Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lekka i prosta w przyrządzeniu sałatka sosem winegret to przekąska idealna dla wszystkich miłośników sałaty – w tym przepisie używamy aż kilku jej rodzajów! Do umytej sałaty dodajemy pokrojone w plastry pomidorki i ogórki, a gotową sałatkę tuż przed podaniem polewamy sosem winegret przyrządzonym według domowej receptury – z soku z cytryny, musztardy i oliwy z oliwek. Pysznie i wiosennie!
Przygotowanie
22 min
Krok 1
5 min
SOS WINEGRET: Do słoika po dżemie wycisnąć sok z cytryny, dodać musztardę i oliwę z oliwek, sól i pieprz, zakręcić słoik i energicznie nim potrząsać do wymieszania składników.
Krok 2
2 min
Wyłożyć mix sałat do salaterki.
Krok 3
3 min
Sałatę lodową cienko pokroić, dodać do pozostałych sałat.
Krok 4
5 min
Następnie pomidory umyć, odsączyć, pokroić w plastry.
Krok 5
5 min
Ogórka obrać i też pokroić w plastry, dodać do sałat, wymieszać.
Krok 6
2 min
Sałatkę polać sosem przed samym podaniem.
Krok 1
z
6
SOS WINEGRET: Do słoika po dżemie wycisnąć sok z cytryny, dodać musztardę i oliwę z oliwek, sól i pieprz, zakręcić słoik i energicznie nim potrząsać do wymieszania składników.
Krok 2
z
6
Wyłożyć mix sałat do salaterki.
Krok 3
z
6
Sałatę lodową cienko pokroić, dodać do pozostałych sałat.
Krok 4
z
6
Następnie pomidory umyć, odsączyć, pokroić w plastry.
Krok 5
z
6
Ogórka obrać i też pokroić w plastry, dodać do sałat, wymieszać.
Krok 6
z
6
Sałatkę polać sosem przed samym podaniem.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0