Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Podczas ostatnich zakupów spożywczych na dziale z warzywami zauważyłam bataty, czyli słodkie ziemniaki i zaintrygowały mnie na tyle, że wrzuciłam je do koszyka. Od razu wiedziałam, że powstanie z nich zupa. Zrobiłam przegląd lodówki i wybrałam pozostałe składniki, czyli salami i mleczko kokosowe oraz maleńkie, ale piekielnie ostre papryczki peperoncino i… wyszła rewelacyjnie pyszna zupa. Wiem już, że bataty z całą pewnością zagoszczą na stałe w mojej kuchni.
Zupa w efekcie końcowym nabrała pięknego pomarańczowo-żółtego koloru. Już sam jej wygląd zachęca do skosztowania. Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków będzie świetnie komponować się z groszkiem lub z ziołowymi grzaneczkami. Połączenie słodkich ziemniaków z mleczkiem kokosowym i wyrazistym w smaku salami okazało się strzałem w dziesiątkę. Nie mniej istotnym składnikiem tej zupy jest też pikantna suszona papryczka peperoncino.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Słodkiego ziemniaka oraz marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 2
5 min
Papryczki kroimy na małe paseczki (usunęłam z nich nasiona). Salami kroimy w paseczki.
Krok 3
15 min
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy (około 1 łyżkę) i wrzucamy pokrojoną cebulkę, a po chwili marchewkę, ziemniaka i salami oraz papryczki. Dusimy około 10-15 minut co jakiś czas mieszając.
Krok 4
20 min
Zalewamy zimnym bulionem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
Krok 5
3 min
Pod koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe. Całość dokładnie mieszamy i miksujemy blenderem.
Krok 6
1 min
Zupę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
Krok 7
1 min
Podajemy z kolendrą lub szczypiorkiem bądź też inną ulubioną zieleninką.
Krok 1
z
7
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Słodkiego ziemniaka oraz marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 2
z
7
Papryczki kroimy na małe paseczki (usunęłam z nich nasiona). Salami kroimy w paseczki.
Krok 3
z
7
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy (około 1 łyżkę) i wrzucamy pokrojoną cebulkę, a po chwili marchewkę, ziemniaka i salami oraz papryczki. Dusimy około 10-15 minut co jakiś czas mieszając.
Krok 4
z
7
Zalewamy zimnym bulionem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
Krok 5
z
7
Pod koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe. Całość dokładnie mieszamy i miksujemy blenderem.
Krok 6
z
7
Zupę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
Krok 7
z
7
Podajemy z kolendrą lub szczypiorkiem bądź też inną ulubioną zieleninką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0