Sałatki z kapustą doskonale sprawdzają się w roli dodatku do obiadu. Są dość uniwersalne i podawać je możemy zarówno do dań mącznych, jak na przykład placek po węgiersku, dań z kuchni azjatyckiej, na przykład sajgonek, jak i wszelkiego rodzaju mięs – kotletów czy pieczeni. Są proste w przygotowaniu, składniki im towarzyszące można spokojnie wymieniać, by dostosować całość do swoich upodobań smakowych. Przejrzyj nasze przepisy na sałatki z kapustą, odnajdź inspiracje lub podążaj za wskazówkami i przygotuj wspaniały dodatek do obiadu.
Kapusta występuje w różnych rodzajach. Niektóre rosną w Polsce, inne importowane są z zagranicy. Jedne nadają się do spożywania na surowo, inne lepiej wcześniej ugotować. Ale którą wybrać do sałatki z kapustą? Praktyka pokazuje, że najwięcej przepisów zawiera kapustę pekińską. Dlaczego? Po pierwsze – jest ona dostępna w polskich sklepach praktycznie przez cały rok (choć jej cena może się wahać w zależności od sezonu). Po drugie – jej stosunkowo cienkie, nieco karbowane i chrupiące liście świetnie nadają się do sałatki. Nie trzeba jej także gotować (choć kapusta pekińska nadaje się nawet do… smażenia!). Poza tym sałatki z kapustą często są też przygotowywane z czerwonej odmiany. Inne rodzaje tych liściastych warzyw też się nadają, po prostu cieszą się mniejszą popularnością.
Kapusta jest składnikiem dość neutralnym w smaku, dlatego świetnie łączy się z wieloma dodatkami. Do sałatki możemy więc dodać paprykę, kukurydzę, pomidory, cebulę czy marchewkę. Przygotowując surówki z kapusty pekińskiej lub czerwonej, dobrze też postawić na składniki o wyraźnym smaku – kwaśnym lub słodkim. Świetnie zatem sprawdzą się jabłka czy rodzynki albo cytrusy czy odrobina octu. Sałatki z kapustą wybornie smakują także z sosami na bazie majonezu albo jogurtu naturalnego.