajcie zakwas, lecz przed wlaniem odstawcie go na chwilę – część mąki opadnie na dno – jeśli nie przelejecie jej do garnka zupa będzie mniej gęsta bez straty na intensywności smaku. Z kolei, gdy lubicie żurek gęsty, ale niezbyt kwaśny, wlejcie cały dobrze wymieszany zakwas, a po zagotowaniu dodajcie do żurku ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietanki, która złagodzi jego smak.

Sprawdź nasze inne przepisy na zupy wegetariańskie
Zupa wegetariańska z zielonych warzyw
Zupa chrzanowa wegetariańska
Wegetariańska zupa tajska
Wegetariańska grochówka z fasoli mung
Wegetariańska zupa meksykańska
Wegetariańska zupa ogórkowa
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika