Pączki z dziurką

Oceń ten przepis!

5/5 5 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 30

5/5 5 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem, wsypać pół szklanki mąki, zamieszać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać żółtka utarte z resztą cukru, cukrem wanilinowym i śmietaną, przesianą mąką, odrobiną soli, spirytusem, rozpuszczonym masłem. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Utoczyć okrągłe kuleczki, ułożyć na desce i odłożyć, aby podrosły.
  4. W wyrośniętych pączkach palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki robić otwory.
  5. Wkładać do rozgrzanego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  6. Posypać cukrem pudrem z wanilią.

Opis przepisu:

Chcesz przez chwilę poczuć się, jak bohater amerykańskiego filmu i zajadać pyszne pączki z dziurką do kawy? Prosty przepis sprawi, że w krótkim czasie przygotujesz całą miskę tych pysznych wypieków. Dodatkowo posypane Cukrem wanilinowym WINIARY nabiorą idealnej słodkości!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?