Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka rybna, czyli jak w prosty sposób dodać rybę do menu 

Choć eksperci żywieniowi przekonują nas, że regularne włączanie ryb do naszego menu służy naszemu zdrowiu, to wciąż jeszcze rozwiązanie to nie jest szczególnie popularne. Częściej sięgamy po mięso drobiowe czy wieprzowe, być może dlatego, że wydaje się ono prostsze w przygotowaniu i bardziej uniwersalne. Chcielibyśmy pokazać, że rybie mięso też daje wiele możliwości, a jego przygotowanie wcale nie musi być trudne. Jednym ze sposobów na proste i smaczne dania z ryb jest zapiekanka rybna. Przepisy, które przedstawiamy, z pewnością spotkają się z uznaniem gości i domowników. 

Przepisy na zapiekankę rybną 

Zapiekanka rybna to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcieliby jeść więcej ryb, ale w smażonej wersji już im się nieco znudziły. Zapiekanka rybna otwiera sporo możliwości i oferuje rozmaite smaki ze względu na włączenie do dania innych składników.  

Zapiekankę rybną można przygotować na wiele sposobów. Może to być na przykład zapiekanka makaronowa z dodatkiem ryby. W tym przypadku sprawdzi się zarówno wędzony łosoś, jak i tuńczyk z puszki. Możesz też wybrać inną rybę w innej formie. Wystarczy dodać ją do ugotowanego makaronu, wzbogacić wybranymi dodatkami (np. cebulą, groszkiem, pomidorkami, szpinakiem), wymieszać wszystko, przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem na bazie śmietany i posypać z góry startym serem. To sposób na najprostszą makaronową zapiekankę rybną. Po więcej inspiracji zajrzyj do naszych przepisów. 

Zapiekankę rybną przygotujesz także z dodatkiem kaszy lub… bez tego typu składnika bazowego. Zapiekać możesz samą rybę. Możesz też zmieniać sosy, w których zapiekasz rybę – może być to sos koperkowy, serowy, pomidorowy, pieczarkowy itd. Warto wypróbować nasze przepisy na zapiekanki z rybą, by odkryć bogactwo smaków i wielość rozwiązań, jakie oferuje ten składnik.