Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem

(0)
38min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  główka
Młoda kapusta lub cała gdy jest mała
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Cebulka
5 
Ziemniaki
1 
Kiełbasa Śląska
1  ząbek
Czosnek
trochę
Ziarenka ziela angielskiego
2 
Listek laurowy
1  szczypta
mielony kminek (lub w całości)
1  szczypta
Sól morska do smaku
3  łyżek
Sok z cytryny do smaku
0.5  pęczek
Posiekany koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.84 g
Węglowodany
40.46 g
Tłuszcze
17.19 g
Wartość energetyczna
348.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Aromatyczny, sycący, ale wcale nie ciężki! Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem warto doprawić sokiem z cytryny, by przyjemnie zrównoważyć słodycz młodej kapusty. Można do zakwaszenia zupy użyć także rabarbaru, ot, co kto ma pod ręką. Smacznego!

Wykorzystaj młodą kapustę też w innych przepisach na zupy:


Lekka i szybka zupa z młodej kapusty
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią
Kapuśniak z młodej kapusty
Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną
Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami
Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna
Zupa dla dzieci – kapuśniaczek z paróweczką
Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej
Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Przygotowanie

38 min
  • Krok 1

    3 min
    Warzywa myjemy, ziemniaków nie obieramy, tylko dokładnie szorujemy.
  • Krok 2

    5 min
    Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy niezbyt grubo.
  • Krok 3

    15 min
    Kiełbaskę kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię, lekko podgrzewamy, aż wytopi się tłuszczyk. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, chwilę smażymy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a po krótkiej chwili pozostałe warzywa (bez ziemniaków), doprawiamy solą, dodajemy szczyptę kminku, ziele angielskie, liście laurowe i dusimy ok. 10 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Dodajemy ziemniaki, jeszcze chwilę dusimy.
  • Krok 5

    10 min
    Podlewamy warzywa wodą (ok. 0,7 l, w zależności od ilości warzyw). Gotujemy do miękkości ziemniaków, ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy posiekany koperek, a na końcu doprawiamy sokiem z cytryny.
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem

Krok 1 z 5

Warzywa myjemy, ziemniaków nie obieramy, tylko dokładnie szorujemy.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem

Krok 2 z 5

Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy niezbyt grubo.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem

Krok 3 z 5

Kiełbaskę kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię, lekko podgrzewamy, aż wytopi się tłuszczyk. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, chwilę smażymy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a po krótkiej chwili pozostałe warzywa (bez ziemniaków), doprawiamy solą, dodajemy szczyptę kminku, ziele angielskie, liście laurowe i dusimy ok. 10 minut.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem

Krok 4 z 5

Dodajemy ziemniaki, jeszcze chwilę dusimy.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem

Krok 5 z 5

Podlewamy warzywa wodą (ok. 0,7 l, w zależności od ilości warzyw). Gotujemy do miękkości ziemniaków, ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy posiekany koperek, a na końcu doprawiamy sokiem z cytryny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z młodej kapusty na żeberkach

    Zupa z młodej kapusty na żeberkach

    1 godz 32 min Łatwy
  • Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

    Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

    31 min Łatwy
  • Zupa z dyni z soczewicą i warzywami

    Zupa z dyni z soczewicą i warzywami

    49 min Średni
  • Zupa buraczkowa ze szpinakiem

    Zupa buraczkowa ze szpinakiem

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu