Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

4/5 4 142 5 1
4/5 4 142 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz.

  • Porcje: 8

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach i daj do ostygnięcia.
  2. Majonez połącz ze śmietaną.
  3. Filety śledziowe umyj i zalej zimną wodą na około 60 minut. Po tym czasie odsącz, pokrój w paseczki, skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem.
  4. Cebulę obierz i pokrój w kostkę
  5. Buraczki dobrze odsącz z soku.
  6. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  7. Jajka obierz, białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a żółtka o drobnych oczkach.
  8. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  9. W szklanej salaterce układaj kolejno: ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebula, sos majonezowy, buraczki, jabłko, sos majonezowy, białka jajek i żółtka. Sałatkę podawaj na drugi dzień po przygotowaniu.

Opis przepisu:

Efektowna, kolorowa sałatka warstwowa z filetów śledziowych, gotowanych ziemniaków, jajek na twardo, buraczków, czerwonej cebuli i jabłek, z sosem śmietanowo-majonezowym. Kilka składników, ale efekt może być naprawdę wspaniały – szczególnie, jak podasz sałatkę w przezroczystych miseczkach lub kieliszkach. Dzięki temu Twoi goście będą podziwiać warstwy w Twojej śledziowej sałatce z buraczkami. Do sałatki warstwowej wykorzystaj Majonez sałatkowy WINIARY a całość dopraw sola i pieprzem. Śledziowa sałatka układana warstwowo będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego menu, szczególnie w Wigilię.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?