Sałatka z makaronem i tuńczykiem
50min
Łatwy
1 puszka
Ryby, tuńczyk, lekkie, konserwowane w oleju, bez soli, odsączone substancje stałe
1
Papryka
10 dag
Makaron jajeczny
0.5
Cebula
1 puszka
Kukurydza
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz
1 łyżka
.
Wartości odżywcze
Białko
11.36 g
Węglowodany
8.1 g
Tłuszcze
7.34 g
Wartość energetyczna
145.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
15 min
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przelać wodą i dokładnie odsączyć.
Krok 2
10 min
Tuńczyka przełożyć do miski razem z olejem, rozdrobnić widelcem. Dodać kukurydzę i drobno posiekaną cebulę.
Krok 3
10 min
Paprykę umyć, wyjąć nasiona i pokroić w małą kostkę. Dodać do miski razem z makaronem.
Krok 4
15 min
Wszystkie składniki z miski dokładnie wymieszać. Na końcu dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku.
Prosta sałatka makaronowa to sposób na przekąskę, która wygląda niepozornie, ale z pewnością najesz się nią do syta! Prezentujemy przepis na sałatkę z makaronem i tuńczykiem, której bogactwo smaku zachwyci cię od samego początku.
Jak zrobić sałatkę z makaronem i tuńczykiem? To bardzo proste. Zacznij od ugotowania makaronu według przepisu na jego opakowaniu. Do sałatki makaronowej najlepiej nada się drobny makaron – może być taki w kształcie niewielkich gwiazdek lub literek albo makaron przypominający kształtem ziarenka ryżu. Kiedy będzie ugotowany, przelej go zimną wodą i odsącz dokładnie. Sałatka z tuńczykiem będzie najlepsza, jeśli wybierzesz rybę w oleju – wystarczy jedna puszka. Razem z olejem przełóż tuńczyka do miski i rozdrobnij widelcem. Kukurydzę odsącz z zalewy, paprykę oraz pół małej cebuli pokrój w bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki (warzywa, tuńczyka z olejem i makaron) wymieszaj razem. Dodaj majonez dekoracyjny WINIARY – dokładaj go stopniowo, by osiągnąć taką konsystencję sałatki, jaką lubisz najbardziej. Dopraw solą i pieprzem. I tyle – sałatka z makaronem i tuńczykiem gotowa!
Nasz przepis na sałatkę makaronową z tuńczykiem nie jest złożony, ale w przypadku tak wyrazistych składników mniej oznacza więcej. Danie przygotowane zgodnie z tą instrukcją na pewno się uda. Można je podawać od razu po przygotowaniu, ale równie dobrze możesz odłożyć je na chwilę do lodówki – schłodzona sałatka z tuńczykiem także będzie świetnie smakowała.
Jak zrobić sałatkę z makaronem i tuńczykiem? To bardzo proste. Zacznij od ugotowania makaronu według przepisu na jego opakowaniu. Do sałatki makaronowej najlepiej nada się drobny makaron – może być taki w kształcie niewielkich gwiazdek lub literek albo makaron przypominający kształtem ziarenka ryżu. Kiedy będzie ugotowany, przelej go zimną wodą i odsącz dokładnie. Sałatka z tuńczykiem będzie najlepsza, jeśli wybierzesz rybę w oleju – wystarczy jedna puszka. Razem z olejem przełóż tuńczyka do miski i rozdrobnij widelcem. Kukurydzę odsącz z zalewy, paprykę oraz pół małej cebuli pokrój w bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki (warzywa, tuńczyka z olejem i makaron) wymieszaj razem. Dodaj majonez dekoracyjny WINIARY – dokładaj go stopniowo, by osiągnąć taką konsystencję sałatki, jaką lubisz najbardziej. Dopraw solą i pieprzem. I tyle – sałatka z makaronem i tuńczykiem gotowa!
Nasz przepis na sałatkę makaronową z tuńczykiem nie jest złożony, ale w przypadku tak wyrazistych składników mniej oznacza więcej. Danie przygotowane zgodnie z tą instrukcją na pewno się uda. Można je podawać od razu po przygotowaniu, ale równie dobrze możesz odłożyć je na chwilę do lodówki – schłodzona sałatka z tuńczykiem także będzie świetnie smakowała.
Komentarze 0