
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zupa w efekcie końcowym nabrała pięknego pomarańczowo-żółtego koloru. Już sam jej wygląd zachęca do skosztowania. Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków będzie świetnie komponować się z groszkiem lub z ziołowymi grzaneczkami. Połączenie słodkich ziemniaków z mleczkiem kokosowym i wyrazistym w smaku salami okazało się strzałem w dziesiątkę. Nie mniej istotnym składnikiem tej zupy jest też pikantna suszona papryczka peperoncino.
Dla zwolenników zup ziemniaczanych polecam też:
Zupę ziemniaczaną z pańskiego stołu
Kremową zupę ziemniaczaną z roladkami z boczku z suszoną śliwką
Zupę ziemniaczaną z pieczonych ziemniaków
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej
Zobacz Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu
Zobacz Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Zobacz Kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami
Przygotowanie
Krok 1
6 minKrok 2
5 minKrok 3
15 minKrok 4
20 minKrok 5
3 minKrok 6
1 minKrok 7
1 min
Krok 1 z 7
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Słodkiego ziemniaka oraz marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.

Krok 2 z 7
Papryczki kroimy na małe paseczki (usunęłam z nich nasiona). Salami kroimy w paseczki.

Krok 3 z 7
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy (około 1 łyżkę) i wrzucamy pokrojoną cebulkę, a po chwili marchewkę, ziemniaka i salami oraz papryczki. Dusimy około 10-15 minut co jakiś czas mieszając.

Krok 4 z 7
Zalewamy zimnym bulionem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).

Krok 5 z 7
Pod koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe. Całość dokładnie mieszamy i miksujemy blenderem.

Krok 6 z 7
Zupę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

Krok 7 z 7
Podajemy z kolendrą lub szczypiorkiem bądź też inną ulubioną zieleninką.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0