Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Aromatyczny, sycący, ale wcale nie ciężki! Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem warto doprawić sokiem z cytryny, by przyjemnie zrównoważyć słodycz młodej kapusty. Można do zakwaszenia zupy użyć także rabarbaru, ot, co kto ma pod ręką. Smacznego!
Wykorzystaj młodą kapustę też w innych przepisach na zupy:
Warzywa myjemy, ziemniaków nie obieramy, tylko dokładnie szorujemy.
Krok 2
5 min
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy niezbyt grubo.
Krok 3
15 min
Kiełbaskę kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię, lekko podgrzewamy, aż wytopi się tłuszczyk. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, chwilę smażymy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a po krótkiej chwili pozostałe warzywa (bez ziemniaków), doprawiamy solą, dodajemy szczyptę kminku, ziele angielskie, liście laurowe i dusimy ok. 10 minut.
Krok 4
5 min
Dodajemy ziemniaki, jeszcze chwilę dusimy.
Krok 5
10 min
Podlewamy warzywa wodą (ok. 0,7 l, w zależności od ilości warzyw). Gotujemy do miękkości ziemniaków, ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy posiekany koperek, a na końcu doprawiamy sokiem z cytryny.
Krok 1
z
5
Warzywa myjemy, ziemniaków nie obieramy, tylko dokładnie szorujemy.
Krok 2
z
5
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy niezbyt grubo.
Krok 3
z
5
Kiełbaskę kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię, lekko podgrzewamy, aż wytopi się tłuszczyk. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, chwilę smażymy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a po krótkiej chwili pozostałe warzywa (bez ziemniaków), doprawiamy solą, dodajemy szczyptę kminku, ziele angielskie, liście laurowe i dusimy ok. 10 minut.
Krok 4
z
5
Dodajemy ziemniaki, jeszcze chwilę dusimy.
Krok 5
z
5
Podlewamy warzywa wodą (ok. 0,7 l, w zależności od ilości warzyw). Gotujemy do miękkości ziemniaków, ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy posiekany koperek, a na końcu doprawiamy sokiem z cytryny.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0