1

2

Przepisy

Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

4/5

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 8 porcji

kalorie: 394 kcal / porcja

Efektowna, kolorowa sałatka warstwowa z filetów śledziowych, gotowanych ziemniaków, jajek na twardo, buraczków, czerwonej cebuli i jabłek, z sosem śmietanowo-majonezowym. Kilka składników, ale efekt może być naprawdę wspaniały – szczególnie, jak podasz sałatkę w przezroczystych miseczkach lub kieliszkach. Dzięki temu Twoi goście będą podziwiać warstwy w Twojej śledziowej sałatce z buraczkami. Do sałatki warstwowej wykorzystaj Majonez sałatkowy WINIARY a całość dopraw sola i pieprzem. Śledziowa sałatka układana warstwowo będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego menu, szczególnie w Wigilię.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Majonez połącz ze śmietaną.
  2. Filety śledziowe umyj i zalej zimną wodą na około 60 minut. Po tym czasie odsącz, pokrój w paseczki, skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem.
  3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę
  4. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  5. Buraczki dobrze odsącz z soku.
  6. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  7. Jajka obierz, białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a żółtka o drobnych oczkach.
  8. W szklanej salaterce układaj kolejno: ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebula, sos majonezowy, buraczki, jabłko, sos majonezowy, białka jajek i żółtka.
  9. Sałatkę podawaj na drugi dzień po przygotowaniu.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: