Sałatka z sosem winegret to prosty i szybki sposób na dodanie świeżego, chrupiącego i lekkiego akcentu do ciężkiego, ciepłego posiłku. Amatorzy doceniają niski poziom trudności. Mogą oni bez większych umiejętności kulinarnych osiągnąć smakowity efekt. Szacowany czas przygotowania takiej pysznej, pełnej witamin przekąski dla 6. osób to jedynie 22 minuty. W sytuacji, w której ma ona stanowić dodatek do nieco bardziej czasochłonnej potrawy, czyli takiej, która wymaga długiego gotowania, czy pieczenia, można ją z powodzeniem przygotować w międzyczasie.
Sałatka z sałaty lodowej z sosem winegret - prosty i szybki przepis na przepyszną przekąskę
Przygotowanie tej sałatki należy rozpocząć od przyrządzenia słynnego sosu winegret. Jego składniki bazowe to świeżo wyciśnięty sok z cytryny, musztarda francuska, oliwa z oliwek oraz tradycyjne przyprawy takie, jak sól i świeżo zmielony pieprz. Aby dodać do niego odrobiny słodyczy, można opcjonalnie dołożyć łyżeczkę jasnego miodu. Wszystkie produkty najlepiej umieścić w zakręcanym słoiku, który w celu połączenia składników wystarczy intensywnie potrząsać. Gdy sos będzie gotowy można przejść do przygotowywania warzyw. Sałatka z sosem winegret do obiadu może powstać zarówno na bazie samej sałaty lodowej, jak i być urozmaicona mixem sałat. Wszystkie liście należy dokładnie umyć i osuszyć, a sałatę lodową dodatkowo pokroić na cienkie kawałki. Klasycznymi składnikami tej lekkiej sałatki są umyte i pokrojone ogórki oraz pomidory. Niektórzy decydują się na dodanie dodatkowych, urozmaicających smak składników takich, jak czarne oliwki, czerwona cebula pokrojona w krążki, czy ulubione drobno posiekane zioła, czyli szczypiorek, koperek, czy pietruszka. Po wymieszaniu wszystkich warzyw pozostaje polać całość przygotowanym wcześniej sosem winegret.
Sałatki z sosem winegret – do jakich dań pasują najlepiej?
Niekwestionowanym atutem sałatki z sosem winegret jest jej uniwersalność. Może być ona lekkim dodatkiem doskonale równoważącym ciężkość wielu klasycznych obiadowych dań. Jej smak świetnie smakuje zarówno z tradycyjnym kotletem schabowym i ziemniakami, jak i nuggetsami, czy udkami z kurczaka z frytami lub ryżem. Zwolennicy rybnych dań mogą ją połączyć z upieczonym łososiem, czy pstrągiem, a weganie dodać ją w formie dodatku do odpowiednio zamarynowanego i upieczonego tofu, czy samodzielnie wykonanego roślinnego kotleta. Wegetarianie mogą do niej dołożyć smażony ser halloumi, tym samym dodając do przekąski pełnowartościowe źródło białka.
Komentarze 0