Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

0
75 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
WINIARY POMYSŁ NA… soczystego kurczaka z papryką i ziołami
20 
Papier ryżowy
4 
Udo kurczaka
1 paczka
Warzywa na patelnię
10 liści
Sałata lodowa
1 łyżka
Sos sojowy
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz czarny
1 trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
67.29 kcal
Tłuszcze
4.12 g
Węglowodany
2.65 g
Białko
4.42 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
15 min
Warzywa wrzucam na patelnię i smażę kilka minut według instrukcji na opakowaniu. Zamiast gotowej mieszanki warzyw można przygotować takżee swoją wersję (słupki marchewki, papryki, pora, itp.). Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Krok 2
10 min
Liście sałaty płuczę, osuszam i rwę na mniejsze kawałki. Upieczone i ostudzone udka kurczaka dzielę na mniejsze kawałki.
Krok 3
40 min
Do dużego płaskiego naczynia wlewam ciepłą wodę (1 - 2 cm) i zanurzam arkusz papieru ryżowego na ok. 30 sekund. Mokry papier kładę na czystej ściereczce (powinien być miękki i elastyczny). Na brzegu jednej strony papieru kładę nadzienie - trochę sałaty, kawałki kurczaka i warzywa. Składam boki do środka i roluję całość do otrzymania roladki. Odkładam na deskę. Postępuję tak aż do wyczerpania składników. Roladki przed smażeniem powinny dobrze obeschnąć (po zrolowaniu składników pozostawiam sajgonki na około 30 - 50 minut do obeschnięcia w temperaturze pokojowej). Jeśli roladki zostaną wrzucone na gorący tłuszcz od razu po zrobieniu to niestety potworzą się na ich powierzchni bąble, wskutek czego sajgonka się rozpadnie i zacznie wchłaniać olej.
Krok 4
10 min
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewam olej. Następnie kładę po 2 - 3 roladki na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażę na średnim ogniu przez 2 - 3 minuty. W międzyczasie obracam sajgonki przy pomocy dwóch łopatek (nie widelcami - gdyż papier ryżowy jest bardzo delikatny i może pęknąć). Osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Krok 5
0 min
Sajgonki podaję na gorąco z dodatkiem sosu sojowego lub słodkiego chili.
Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

Krok 1 z 5

Warzywa wrzucam na patelnię i smażę kilka minut według instrukcji na opakowaniu. Zamiast gotowej mieszanki warzyw można przygotować takżee swoją wersję (słupki marchewki, papryki, pora, itp.). Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

Krok 2 z 5

Liście sałaty płuczę, osuszam i rwę na mniejsze kawałki. Upieczone i ostudzone udka kurczaka dzielę na mniejsze kawałki.

Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

Krok 3 z 5

Do dużego płaskiego naczynia wlewam ciepłą wodę (1 - 2 cm) i zanurzam arkusz papieru ryżowego na ok. 30 sekund. Mokry papier kładę na czystej ściereczce (powinien być miękki i elastyczny). Na brzegu jednej strony papieru kładę nadzienie - trochę sałaty, kawałki kurczaka i warzywa. Składam boki do środka i roluję całość do otrzymania roladki. Odkładam na deskę. Postępuję tak aż do wyczerpania składników. Roladki przed smażeniem powinny dobrze obeschnąć (po zrolowaniu składników pozostawiam sajgonki na około 30 - 50 minut do obeschnięcia w temperaturze pokojowej). Jeśli roladki zostaną wrzucone na gorący tłuszcz od razu po zrobieniu to niestety potworzą się na ich powierzchni bąble, wskutek czego sajgonka się rozpadnie i zacznie wchłaniać olej.

Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

Krok 4 z 5

Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewam olej. Następnie kładę po 2 - 3 roladki na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażę na średnim ogniu przez 2 - 3 minuty. W międzyczasie obracam sajgonki przy pomocy dwóch łopatek (nie widelcami - gdyż papier ryżowy jest bardzo delikatny i może pęknąć). Osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

Krok 5 z 5

Sajgonki podaję na gorąco z dodatkiem sosu sojowego lub słodkiego chili.

Sajgonki to rodzaj azjatyckich (wietnamskich) krokietów, w skład których wchodzi mięso i warzywa zawinięte w papier ryżowy. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, podane ze słodko-pikantnym sosem chili. wypróbuj niezawodny przepis na sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika